Željko Bebek

Pjevač Željko (Želimir) Bebek rođen je 16.12.1945. godine u Sarajevu od oca Zvonimira i majke Katarine. Od majke je naslijedio lijep glas i smisao za pjevanje. Poznat je po tome što je bio prvi pjevač grupe Bijelo dugme. Smatra se jednim od najboljih pjevača bivše Jugoslavije.

Obrazovanje

Od malena ga je privlačila muzika te je volio pjevati. Bio je i član zbora i učio je u osnovnoj školi svirati mandolinu, a nakon toga i gitaru. Tijekom srednje škole (gimnazije) počinje pjevati u bendu “Eho 61”, a nakon raspada ove grupe počinje s nastupima i nakon nekog vremena prelazi u grupu “Kodeksi”.

Privatni život

Željko se ženio tri puta. Prvi brak imao je sa suprugom Spomenkom s kojom ima kćer Silviju koja je rođena 1974. godine, a drugi brak sklopio je sa Sandrom s kojom ima kćer Bjanku koja je rođena 1981. godine.

Za vrijeme rata u Hrvatskoj, Željko je živio u Njemačkoj, a nakon nekog vremena doselio se u Zagreb.

2002. godine ponovo se oženio s 34 godine mlađom suprugom – Ružicom s kojom je godinu dana kasnije dobio sina Zvonimira, a dvije godine kasnije i kćer Katarinu.

Željko je i ponosni djed.

Svake zime pjevač s obitelji odlazi na Kupres u Bosni gdje skijaju i odmaraju, a tijekom ljeta odmaraju na Jadranu. U slobodno vrijeme bavi se plivanjem i vožnjom bicikla.

Posao

1960-ih u grupi “Kodeksi” je pjevao i svirao gitaru, a nakon nekoliko godina, nakon pronalaska basista za svoju grupu, započeo je s nastupima po Dubrovniku. Nakon Dubrovnika i ponude jednog stranog turista, započeli su svirati u Italiji, u Napulju, gdje su se zadržali oko godinu dana.

1970-ih godina nakon izlaska iz grupe “Kodeksi”, osnovao je “Nove Kodekse”, ali ni oni nisu dugo trajali.

Nakon neslavnog početka karijere, odslužio je vojsku i kasnije postao član Bregovićevog benda “Jutro”, a proslavili su se pjesmom “Patim, evo deset dana”. Odlaskom jednog člana ove grupe i oduzimanjem prava na ime grupe, od 1974. godine grupu su nazvali “Bijelo dugme”. Nastupali su na “BOOM festivalu” i predstavili se kao mlade nade, a nakon toga nastupali su u Domu sindikata na proslavi emisije “Veče uz radio” te tako osvojili publiku. Nakon prvih nekoliko hitova, albumi su prodani u više od 200 000 primjeraka i Jugoton im je dodijelio dijamantnu ploču. Još i prije 1980-ih grupa je imala nesuglasica, a to je posebno bilo izraženo tijekom turneja kada su neki otkazivali koncert, a drugima nisu ni rekli za to.

Nakon održavanja koncerata gdje je došlo više publike nego je bilo očekivano, grupa se počela bolje organizirati i tako su započeli i s VIP koncertima.

1978. godine Željko je objavio solo album s pjesmama: “I tako ostaje”, “Podijum”, “Skoro da smo isti”, “Srušeni zidovi”, “U tišini”, “Upitaj sebe”, ali album nije rasprodan kao onaj prije. Godinu kasnije Željko pjeva hitove: “Bitanga i princeza”, “Ala je glupo zaboraviti njen broj”, “Ipak poželim neko pismo”, “Kad zaboraviš juli”, “Na zadnjem sjedištu moga auta”, “A, koliko si ih imala do sad”, “Sve će to, mila moja, prekriti ružmarin, snjegovi i šaš”.

1980-e godine grupa je objavila pjesme: “Doživjeti stotu”, “Lova”, “Zažmiri i broji” i druge. Posljednji album grupa je objavila 1983. godine s pjesmama: “Ne plači”, “Ako možeš, zaboravi”, “Zašto me ne podnosi tvoj tata” i druge.

1984. godine Bebek je napustio bend “Bijelo dugme”, a nakon njega istupili su i još neki članovi. Nove pjesme koje je izdao nakon izlaska iz grupe bile su: “Mene tjera neki vrag”, “Imam samo tebe”, “Nisam taj”, “Mala moja, da li znaš” i druge.

Do 1985. godine kao pjevač i bas gitarista, Željko doseže vrh svoje karijere, ali se sa+ grupom seli iz Sarajeva zbog muzičkih konkurenata kojima je prije pripadao. Iste godine bio je izdan album pod nazivom “Armija B” i neke nove pjesme, poput: “Šta te muči, jarane”, “Selam alejxum, Muhanede”, “Doći ću po tebe”, “Gdje li si mi ti sad” i tako dalje. U međuvremenu Željko je radio u Savezu zajednica socijalnog osiguranja BiH. Četiri godine kasnije, Jugoton je objavio dva Željkova albuma koji sadrže neke još uvijek aktualne pjesme: “Sinoć sam pola kafane popio”, “Da je sreće bilo”, “Žuta ruža”, “Oprosti mi što te volim”, “Moj biseru”, “Laku noć svirači” itd.

1990-e godine započeo je s novim pjesmama: “Šta će ti biti”, “Dabogda te voda odnijela”, “Čaša otrova” itd., a malo nakon toga započeo je suradnju s hrvatskim Croatia Records-om te pomoću njih objavio ploču “A svemir putuje” u kojem se također nalaze mnogi poznati hitovi poput: “Il’ me ženi, il’ tamburu kupi”, “Kako došlo, tako prošlo”, “Šta je meni ovo trebalo”.

1994. godine objavio je novi album pod nazivom “Gori svijet, ti ćeš ga ugasiti”, a 1995. godine krajem rata nastaje CD “Puca mi u glavi” s novijim hitovima: “Na zadnjem sjedištu moga auta”, “Lagano umirem u tvom sjećanju”…

1999. godine produkcijska kuća “One records” sa Željkom objavljuje album “S tobom ili bez tebe” gdje se također daju nabrojati mnogi hitovi kao i tijekom cijelog Željkovog poslovnog i muzičkog života.

Tek 2005. godine kontaktirao je s bivšim članovima “Bijelog dugmeta” te su odlučili svirati na koncertima u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Nakon nekog vremena bilo mu je predloženo da nastavi turneju koncerata, ali je on to odbio.

Nakon duže pauze objavio je album “Kad poljubac pomiješaš sa vinom” (2012. godine), a 2015. godine počeo je nastupati na turnejama u Americi s Halidom Bešlićem. Iste godine nastavio je turneju i nastupao u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Skoplju te tako proslavio 40 godina karijere.

U poslovnom životu je surađivao s mnogim pjevačima, a osim Halida Bešlića tu se mogu spomenuti suradnici poput Alke Vuice, Maje Marije, Mire Škorića, Severine i drugih. Neke pjesme pisao je nadahnut pjesnicima, a najviše se spominje Duško Trifunović.

Kao najpopularniju pjesmu s više od 8 milijuna pregleda nosi pjesma “Sinoć sam pola kafane popio”.

Osim u pjevačkoj karijeri, Bebek se okušao i u vođenju ugostiteljstva pa je tako imao u Zagrebu kafić “Tajna veza”

Najveća postignuća

Željko Bebek je vrhunac svoje karijere postigao s grupom “Bijelo dugme”. Snimili su 8 albuma: “Kad bi’ bio bijelo dugme”, “Šta bi dao da si na mom mjestu”, “Eto! Baš hoću!”, “Bitanga i princeza”, “Doživjeti stotu”, “A milicija trenira strogoću i druge pjesmice za djecu”, “Uspavanka za Radmilu M.”, “Bijelo dugme (Kosovka devojka)”.

U solo karijeri koju je započeo izlaskom iz Bijelog dugmeta, objavio je 12 albuma: “…skoro da smo isti”, “Mene tjera neki vrag”, “Armija B”, “Nitko više ne sanja”, “Pjevaj moj narode”, “Karmin, pjesma i rakija”, “A svemir miruje”, “Gori svijet…ti ćeš ga ugasiti”, “Puca mi u glavi”, “S tobom i bez tebe”, “Ošini po prašini”, “Kad poljubac pomiješaš sa vinom”.

Autor: A.Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*