Davor Ivo Stier

Davor Ivo Stier je poznati hrvatski političar, član Hrvatske demokratske zajednice i diplomat, koji je neko vrijeme proveo u saboru radeći u Odboru za vanjsku politiku.

Obrazovanje

Davor Ivo Stier je rođen u Buenos Airesu gdje se i školovao, a nakon što se vratio 1992. godine, diplomirao je na Katoličkom sveučilištu politologiju i međunarodne odnose, a nakon toga odlučio je završiti i novinarstvo.

Privatni život

Davor Stier rođen je 6.1.1972. godine u Argentini u Buenos Airesu u obitelji oca liječnika i majke Marije Lukač sveučilišne profesorice. Potomak je političkih emigranata koji su nakon Drugog svjetskog izbjegli u Argentinu.

Djed s majčine strane Milorad Lukač bio je jedan od poznatijih političara Hrvatske seljačke stranke, a djed s očeve strane Ivan Stier, bio je pomoćnik Vjekoslava Luburića te pukovnik u Ustaškoj vojsci. Davor Stier je vjenčan, a on i njegova žena imaju troje djece.

Posao

Davor Stier je u Hrvatsku došao prvi put 1990. godine, a drugi put kao novinar za “Radio America” i argentinskog lista “El Cronista” tri tjedna prije pada Vukovara.

U Hrvatsku je opet došao 1996. godine kada ga je pozvalo Ministarstvo vanjskih poslova nakon čega je radio u veleposlanstvima u Bruxellesu i Washingtonu, a do 2009. je radio kao savjetnik za vanjsku politiku tadašnjeg premijera i predsjednika vlade Ive Sanadera.

Godine 2011. na parlamentarnim izborima Davor je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru gdje je radio u Odboru za europske integracije i u Odboru za međuparlamentarnu suradnju. Bio je potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku.

Bio je odabran za člana izaslanstva Hrvatskog sabora za Zajednički parlament u Europi te član izaslanstva sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Duže vrijeme je bio blizak suradnik Jadranke Kosor, a to se moglo vidjeti kada se usprotivio stegovnom postupku protiv bivše premijerke, a koji je odlučio pokrenuti tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

Godine 2012. Davor je zatražio od Vlade RH da odustane od ratifikacije govora vezano za granicu između Hrvatske i Bosne. Smatrao je kako se radi o ucjeni i optužio je ministra prometa BiH Damira Hadžića za ucjenu jer je i sam rekao kako neće dozvoliti gradnju Pelješkog mosta ukoliko se ne riješi pitanje graničnog sporazuma.

Davor se puno bavio pitanjima Hrvata u Bosni i više puta je isticao kako će Hrvatska iskoristiti ulazak u uniju kako bi riješila hrvatsko pitanje. Godinu dana kasnije izjavio je kako će jedan od glavnih uvjeta za Bosnu i Hercegovinu prilikom ulaska u Europsku uniju biti ravnopravnost Hrvata u toj državi.

Godine 2013. izabran je za zastupnika u Europskom parlamentu i ponovno u svibnju 2014. godine kada je osvojio mjesto kao kandidat na listi koalicije HDZ-a i njegovih partnera HSP AS, HSS, HDS, BUZ i ZDS.

Nakon što je izabran za Europski parlament Davor je 2013. godine zatražio da unija podrži pravo Hrvata kao naroda u BiH i da bude ravnopravna s ostalim narodima

19.10.2016. godine izabran je u 14. Vladu Andreja Plenkovića kao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova.

12.6.2017. godine Davor Ivo Stier podnio je ostavku na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova. Izjavio je da će se od sada posvetiti svojoj stranci – HDZ-u kao saborski zastupnik i politički tajnik. Na njegovo mjesto došla je dotadašnja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Najveća postignuća

Davor Ivo Stier dokazao se na nekoliko polja u politici, a to je pokazao 2015. godine kada je objavio knjigu “Nova hrvatska paradigma: ogled o društvenoj integraciji i razvoju”.

Na prvim izborima za Europski parlament koji su se održali u travnju 2013. godine dobio je 14.005 glasova i tako postao jedan od prvih zastupnika za Europski parlament.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*