Rene Bitorajac

Rene Bitorajac poznati je hrvatski glumac. Počeo je glumiti već sa sedam godina, a s 12 se okušao i u ulozi voditelja. Do danas ostvario je mnoge značajne uloge, kako u filmovima, tako i u serijama, te u kazalištu. Javnosti je najpoznatiji iz serija “Bitange i princeze” i “Naše male klinke”, iz filmova “Metastaze” i “Ničije zemlje”, te kao voditelj mnogih zabavnih emisija, poput “Supertalenta” i “Tvoje lice zvuči poznato”. Rene Bitorajac rođen je u Zagrebu 1972. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu “Ivan Gundulić” Bitorajac je polazio u rodnom Zagrebu. Već je sa sedam godina počeo pohađati satove u Dramskom studiju Zagrebačkog kazališta mladih. Istovremeno je polazio i osnovnu glazbenu školu. Nakon osnovne škole, srednju je polazio u Centru za kulturu i umjetnost, a maturirao je na smjeru za televiziju, film i kazalište.

1990. godine, iz prvog pokušaja, upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Odmah nakon upisa fakulteta morao je zamrznuti studij kako bi odslužio vojni rok, pa je studij praktično započeo 1991. godine. S njim su u klasi bili i Tarik Filipović, Goran Višnjić, Lucija Šerbedžija, Nina Violić i druga poznata imena hrvatskog glumišta današnjice.

Privatni život

Rene Bitorajac rođen je 1972. godine u Zagrebu. Iako nije rođen u glumačkoj obitelji, on se već sa 7 godina počeo baviti glumom. Pohađao je redovnu osnovnu školu, išao u glazbenu školu i svirao trubu, te pohađao Dramski studio u ZeKaeM-u. Uz to, bavio se karateom u kojem je došao do zelenog pojasa, trenirao nogomet i završio školu jahanja.

1990. godine upisao je Akademiju dramske umjetnosti, ali je redovno krenuo na studij tek godinu dana kasnije, nakon položenog vojnog roka. Već u vrijeme studija počeo je snimati filmove i raditi na predstavama. 1996. godine postao je član ansambla “Kerempuh”, gdje je napravio i svoju prvu predstavu kao redatelj i koautor predstave “Magic Act Show”. U svom radnom vijeku glumio je u 30-ak predstava, 20-ak filmova, te radio na mnogo voditeljskih projekata.

Bitorajac je na ljeto 2007. godine proslavio vjenčanje sa suprugom koju je oženio zimu prije toga. Supruga Ana, inače odgajateljica, od njega je mlađa 11 godina, a par je iste godine dobio sina Gabrijela. Tri godine nakon toga dobio je i kći Larisu. Sa suprugom je otvorio dječju igraonicu “Bitange i princeze”.

Za svoju očinsku ulogu Bitorajac kaže da mu je najvažnije. Unatoč mnogim poslovnim angažmanima, nastoji mnogo vremena provoditi s obitelji. Bitorajac se opušta uz sport, a posebno voli motore i brzu vožnju koja ga opušta.

2010. godine Bitorajac je otvorio i glumački klub “Malu akademiju”. Poznat je i kao veliki humanitarac koji je sudjelovao u preko 30 humanitarnih akcija u Hrvatskoj.

Posao

Rene Bitorajac glumom se bavi doslovno od malih nogu. Debitantsku filmsku ulogu odradio je već sa 9 godina, u danas kultnom trash filmu “Gosti iz galaksije” Dušana Vukotića. Uskoro je ostvario sporednu filmu u poznatom dječjem filmu “Tajna starog tavana”. Sporedne i epizodne uloge ostvario je u još nizu filmova, sve do one zapaženije u danas još uvijek popularnom filmu “Kako je počeo rat na mom otoku”. Ulogu je imao i u filmovima “Rusko meso”, “Tri muškarca Melite Žganjer”, Bogorodici”, filmovima “Kad mrtvi zapjevaju” i “Nebo-sateliti”.

Značajnu ulogu ostvario je u bosanskohercegovačkom filmu “Ničija zemlja”, koji je 2001. godine dobio Oskara za najbolji film s ne-engleskog govornog područja (ili popularnije, nagrada za najbolji strani film). Uslijedile su uloge u filmovima “Kajmak i marmelada”, “Duga mračna noć” i drugima.

2009. godine, nakon toliko godina rada u glumi, Bitorajac je dobio i prvu glavnu ulogu na filmu, u filmu “Metastaze”. 2016. godine “Metastaze” su dobile svoj nastavak “ZG80”, gdje je Bitorajac ponovio svoju ulogu lika Krpe.

Osim u filmovima, Bitorajac je glumio i u mnogim kazališnim predstavama. Već za vrijeme studija, 1992. godine odigrao je ulogu u predstavi “Zagreb Cabaret”, a već sljedeće postao je stipendist kazališta Gavella. Dvije godine poslije bio je stipendist ZeKaeM-a, a 1996. godine kazalište Kerempuh primilo ga je kao stalnog člana ansambla.

Bitorajac je slavu stekao i u domaćim i regionalnim serijama. Glumio je u seriji “Bitange i princeze”, “Našoj maloj klinici”, seriji “Zakon!” i mnogim drugima. Bitorajac je uz to glumio u nekoliko reklama, od kojih su najpoznatije one za Ožujsko pivo.

S 12. godine Bitorajac se prvi put okušao kao voditelj. Bio je dječji voditelj na otvaranju Dječjeg festivala u Šibeniku. Nakon toga vodio je dječju emisiju “Iz svijeta crtića”. Ovim poslom Bitorajac se bavi i danas. Vodio je emisiju “Treća sreća”, “Nogometnu TV”, glazbeno-natjecateljske showove “Story Supernova Show”, “Coca-Cola Music Stars”, a kasnije i “Supertalent” te zabavni show “Tvoje lice zvuči poznato”. Bitorajac je vodio i razne događaje, dodjele nagrada i slično.

Najveća postignuća

Iako je Rene Bitorajac u voditeljskom poslu najpoznatiji kao voditelj showa “Tvoje lice zvuči poznato”, te po svojim ulogama u serijama “Bitange i princeze” i “Naša mala klinika”, njegov najveći uspjeh ipak dolazi iz svijeta filma i kazališta. Bitorajac je glumio jednu od glavnih uloga u filmu “Ničija zemlja”, Danisa Tanovića, koji je nakon briljiranja u Cannesu i osvojenog Zlatnog globusa, 2002. godine osvojio Oscara za najbolji strani film. Ova uloga odvela je Bitorajca na dodjelu nagrade Oscar u Los Angeles, gdje je otišao s ostatkom filmske ekipe.

2009. godine Bitorajac je ostvario jednu od svojih najzapaženijih uloga. Bio je to lik Krpe iz popularnog filma “Metastaze”. Bila je to njegova prva glavna uloga u filmu, koja mu je donijela niz nagrada domaćeg glumišta. Zapažen je bio i u svojoj ulozi u kontroverznom filmu “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta. Oba filma nagrađena su Zlatnom Arenom u Puli. 2012. godine glumac je za film “Ljudožder vegetarijanac” dobio nagradu za najboljeg glumca na Fantastic festivalu u Austin, Texasu.

Devedesetih godina predstava “Izbacivači” u kojoj je glumio, bila je jedna od najpopularnijih tog vremena. U Kerempuhu se Bitorajac okušao i kao redatelj, te je 2003. godine u koautorstvu s Tarikom Filipovićem i Lukom Vidovićem napravio predstavu “Magic Act Show”, jednu od najposjećenijih predstava današnjice. 2011. godine predstava je obilježila jubilarnu 300. izvedbu.

Bitorajac je 2006. godine sudjelovao u zabavnom showu “Ples sa zvijezdama”, a od 2012. godine sudjelovao je u showu “Volim Hrvatsku” kao jedan od “kapetana” u showu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*