Željana Zovko

Željana Zovko je stručnjakinja za međunarodne odnose i zastupnica Republike Hrvatske u Europskom parlamentu iz reda HDZ-a. Bivša je veleposlanica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, a političku i diplomatsku karijeru započela je 1999. godine u Predsjedništvu BiH.

Obrazovanje

1989. godine upisala je studij francuskog jezika i književnosti na Fakultetu filozofije i filologije u Sarajevu. Od 1992. godine nastavlja studij na Sveučilištu North London, a završava ga 1995. godine.

Privatni život

Rođena je 25.3.1970. godine u Mostaru

Posao

Željana Zovko je svoju diplomatsku i političku karijeru započela 1999. godine u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Ondje je radila kao suradnica za odnose s javnošću i kao predstojnica ureda hrvatskog člana Predsjedništva, koji je u to vrijeme bio Ante Jelavić.

Od 2004. do 2008. godine obnašala je dužnost veleposlanice Bosne i Hercegovine u Francuskoj. U tom je razdoblju bila i stalna predstavnica BiH u UNESCO-u te nerezidentna veleposlanica u Andori, Alžiru, Monaku i Tunisu.

2008. godine postaje veleposlanica BiH u Španjolskoj i na toj funkciji ostaje do 2011. godine. Željana Zovko je za to vrijeme bila i nerezidentna veleposlanica u Maroku te je obnašala dužnost stalne predstavnice Svjetske turističke organizacije.

2012. godine postaje savjetnica za vanjske poslove predsjedniku Vijeća ministara BiH, a na toj je dužnosti ostala do svibnja 2015. godine, kada postaje veleposlanica BiH u Italiji. Veleposlaničku dužnost u Italiji obavljala je do listopada 2016. godine. Nakon toga se na prvim i drugim hrvatskim izborima za Europski parlament našla na listi koalicije predvođene HDZ-om.

Nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier dali ostavke na dužnosti u Europskom parlamentu kako bi preuzeli funkciju predsjednika Vlade, odnosno ministra vanjskih poslova, Željana Zovko je napustila svoju dužnost u BiH i postala zastupnica u Europskom parlamentu.

Vijest da će dotadašnja veleposlanica BiH u Italiji postati hrvatska europarlamentarka u javnosti je dočekana s nevjericom. Njen odlazak u Europski parlament ne bi bio sporan da ona godinama prije toga nije obnašala visoke diplomatske dužnosti zastupajući BiH u međunarodnim političkim krugovima. Neki akademici iz BiH tada su ponašanje Željane Zovko nazvali neetičkim i politički nekorektnim.

Željana Zovko je prilikom ulaska u Europski parlament izjavila kako je to za nju koja dolazi iz BiH povijesna prilika da napravi nešto za narod koji predstavlja. Također je istaknula kako se BiH mora graditi na način na koji je napravljena Europska unija. Na tadašnje pitanje novinara čije će interese zastupati, one Republike Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, odgovorila je kako će ona biti predstavnica Hrvata gdje god oni bili i koje god državljanstvo imali.

U travnju 2019. godine predstavljena je kao jedan od kandidata HDZ-a za Europski parlament, uz Karla Resslera, Dubravku Šuicu, Sunčanu Glavak i ostale.

Najveća postignuća

Željana Zovko je svoju političku i diplomatsku karijeru započela 1999. godine u Bosni i Hercegovini. Godinama je radila kao veleposlanica te države u nekoliko različitih zemalja, a 2016. je postala zastupnica Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*