Sunčana Glavak

Sunčana Glavak došla je u središte zanimanja šire javnosti nakon što je postala glasnogovornica Vlade Republike Hrvatske u vladi Andrea Plenkovića. Pripada stranki Hrvatske demokratske zajednice, a nakon smjene potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ponovno je postala saborska zastupnica. Prije nego se počela baviti politikom, Sunčana Glavak bila je aktivna novinarka, urednica i voditeljica. Rođena je u Čakovcu, u prosincu 1968. Godine.

Obrazovanje

Sunčana Glavak u rodnom je Čakovcu završila osnovnu školu. Za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja bavila se rukometom i dramskim kazalištem. Za svoje sudjelovanje na dramskim natjecanjima dobila je mnoge nagrade. U Čakovcu je pohađala i srednju školu.

Nakon mature Glavak je upisala Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na tom je fakultetu završila tadašnji najniži stupanj obrazovanja, takozvani OOUR (Osnovna organizacija udruženog rada) i to u pedagogijskim znanostima, te je 1992. godine postala nastavnica razredne nastave. Nakon toga je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završila novinarstvo i postala magistra te struke.

Posao

Sunčana Glavak započela je sa svojim novinarskim radom dok je još bila studentica političkih znanosti. Radila je kao voditeljica u čakovečkom ogranku Hrvatskog radija, bila je i urednica programa, ali i autorica mnogih radijskih emisija. U Domovinskom ratu se također iskazala kao novinarka, za što je odlikovana Spomenicom Domovinskog rata. Upravo to je bio ključni trenutak koji joj je otvorio vrata HDZ-a, a time i politike.
Ipak, prije nego je ušla u politiku, Glavak je dala svoj obol kao novinarka. S radija se prebacila na televiziju. Otvorila je Treći program Hrvatske televizije i radila kao urednica i voditeljica HRT-a u čakovečkom i varaždinskom dopisništvu. Uz to je radila i kao novinarka sportske redakcije Hrvatskog radija.

S HRT-a je Glavak 1995. godine prešla na Varaždinsku televiziju i tamo bila urednica zabavnog programa i voditeljica sportskih emisija. Radila je i kao autorica emisija o etno-baštini na Varaždinskoj televiziji, što je bila jedna od najgledanijih emisija te televizije. Osim na kulturnim, Glavak je radila i na mnogim sportskim emisijama te bila službena spikerica rukometnih utakmica muške rukometne lige. Kulturne, sportske i ostale događaje na Varaždinskoj televiziji vodila je do 2004. godine.

Te je godine dobila poziciju glasnogovornice Ministarstva kulture. U ministarstvu je pokrenula i stala na čelo Odjela s javnošću. Tada je već bila aktivna članica HDZ-a, pa je 2007. godine dobila mjesto u saboru kao dio liste te stranke. Tu poziciju stavila je u mirovanje kako bi mogla obavljati dužnost zamjenice glasnogovornika Vlade republike Hrvatske. Istovremeno je imenovana i Povjerenicom za informiranje.

Iste godine postala je glasnogovornica HDZ-a, te bila članica stožera na izborima 2011. godine. Na toj poziciji ostala je do ljeta 2012. godine.
U Hrvatskom saboru Glavak je aktivirala mandat 2009. godine i tada počela s obnašanjem dužnosti na mjestu potpredsjednice Odbora za obitelj, mladež i šport, članice Hrvatskog izaslanstva u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, članice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije i članice Odbora za rad i socijalno partnerstvo.

Nakon što je na parlamentarnim izborima 2011. godine ponovo ušla u sabor kao članica HDZ-a, obnašala je dužnosti članice Odbora za obitelj, mlade i šport, članice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, članice Odbora za međuparlamentarnu suradnju, voditeljice skupine prijateljstva s Kraljevinom Maroko i zamjenice člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH – EU.

2016. godine Glavak je, dolaskom Andreja Plenkovića na čelo Vlade RH, postala glasnogovornica Vlade i na toj funkciji ostala sve do svibnja 2018. godine, kada je ponovo poslana u Sabor na mjesto Darka Horvata, koji je tada postao ministar gospodarstva.

Najveća postignuća

Sunčana Glavak je još kao mlada novinarka počela dobivati priznanja za svoj rad. Zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu kao novinarka dobila je Spomenicu Domovinskog rata. Kasnije, njena emisija “Vu srcu te nosim” , za koju je napravila preko 200 epizoda, bila je najgledanija na Varaždinskoj televiziji, te je za nju, ali i za sav drugi značajan rad na toj televiziji, dobila brojna priznanja i zahvale. Neke od njih su zahvale Varaždinske burze, Biskupije, općina i brojnih udruga.

Početkom 2000-tih je napravila dokumentarni film “Hrvatska državna baština-Hrvatski državni arhiv”. Kada je postala zamjenica glasnogovornika Vlade RH, bavila se i mnogim drugim značajnim dužnostima. 2008. Godine bila je dio Organizacijskog stožera za dočeka tadašnjeg Američkog predsjednika Georgea W. Busha. Bila je i voditeljica tamošnjeg press centra te time koordinirala 800 akreditiranih novinara.

2008. i 2009. godine bila je dio Organizacijskog odbira Croatia Summita u Dubrovniku te vodila i tamošnji press centar.

2009. godine vodila je medijski tim u kampanji dr. Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima, te bila dio stožera Kolinde Grabar-Kitarovića na predsjedničkim izborima 2014. godine.

Uz sve to Glavak je predsjednica zajednice žena HDZ-a Međimurske županije i predsjednica ženskog nogometnog kluba u Čakovcu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*