Vlado Kalember

Vlado Kalember poznat je kao hrvatski pjevač koji je karijeru započeo u popularnom bendu “Srebrna krila”. Vlado je sa Srebrnim krilima ostvario zapaženu karijeru van granica bivše Jugoslavije. U Bugarskoj su dobili nadimak “Beatlesi”.

Obrazovanje

Iako o njegovom obrazovanju ne postoje točni podaci njegove dvije strasti su bile slikarstvo i sviranje za što se kasnije usavršavao.

Privatni život

Vlado Kalember rođen je 26.4.1953. godine u Karlovcu i ima sestru Miu.

2006. godine u tajnosti se vjenčao za Anu Rucner u zagrebačkoj općini Medveščak.

24.8.2006. godine Vlado i Ana dobili su sina Darijana.

2014. godine Vlado i Ana su se razveli nakon osam godina braka.

Bez obzira na rastavu par je ostao u dobrim odnosima, pa su tako iskoristili svaku priliku da slobodne trenutke provedu zajedno sa sinom Darijanom.

Unatoč rastavi, Ana i Vlado su ostali u izvanrednim odnosima i surađuju poslovno, a sina vode posvuda. Često se zajedno druže i naglašavaju kako su i dalje jedno drugom podrška.

Vlado je poznat kao romantična osoba koji je bivšu suprugu nastavio voditi na romantična putovanja i nakon rastave. Isto tako je poznat kao brižan otac koji puno vremena provodi sa sinom.

Najveće strahove koje ima su letenje i nevjera, a najdraži sport mu je nogomet.

Vlado je po pitanju hrane mesožder, a najdraža mu je piletina, svinjski vrat i biftek. Svoje kulinarske vještine je pokazao na snimanjima “Celebrity Masterchefa” gdje je oduševio žiri jelima od mesa, povrća i tjestenine. Voli kvalitetna, zdrava i jednostavna jela.

Posao

Vlado Kalember je svoju karijeru počeo zahvaljujući sestri Mii koja je u to vrijeme bila popularna pjevačica i pjevače dovodila u svoju obiteljsku kuću što je Vladi omogućilo učenje akorda. Prvi bend “Helium” je osnovao 1973. godine nakon čega je svirao u raznim bendovima kako bi izgradio svoju karijeru.

Bio je član grupe “4 asa” gdje se svirao s Juricom Pađenom, Rajko Dujmićem i Alenom Islamovićem. Osnovao je gitarističku pop grupu “Srebrna krila” kao vokalni solist i basist.

Svoje znanje i talent je pokušao pokazati i na Jugotonu gdje ga nisu smatrali kompetentnom osobom za sviranje. Iskoristio je svoje poznanstvo s Ljerkom Lekić koja ga je spojila s Đorđom Novkovićem s kojim je snimio pjesmu “Ana”.

Unatoč odbijenici diskografskih kuća Jugoton, Suzy i Diskoton, Novković je ipak pjesmu uspio objaviti pod Jugotonom nakon čega je postala najveći hit tog ljeta. Zanimljiva je činjenica da nitko tada nije čuo za Srebrna krila, a pjesma “Ana” se za 30 dana prodala u 30 tisuća primjeraka što im je donijelo dijamantnu nakladu.

Sljedeću pjesmu koju je snimio u duetu s Đorđom bila je “Ja nisam kockar” s kojom su također doživjeli velik uspjeh. Srebrna krila su stekli iznimnu popularnost u Bugarskoj gdje su u četiri dana uspjeli dogovoriti 30 stadionskih koncerata.

Na koncertu Srebrnih krila u Sofiji bio je i Petar Paunov, gradonačelnik Kjustendila. Svoje pjesme su snimali u Jugotonu studiju, a radili su i u Munchenu i Frankfurtu. Bili su najpopularniji bend devet godina, a na samom vrhuncu slave su održali 10 uzastopnih koncerata u Moskvi gdje ih je podržalo čak 25.000 ljudi.

Popularnosti grupe je pridonijelo i gostovanje u poznatoj emisiji Saše Zalepugina “Nedjeljno popodne”.  Vladi se kasnije pružila prilika za snimanje filma “Vedro nebo” u kojem bi glumio glavnog lika od kojeg se očekivalo da se ošiša i sluša različita naređenja što se Vladi nije svidjelo i nije prihvatio ulogu.

Nova prilika mu se pružila za vrijeme Eurovizije kada je nastupio u duetu s Izoldom Barudžijom. Pjevali su pjesmu “Ciao, amore” s kojom su s 26 bodova osvojili 18. mjesto.

Nakon jedanaest snimljenih albuma, 1987. godine bend “Srebrna krila” se razišao nakon čega je Vlado započeo solo karijeru i snimio pjesmu “Vino na usnama” koja mu je uvelike olakšala odlazak iz benda.

2012. godine dogodio se veliki preokret i Vlado je ponovno okupio članove Srebrnih krila. Snimili su CD istog naziva “Srebrna krila 2012”.

U Bugarskoj ih i danas nazivaju “Beatlesima”. S bendom “Razbijači čaša” su snimili singl “Ove noći”.

Najveća postignuća

Njegov najveći uspjeh je bilo osnivanje popularne pop grupe “Srebrna krila” koja mu je donijela veliku slavu. Svoj prvi uspjeh je ostvario s pjesmom “Ana” koja je bila najslušanija pjesma na svim radijskim postajama.

1983. godine je doživio jedan od najvećih uspjeha u svojoj karijeri kada je sa svojim bendom za deset dana rasprodao dvoranu koja prima 25000 ljudi i ukupno 250.000 rasprodanih karata. Objavio je 12 albuma, a pjesme koje su ga proslavile su: “Ana”, “Vino na usnama” i “Evo noći, evo ludila”.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*