Boris Novković

Boris Novković je poznati hrvatski pop pjevač i kantautor čija karijera traje od 1986. godine. Široj je javnosti možda najpoznatiji kao pobjednik “Dore” (hrvatskog izbora za pjesmu “Eurovizije”) 2005. godine.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Pohađao je “Centar za umjetnost i kulturu” u Zagrebu, a u periodu od svoje dvanaeste do petnaeste godine života igrao je u juniorskom postavu “Nogometnog kluba Dinamo”.

Privatni život

Rođen je na Božić, 25.12.1967. godine u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Njegov otac je jedan od najtiražnijih hrvatskih skladatelja pop i zabavne glazbe, skladatelj, tekstopisac i dirigent pok. Đorđe Novković, a majka Ozana diplomirana profesorica glazbe.

Obitelj se iz Sarajeva preselila u Zagreb kada je Boris još bio beba. S ocem je imao kompleksan odnos. Đorđe se u intervjuima nije sramio pričati kako je kao prava horoskopska Djevica bio jako picajzlast i pedantan zbog čega je često dolazio u konflikte sa sinom, kojeg je često opisivao kao pravog horoskopskog Jarca, impulzivnog, neprilagodljivog i tvrdoglavog. Još bi znao reći kako neće sebi nikada oprostiti to što je sinu prešutio ponudu da profesionalno igra za “Nogometni klub Zagreb”.

Na očevoj je komemoraciji Boris istaknuo kako su se on i njegov otac razumjeli osjećajima, a ne riječima i koliko mu je žao što nikada jedan drugome nisu uspjeli reći neke stvari koje su osjećali duboko u sebi.

Boris često puni stranice hrvatskog žutog tiska svojim ljubavnim životom. Ženio se tri puta. Njegova prva supruga bila je poznata hrvatska glumica Bojana Gregorić Vejzović s kojom je bio u braku od 1992. do 1997. godine.

Brak s drugom suprugom Lucijom Matić, u kojem su dobili dva sina, Nou i Bona, trajao je od 2003. do 2012. godine. Priča se kako je ljubav pukla kada je upoznao zagrebačku umjetnicu Ivu Višošević s kojom je potom u vezi proveo sljedeće tri i pol godine. Boris često ističe kako bez obzira na promjenjive životne situacije sa svojim sinovima Noom i Bonom uvijek provodi što je više vremena moguće.

Treća Borisova supruga je od njega osamnaest godina mlađa Zadranka Ines Katić, inače suradnica za razvojne projekte pri Nacionalnom fondu za razvoj civilnog društva. Njihovo je vjenčanje održano na otoku Galešnjak u zadarskom arhipelagu. Ovaj je otočić inače poznat kao “Otok ljubavi” jer je otok u obliku srca što ga čini jako popularnom lokacijom za održavanje vjenčanja. Nakon samo pet mjeseci braka, u siječnju 2017. godine, Boris je putem statusa na društvenoj mreži Facebook javnosti obznanio kako je njihovom braku došao kraj.

Posao

1986. godine izdao je svoj prvi studijski album pod nazivom “Kuda idu izgubljene djevojke”. Album je dosegao nakladu od 160.000 primjeraka što ga čini jednim od najbolje prodavanih albuma prvijenaca u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Njegov drugi album, na kojemu je surađivao s renomiranim producentom Nikšom Bratošem, ujedno je i njegov najprodavaniji album.

Album “Jači od sudbine” izdan je 1987. godine i prodan je u 180.000 primjeraka. Svaki album koji je objavio u sljedećih pet godina, poimenice “Dok svira radio”, “Obojeni snovi”, “Boris 100X” i “Struji struja”, prodan je u više od 100.000 primjeraka.

1988. godine glumio je u komediji “Špijun na štiklama” Milana Jelića u kojem su glumili neki od tada najpopularnijih jugoslavenskih glumaca poput Borisa Dvornika. To je bio prvi i jedini film u kojem se Boris Novković ikada pojavio.

1995. godine izdana je prva kompilacija njegovih pjesama pod nazivom “The best off”. Skladba koja je nadodana toj kompilaciji, pod nazivom “Mašta moja” kotirala je veoma visoko dugi period vremena na svim hrvatskim glazbenim top listama.

Album u “Dobru i zlu”, na kojem je surađivao s poznatim producentom Mirom Buljanom, objavio je iste godine. Dvije godine kasnije izbacio je album “Sve gubi sjaj” u suradnji s istim producentom. Najpoznatija pjesma s tog albuma je duet s Kemalom Montenom pod nazivom “Daleko”. Uslijedili su albumi “Branim se”, “Direkt” i “Ko je kriv”.

Sljedeća Borisova velika uspješnica bio je album pod nazivom “Ostvaren san” koji je nastao u suradnji s producentom Jerkom Marićem. Album je dosegao zlatnu nakladu, a najveći hit s albuma je pjesma “Vukovi umiru sami”. Iste godine objavljeni su kompilacija njegovih pjesama pod nazivom “Zlatna kolekcija” te njegov prvi live album pod nazivom “Ostvaren san – Live”.

Dvije godine kasnije, 2007. godine, povodom obilježavanja dvadeset godina karijere izdan je njegov drugi live album pod nazivom “Mojih prvih dvadeset – Live”. Te je godine nastupao i kao jedan od mentora pjevača u zabavnom showu HRT-a “Zvijezde pjevaju”. Svoj je angažman u showu prekinuo radi iznenadne očeve smrti.

Sljedeće godine izdana je kompilacija naslovljena “The Pllatinum Collection”. Album “Via ljubav”, s istoimenim singlom koji je jako dobro kotirao na hrvatskim glazbenim ljestvicama, u prodaju je pušten 2011. godine, čemu je prethodilo izdavanje još jedne kompilacije. 2014. godine, izdan je album pod naslovom “Još sam uvijek tvoj”.

8.5.2015. godine održao je veliki koncert u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Na koncertu “Najljepše ljubavne pjesme” Borisu se pridružila portugalska fado pjevačica Olvido Ruiz Castellanos, a pratio ih je Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije. Aranžmane za ovaj koncert radio je renomirani hrvatski maestro Zdravko Šljivac. Sastav koji Borisa prati na nastupima zove se “Noćna straža”.

Najveća postignuća

Njegov album prvijenac “Kuda idu izgubljene djevojke” prodan je u 160.000 primjeraka, album “Jači od sudbine” njegov je najprodavaniji album, s tiražom od 180.000 primjeraka, a i sljedeća tri albuma prešla su tiražu od 100.000 primjeraka. Ovakvim se rezultatima Boris Novković dokazao kao jedna od najvećih zvijezda u tadašnjoj državi Jugoslaviji.

Pobijedio je na “Dori” (hrvatskom izboru za pjesmu “Eurovizije”) 2005. godine s pjesmom “Vukovi umiru sami”, singlom s albuma “Ostvaren san”. S ovom je pjesmom nastupio na pedesetom “Eurosongu”/”Euroviziji” (izbor za pjesmu Europe) koji se održavao u Kijevu i osvojio jedanaesto mjesto. Pjesma je, inače, dosegla zlatnu nakladu i bila je prva na hrvatskim glazbenim ljestvicama te je bila jako popularna u mnogim zemljama regije.

2006. godine je na “Dori” pobjedu odnijela pjesma “Moja štikla” u Severininoj izvedbi. Autori glazbe za pjesmu bili su Boris Novković i Franjo Valentić u suradnji s Goranom Bregovićem. Pjesma je na pedeset i prvom “Eurosongu”/”Euroviziji” osvojila dvanaesto mjesto.

Autor: K.K.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*