Karlo Ressler

Karlo Ressler je pravnik i savjetnik predsjednika Vlade od 2016. godine. Potpredsjednik je Mladeži Europske pučke stranke u drugom mandatu te nositelj liste Hrvatske demokratske zajednice za europske izbore 2019. godine. Član je HDZ-a od 2009. godine, ali u politiku se aktivno uključio 2013. godine.

Obrazovanje

Pohađao je VII gimnaziju u Križanićevoj, a nakon toga se upisao na Pravni fakultet u Zagrebu. Tri puta je dobivao Dekanovu nagradu za izvrsnost, a kao jedan od najboljih studenata generacije je dvije godine bio stipendist Zaklade “Zlatko Crnić”. Tijekom studija je bio demonstrator na kolegiju Opće teorije prava i države te na Katedri za građansko pravo.

Za vrijeme srednje škole i studija bavio se debatiranjem. S debatnim klubom Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao je na svjetskim sveučilišnim debatnim prvenstvima u Irskoj, Turskoj i na Filipinima.

Posljednju godinu studija proveo je na Sveučilištu u Sheffieldu u Engleskoj. Na Institutu za međunarodno i strano kazneno pravo Max Planck u Freiburgu u Njemačkoj, Karlo je obranio doktorat o trgovanju ljudima u jugoistočnoj Europi.

Za politiku se zainteresirao za vrijeme studija jer je njegova tadašnja djevojka, a kasnije supruga, bila aktivna članica HDZ-a. Pod njenim utjecajem se na drugoj godini studija učlanio u HDZ i krenuo pohađati program Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Privatni život

Rođen je 26.12.1989. godine u Zagrebu. Njegovi roditelji, Anica Ressler i Dubravko Marijanović, upoznali su se u Zagrebu, gdje su oboje studirali medicinu. Karlo je prve tri godine života proveo u kvartu Utrina, a kasnije se s majkom preselio u Borovje, gdje je živio sve do srednje škole. Njegova majka se 2004. godine udala za Vladimira Šeksa pa su se iz Borovja preselili u Bauerovu.

Karlo se tijekom osnovne i srednje škole bavio sportom, osobito košarkom koju je redovito trenirao.

Od 2013. je u braku s pravnicom i aktivisticom Karlom Ressler. Imaju dvoje djece, kćer Beatu i sina Bornu. Za razliku od Karla koji je bio dosta samozatajan i povučen, njegova supruga se češće pojavljivala u medijima. Izazvala je brojne reakcije i priskrbila epitet ultrakonzervativke kad je tijekom jedne od rasprava pobačaj nazvala “nepoželjnim društvenim fenomenom”.

Posao

Karlo Ressler je nakon završetka fakulteta odradio praksu u odvjetničkom uredu Ljerke Šeparović. U rujnu 2013. godine počeo je raditi kao asistent na Pravnom fakultetu u Zagrebu te kao asistent Andreja Plenkovića, koji je u to vrijeme bio zastupnik u Europskom parlamentu. Aktivno je sudjelovao u HDZ-ovim europskim kampanjama 2013. i 2014. godine te u kampanjama za parlamentarne izbore.

Nakon što je HDZ na parlamentarnim izborima 2016. godine osvojio najviše saborskih mandata, a Plenković dobio mandat za sastavljanje Vlade, Karlo Ressler je postao njegov savjetnik. Kao savjetnik premijera za pravna i politička pitanja, sudjeluje na sjednicama užeg kabineta i u pripremi zakonodavnih prijedloga za sjednice Vlade. S ostalim kolegama izrađuje analize, pravna mišljenja i podloge za sastanke te svakodnevno komunicira s ministrima i državnim tajnicima radi donošenja i provođenja odluka. Sudjeluje i u pripremama za sjednice Europskog vijeća i član je hrvatske delegacije koju predvodi Andrej Plenković.

O njemu se znalo malo toga ili gotovo ništa, sve dok Andrej Plenković nije odlučio da će novi statut HDZ-a napisati upravo Karlo Ressler. Plenković je svoju odluku obrazložio riječima da je vrijeme za mlade ljude da preuzmu odgovorne dužnosti u HDZ-u, a Resslera je nazvao visokopozicioniranim Hrvatom na ljestvici europske politike.

Karlo Ressler je u studenom 2018. godine kao kandidat Mladeži HDZ-a po drugi put izabran za potpredsjednika Mladeži Europske Pučke stranke (YEPP).

HDZ je u travnju 2019. godine objavio svojih 12 kandidata za Europske izbore, a Karlo Ressler je predstavljen kao nositelj liste.

Najveća postignuća

Karlo Ressler je u početku svoje političke karijere od strane medija i njegovih stranačkih kolega uglavnom doživljavan tek kao posinak Vladimira Šeksa, ali s vremenom je uspio izgraditi vlastitu političku poziciju unutar HDZ-a. Postao je jedan od najbližih suradnika predsjednika te stranke i premijera Andreja Plenkovića u čijem je uredu počeo raditi još dok je Plenković bio zastupnik u Europskom parlamentu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*