Mila Elegović

Mila Elegović poznata je hrvatska glumica, voditeljica i pjevačica rođena u Zagrebu 13.6.1970. godine. Najveću popularnost Mila Elegović stekla je glumeći Irenu Grobnik u poznatoj HRT-ovoj humorističnoj seriji “Bitange i princeze”.

Obrazovanje

Mila je završila Akademiju dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. U djetinjstvu je pohađala satove glasovira, a s navršenih 27 godina upisala je srednju glazbenu školu u Zagrebu.

Svoju je profesionalnu glumačku struku usavršavala u Beču, Austriji na “Hochschule für Musik und darstellende Kunst” na odjelu za mjuzikl, ali i u Londonu na “Guilford School od Acting” i “Royal Academy of Music”. Svoje je pjevačke sposobnosti vježbala kod profesora Nonija Žuneca, Branka Blaćea i kod Mire Zidarić. Pohađala je i satove baleta kod Silvije Hercigonje.

Privatni život

Mila je bila u braku s fotografom Ivanom Balićem Cobrom, no par se rastao 2006. godine. Bivši supružnici, međutim, i dalje odlično funkcioniraju. Naime, Ivan Balić službeni je fotograf Mile Elegović, a veže ih briga i oko zajedničkog ljubimca, psa Jockera.

Nakon propalog braka javnosti nisu bili poznati detalji oko Milinog ljubavnog života, osim veze s arhitektom Rizahom Hadžimustafićem koja je započela početkom kolovoza 2013. godine kada je bila gošća na koncertu opernog pjevača Tvrtka Stipića.

Mila priča tri jezika: engleski, francuski i talijanski, a u slobodno vrijeme trči, puno hoda ili ide u teretanu.

Posao

Mila Elegović radi u zagrebačkom kazalištu “Komedija” u kojemu je zaposlena od 1.10.1995. godine nakon što je bila njihova stipendistica u razdoblju od 1994. do 1995. godine. U tom je periodu imala i svoju prvu predstavu u ovom kazalištu pod nazivom “Kralj je gol”.

Svoju je prvu filmsku ulogu ostvarila već 1993. godine glumeći u filmu “Večer u đačkom domu”. Sljedeće je godine glumila Rossi u “Michelle va alla guerra”. Prostitutku je glumila 1995. godine u filmu “Putovanje tamnom polutkom”, a iste je godine glumila i u dramskom filmu “Prolazi sve”. Sljedeće godine glumila je Rašicu u “Djed i baka se rastaju”, a 1999. godine glumila je u dva filma: “Trgovci srećom” i “Garcia”. Mila se kao novinarka pojavila u filmu “Pjevajte nešto ljubavno” iz 2007. godine, a godinu dana kasnije glumila je Nensi u “Nije kraj”. Laticu je glumila u “Jenny te voli” 2010. godine, 2011. u “Lea i Darija – Dječje carstvo”, a 2012. glumila je gospođu Toninić u filmu “Sonja i bik”. Zadnji film u kojemu je do sada glumila je “Zagreb Capuccino” iz 2014. godine.

Na televiziji se pojavila u tinejdžerskoj seriji “Kad zvoni” kao profesorica biologije 2005. godine, a iste je godine glumila Donatellu u “Žutokljuncu”. Te je godine započelo emitiranje HRT-ove serije “Bitange i princeze” u kojoj je Mila glumila Irenu Grobnik. Na HTV-u se Mila pojavila u dokumentarnoj seriji “Pučka intima” kao i u emisiji o kazalištu “Tišina molim” gdje je Mila bila voditeljica.

2007. godine glumila je Maju Dekolte u “Cimmer fraj”, kao i Anamariju u seriji “Zauvijek susjedi”. 2008. godine glumila je Sunčicu Bandić u “Bračnim vodama”, a u seriji “Pod sretnom zvijezdom”, koja se prikazivala 2011. godine, glumila je Elizabetu Vrban. 2012. godine ostvarila je ulogu u seriji “Stipe u gostima” u kojoj je glumila Nevenku.
Mila je radila i brojne sinkronizacije. Počela je s “X-menom”, a zatim nastavila sa “Super curama”, “Upomoć! Ja sam riba”, “Jagodica Bobica”, “Pokemon”, “Don Quijote: Magareća posla” i “Konferencija životinja”.

2012. godine ostvarila je sinkronizaciju u tri animirana filma: “Pupijeva potraga”, “Hotel Transilvanija” i “Sammy 2: Morska avantura”. Minnie Mouse prvi je puta posudila glas 2013. godine u “Mickey Mouse: Nabavi si konja”, a drugi puta dvije godine kasnije u “Mickey Mouse Clubhouse”.

U zagrebačkom kazalištu “Komedija” Mila je ostvarila brojne kazališne uloge, a ovdje su neke od značajnijih: “Od kreveta do kreveta”, “Crna kraljica”, “Zemlja smiješka”, “Opera za tri groša”, “Tko pjeva zlo ne misli”, “San ivanjske noći”, “Jalta, Jalta”, “Chicago”, “Briljantin”, “Mali dućan strave”, “Opasne veze” i brojni drugi.

Jedan od najpoznatijih mjuzikala u kojima je Mila glumila je “Mamma mia” iz 2015. godine u kojemu glumi Tanyu i u kojemu je otpjevala i otplesala 28 glazbenih brojeva.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama Mila je glumila u tragediji u pet činova, “Hekubi”. Na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) glumila je u predstavi “Tko se boji Virginije Wolf” 2013. godine, zatim u Kerempuhu u “Dobro došli u plavi pakao”, a u kazalištu Trešnja Mila je glumila u predstavi “Eko-eko”. U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci glumila je u “Poljubi me Kato”.

Mila je radila i na radiju te je tako ostvarila brojne uloge u radio-dramama na Dramskom programu Hrvatskog radija, ali i u Dječjem programu HR-a u “Pričama za laku noć”.

Mila se okušala i u glazbenim vodama. Naime, 2014. godine izdala je album “Kradljivica srca” na kojemu se nalazi osam pjesama i kojega Mila naziva “mini albumom”. Tekstove je sama pisala, a glazbu je napravila u suradnji sa Zvonimirom Dusperom Dusom. Za aranžman su osim Mile zaslužni Dus i Luka Žužić. Na albumu se nalazi istoimena pjesma “Kradljivica srca”, kao i pjesme “Mali pas” i “Koka” koje je javnost odlično prihvatila.

Najveća postignuća

Za svoja glumačka postignuća Mila je dobila brojne nagrade. Tako je 1995. godine na Danima satire dobila Nagradu za najbolju glumicu za ulogu u predstavi “Dobro došli u plavi pakao”.

1999. godine Mila je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju ulogu u predstavi “Pjesma”.

Hrvatsko ju je glumište ponovo nagradilo 2004. godine za ulogu Roxie Hart u predstavi “Chicago” te Audrey u predstavi “Mali dućan strave”. Dvije godine kasnije, 2006. godine, Mila je dobila nagradu Najhistrion koju dodjeljuje Glumačka družina “Histrion”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*