Dubravka Šuica

Dubravka Šuica je hrvatska političarka i bivša gradonačelnica Dubrovnika. 2013. je prvi put izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, a 2014. godine je izabrana na još jedan mandat.. Rođena je 20.5.1957. godine u Dubrovniku. Prije političke karijere radila je kao profesorica engleskog i njemačkog jezika u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama i na fakultetu.

Obrazovanje

U Dubrovniku je završila osnovnu i srednju školu. 1981. godine je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala engleski i njemački jezik.

Privatni život

Supruga Stijepu, pomorskog kapetana, je upoznala na vjenčanju zajedničkih prijatelja. Imaju kćer Mirtu koja je odvjetnica.

Do 2003. godine je sa suprugom i kćeri živjela u stanu od šezdesetak četvornih metara u Gružu. Danas posjeduje vilu na Pločama u Dubrovniku, kuću na Pelješcu, kuću u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Lapadu , vikendicu u Risovcu u Bosni i Hercegovini, jahtu vrijednu 500 tisuća američkih dolara, šumu i vinograd, a vrijednost njezine i suprugove imovine se procjenjuje na više od pet milijuna eura.

U slobodno vrijeme voli loviti ribu i lignje.

Posao

1981. godine se zaposlila u osnovnoj školi “Lapad” u Dubrovniku. Poslije toga je radila u Centru za usmjereno obrazovanje i Umjetničkoj školi “Luka Sorkočević”.

1990. Postaje članica HDZ-a, a sljedeće tri godine je bila zadužena za prosvjetu u Izvršnom vijeću Dubrovnika. Bila je asistentica na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a od 1994. godine je predavala engleski na Veleučilištu u Dubrovniku.

U razdoblju od 1996. do 2000. godine je bila ravnateljica “Gimnazije Dubrovnik”. U to vrijeme je također bila vijećnica u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini. 1998. godine je preuzela čelno mjesto u Gradskom odboru HDZ-a i postala član Središnjeg odbora. Istovremeno je na American College of Management and Technology u Dubrovniku predavala njemački jezik.

2000. godine postaje saborska zastupnica i članica odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu. 2001. godine je izabrana za gradonačelnicu Dubrovnika i postala prva žena gradonačelnica u povijesti tog grada. Funkciju gradonačelnice je obavljala dva mandata do 2009. godine kada je na izborima izgubila od Andre Vlahušića

U Saboru je bila tri mandata i obavljala je dužnost potpredsjednice Odbora za europske integracije, predsjednice Odbora za obitelj, mladež i sport te predsjednice i potpredsjednice hrvatskog izaslanstva pri Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Na izborima 2011. godine je izabrana za saborsku zastupnicu, a 2012. za potpredsjednicu Zajednice žena Europske pučke stranke na čijem čelu je bila Doris Pack.

Početkom 2000. godine je bila jedna od osoba bliskih Iviću Pašaliću. U Sanaderovo vrijeme je uspjela politički preživjeti jer je bila gradonačelnica, a ni s Jadrankom Kosor nije bila u dobrim odnosima. Osim toga, razišla se i s najbližim suradnikom Franom Matušićem kojeg je postavila za svog zamjenika dok je bila gradonačelnica.

Prije izbornog sabora HDZ-a je podržala Tomislava Karamarka koji je kasnije pobijedio i postala je jedna od njegovih najbližih suradnica. Podržavala je kasnije i Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a pa su za nju su govorili da je uvijek spremna “priskočiti u pomoć pobjedniku”.

2009. godine je protiv nje pokrenuta istraga u Uskoku zbog neusklađenosti njezinih prihoda, prihoda njene tvrtke koja se bavila iznajmljivanjem jahti i brodica te prihoda njenog supruga i uže rodbine s imovinom koju je stekla u međuvremenu. Dubrovački SDP ju je također prijavio Uskoku za zlouporabu položaja prilikom izgradnje javne garaže ali je prijava na kraju odbačena. Prozivalo ju se da je za vrijeme gradonačelničkog mandata pogodovala građevinskom lobiju.

2013. godine je prvi put izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu gdje je bila članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, zamjenska članica Delegacije za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Kosovom i Srbijom te zamjenska članica Odbora za vanjske poslove.

U svibnju 2014. godine je opet izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, a u srpnju iste godine je potvrđena kao zamjenica u Odboru za vanjske poslove, Odboru za promet i turizam, Izaslanstvu za odnose sa SAD-om, Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova te potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Početkom 2019. godine, Dubravka Šuica sve češće se spominjala kao najizglednija nova hrvatska povjerenica u Europskoj uniji nakon europskih izbora. Ona je istaknula da ima ambicije za nastavak rada i djelovanja, ali da će odluku o njenom daljnjem angažmanu donijeti stranačka tijela.

Najveća postignuća

U nekoliko godina postala je vlasnica nekoliko kuća, stanova, automobila, jahte, tvrtke za iznajmljivanje brodica i jahta te dionica hotela Belvedere, HT-a i tvrtke Atlantis plovidba.

Od 2004. do 2014. godine je bila potpredsjednica Doma lokalnih vlasti Kongresa lokalnih i regionalnih Vijeća Europe.

2005. godine je proglašena gradonačelnicom godine u Hrvatskoj, a godinu dana kasnije se našla među deset najboljih gradonačelnika svijeta.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*