Boris Mirković

Boris Mirković je kazališni i televizijski glumac i voditelj. Glumio je Dadu u popularnoj humoristično-dramskoj TV seriji “Smogovci”, a njegovi poznatiji voditeljski angažmani su oni u dječjoj televizijskoj igri “Hugo”, zabavnoj emisiji “Srcolovka”, reality showu “Big Brother” i televizijskoj emisiji “Kolo sreće”. Od 1991. godine je član Zagrebačkog kazališta lutaka, a neke od predstava u kojima je imao važnije uloge su Afrička bajka, Ivica i Marica, Heidi, Vremeplov, Pepeljuga, Bijeli zec, Peća i vuk, Čarobna frula. Osim u ZKL-u, glumio je u predstavama HNK Varaždin, Teatru &TD i glumačkoj družini Histrion.

Obrazovanje

Do devetnaeste godine je bio član Zagrebačkog kazališta mladih, a nakon toga je upisao Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.

Privatni život

Boris je rođen 16.1.1966. godine u Zagrebu. S bratom Mariom, kazališnim, filmskim i televizijskim glumcem je odrastao u centru Zagreba. Vrijeme su provodili u školi, kazalištu i igrajući nogomet, a svakog ljeta bi odlazili kod bake koja je živjela u Londonu. Boris je s bratom jako povezan, ako se ne vide svaki dan onda se čuju, dopisuju i razmjenjuju slike njihove djece ili dobre pjesme.

Već duže vrijeme je slobodan, a ističe kako nema svoj tip žene ali je presudno da je luda za glazbom I da ima smisla za humor. Iz braka s bivšom suprugom Klementinom ima dvije kćeri, Petru i Niku koje su studentice na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Kao i njihov otac i one obožavaju more pa ljeta vole zajednički provoditi na hrvatskim otocima Braču, Visu i Šolti.

Borisov životni moto je”Živi i pusti druge da žive”, a svi koji ga poznaju kažu da je uvijek nasmijan. On sam za sebe kaže da je umjereni optimist i smatra da je najbitnije voljeti ono što radiš jer se onda sve stigne organizirati i nema potrebe za odricanjem od bilo čega pa tako on uspješno spaja sve svoje interese poput glume, vožnje motorom i pjevanjem kojim se bavi u glazbenoj skupini “Drama Gogo Swing Orkestra” koju je osnovao Goran Navojec.

Da mu pjevanje ide dobro pokazao je u HRT-ovom showu “Zvijezde pjevaju” u kojemu je s partnericom Ivanom Husar Mlinac došao do polufinala.

Njegova velika strast su motori. S kolegama Goranom Navojcem, Reneom Bitorajcem i Zlatanom Zuhrićem je osnovao prvi moto klub glumaca na ovim prostorima – The Actors. Osim toga, veliki je zaljubljenik u životinje. Ima dva psa i redovito posjećuje zagrebački azil Dumovec i sudjeluje u akcijama za pomoć nezbrinutim životinjama.

Posao

S bratom Mariom je krenuo u kazalište prije desete godine. Iako je kao dijete bio jako sramežljiv uz podršku pedagoginje Slavenke Čečuk i redateljice Zvjezdane Ladike u Zagrebačkom kazalištu mladih je ostao petnaest godina. Ondje je proveo djetinjstvo i pubertet, a Boris posebno pamti nastup u hit predstavi, prvom mjuziklu za mlade “U koga se uvrglo ovo dijete?” koja je odigrana u gotovo svim osnovnim i srednjim školama u Zagrebu i okolici. U mjuziklu su igrala danas poznata glumačka lica Igor Mešin, Filip Nola, Barbara Nola, Mila Elegović i Jasna Bilušić. U sklopu mjuzikla su imali i svoj bend Armagedon pa Boris kaže da je već tada doživio popularnost i naučio se nositi s njom.

Od 1989. do 1997. godine je glumio u kultnoj seriji “Smogovci”. Bilo je to u vrijeme dok je bio u angažmanu u HNK August Cesarec u Varaždinu. Glumac Alin Kavur koji je u to vrijeme glumio Dadu odlazi s roditeljima u Australiju, a kako je Boris stalno vozio brata Maria, koji je također glumio u seriji, izbor za novo lice koje će glumiti Dadu pao je na njega. Zbog obiteljske atmosfere i osjećaja kao da se odlazi zabavljati, a ne raditi “Smogovce” smatra prekrasnim iskustvom.

Sudjelovao je u nekoliko TV serija kao što su “Stipe u gostima”, “Naša mala klinika” i “Zabranjena ljubav” ali samo kao gost jer smatra da one iziskuju puno odricanja i poslovno privatno na što on nije spreman jer mu je Zagrebačko kazalište lutaka na prvom mjestu što se tiče posla.

Na HRT-u je bio voditelj u emisijama “Hugo”, “Halo tko igra?”, “Mijau, Vau..” i “Modul 8”. 2004. godine odlazi na RTL televiziju gdje je proveo pet godina, a njegov prvi angažman je bio u emisiji “Srcolovka”. Osim toga vodio je i “Big Brother”, “Žutu minutu”, i “Karlovačko corner”.

Nakon odlaska s RTL-a povukao se iz televizijskog posla i posvetio kazalištu. Pored stalnog angažmana u Zagrebačkom kazalištu lutaka gostovao je i u Satiričkom kazalištu Kerempuh u predstavi “Čudo u Poskokovoj Dragi” koju su igrali četiri sezone. Predstava je odigrana preko 160 puta u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

U međuvremenu mu je počela nedostajati televizija pa se 2008. godine pridružio timu Nove TV i počeo voditi emisiju “Moj tata je bolji od tvog tate”, a 2014. godine je s Mirnom Maras vodio novogodišnji glazbeni show “S Novom u Novu”. Nakon što je neko vrijeme proveo na Novoj TV u svibnju 2015. se vraća na RTL kao voditelj televizijskog kviza “Kolo sreće” kojeg i danas vodi s manekenkom Ivom Jerković.

Najveća postignuća

Iza Borisa je 35 godina kazališne i 16 godina televizijske karijere. Profilirao se kao voditelj zabavnih emisija, ostvario je nekoliko televizijskih i filmskih uloga. Za tekst predstave Zagreb Cabaret i predstavu u cjelini, na Danima satire je nagrađen Zahvalnicom Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*