Mia Begović

Mia Begović proslavljena je hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 11.1.1963. godine. Sestra je nikad prežaljene glumice i dive Ene Begović. Iza nje stoji niz predstava, serija i filmova, a već je na akademiji njezin talent bio prepoznat pa su joj rano bili ponuđeni veliki angažmani.

Obrazovanje

U osnovnoj i srednjoj školi Mia je bila odličan đak, ali nije imala sve petice. Sjeća se kako je za jednu zadaćnicu napisala tridesetak stranica, a profesorica je to nagradila s 5 plus.

Kao šesnaestogodišnjakinja već se pripremala za prijemni ispit na Akademiji dramske umjetnosti, ali njezini roditelji su inzistirali da prvo završi svoju srednju školu.

1986. završava Akademiju i počinje se baviti profesionalnom glumom. Diplomirala je već na predroku i dobila peticu za Od zlata jabuku.

Privatni život

Mia Begović kći je činovnika koji je preminuo već 1989. godine i prodavačice na kiosku Tereze. Rođena je u Trpnju na otoku Pelješcu. Kad je bila 11-mjesečna beba, pojela je pokvarenu čokoladu te je tada njen život visio o koncu, a trajekt je samo zbog nje vozio do splitske bolnice kako bi joj život bio spašen. Danas zbog toga puno više cijeni život.

Njena starija sestra Ena Begović rođena 1960. godine bila je velika nada hrvatskog glumišta i istinska hrvatska diva, a tragično je stradala 2000. godine na Braču u Grand Cherokeeju kojeg je Leo Radeljak, sin Josipa Radeljaka Dikana, zaustavio na uzbrdici i koji se strmoglavio u provaliju. Ena je poginula na mjestu. Mia danas tvrdi kako vrijeme tu ranu nikad neće zaliječiti te da je Ena svakog dana prisutna u njezinim mislima i da, još uvijek, točno zna što bi joj starija sestra savjetovala u određenim teškim situacijama.

Sestre su u početku u Zagrebu dijelile stan s Alkom Vuicom budući da su glumački honorari nekada bili loši.

Iza Mije su dva braka. Prvi se put udala za Ronalda Lopatnyja, hrvatskog vaterpolista koji je prije nje bio u braku s Terezom Kesovijom. Mia se udala za vaterpolista 1990. godine, a brak je trajao manje od deset godina. Iz toga braka Begović ima kći Maju Lenu Lopatny, rođenu 11.9.1991. godine koja je danas voditeljica i bivša studentica Fakulteta političkih znanosti. Lopatny je udario svoju bivšu suprugu, a ona ga je za to tužila i pridružila se radu Hrabrog telefona kako bi pomogla zlostavljanim ženama i djeci.

Nakon prve rastave, Mia je uplovila u drugi brak s poduzetnikom Željkom Žnidarićem 2004. godine, a nakon što je bio osuđen za otimanje zemlje i gradnje vila bez građevinskih dozvola, Mia je zatražila razvod braka. 2010. godine, iste godine kada su se razveli, on je glumicu izbacio iz stana, a ona je nakon toga tri dana kampirala ispred tog istog stana kako bi vratila svoje vlasništvo. Na kraju se sa svojim bivšem mužem dogovorila o podjeli imovine.

U slobodno vrijeme voli čitati i kuhati, a voli i cvijeće. Kaže da je u trenucima najvećeg očaja, zapravo najnasmijanija osoba. Ima svoju osobnu biblioteku, a svoju knjigu planira napisati nakon 70. godine. Izazovi joj nisu strani pa je tako s 36 naučila skijati, a u petom desetljeću života uči turski jezik. Voli meditirati, a samo 15 minuta joj je dovoljno da obnovi svoju energiju.

Posao

Prvi film snimila je već 1985. pod nazivom Anticasanova, a zatim su se zaredali Heroj ulice, U sredini mojih dana, Najbolji, Školjka šumi, Captain America, Djevojčica sa šibicama, Ante se vraća kući i mnogi drugi.

Mia Begović je ostvarila brojne nastupe u kazalištu, a ponajviše u kazalištu Kerempuh. Neke od predstava koje je izvela u tom kazalištu su Šta je smiješno, bando lopovska?, Vaginini monolozi G., Pa ne hodaj gola naokolo, Ljubav, struja, voda &telefon, Mrtve duše i Prevaranti. Nastupala je i u Hrvatskom narodnom kazalištu u predstavama Majstor i margarita, Seviljski zavodnik i Zajednička kupka, u kazalištu Gavella u Teštamentu i Maskama na paragrafima, i u Teatru &TD u Portertu i Olgi i Lini.

Sa svojom sestrom imala je premijeru predstave u Chicagu u Sjedinjenim Američkim državama gdje su napunile dvoranu do zadnjeg mjesta. S kazališnom družinom Histrioni koji su izveli Hamleta u Los Angelesu i Bel Airu, dobili su sve pohvale i nagradu za najbolju predstavu na zapadnoj obali. Kada su igrali predstavu u Australiji, oduševili su publiku, a u središnjem australskom dnevniku pričali su o ratu u Hrvatskoj.

2012. odvažila se na sudjelovanje u showu Survivor Costarica u kojem su natjecatelji morali pronaći zajednički jezik da bi preživjeli u teškim uvjetima i izazovima koji su im stajali na putu.

U prvom mjesecu 2017. godine, na glumičin rođendan, premijerno je prikazana njezina monodrama pod naslovom Sve što sam prešutjela u kazalištu Vidra. Budući da se kroz život suočila s mnogo odlazaka, imala je potrebu to pretočiti u kazališni komad. U toj monodrami govori o odlasku sestre Ene i očevoj preranoj smrti, o poslovnim preprekama, odrastanju sebe, ali i svoje kćeri. Kroz monodramu ne vrijeđa ni ne napada nikoga budući da je fokusirana na sebe samu, a o sebi progovora na samoironičan način. Dio prihoda skupljen od ove predstave Mia je darovala udruzi Europa Donna za nabavu linearnog akceleratora koji može pomoći mnogim ljudima oboljelima od raka.

Osim kazališta, Mia je poznata i po televizijskim ulogama, a ponajviše po telenovelama Villa Maria, Zabranjena ljubav i Ponos Ratkajevih. Glumila je i u Tata i zetovi, Zakon ljubavi i Pečatu.

Najveća postignuća

S obzirom na brojne nagrade i zapamćene uloge, zasigurno je jedna od najvećih hrvatskih glumačkih diva. BRAMS je prva nagrada koju je osvojila i to za predstavu Kralj Ubu. 1986. godine proglašena je za najpopularniju glumicu Jugoslavije pa joj je dodijeljena nagrada Afrodita. 1996. i 1998. bila je proglašena za najhistrionku, a dobitnica je i nagrade Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama.

U bivšoj Jugoslaviji nije bilo nikog tko nije znao za fatalnu crvenokosu glumicu i njezinu sestru. Svoje predstave predstavljala je diljem svijeta na više kontinenata.

Odlučila se na rad na monodrami što je izuzetno velik pothvat u kazališnom svijetu te je hrabro progovorila o mnogim stvarima koje je do tada godinama skrivala.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*