Višnja Babić

Višnja Babić je hrvatska glumica koja je ostvarila brojne uloge u kazalištu, TV serijama i filmovima. Osim u seriji “Smogovci” u kojoj je glumila zapamćenu ulogu lika Dunje Petrović-Vragec u 5. i 6. sezoni, glumila je još u brojnim TV serijama kao što su “Ponos Ratkajevih”, “Zabranjena ljubav”, “Crno-bijeli svijet”, te u filmovima “Tri muškarca Melite Žganjer”, “Snivaj zlato moje”, “Čovjek ispod stola” i drugi. U zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnja je provela više od 30 godina, a od 2014. obnaša funkciju ravnateljice tog kazališta čije poslovanje uspješno vodi.

Obrazovanje

Višnja Babić pohađala je osnovnu školu Ivan Goran Kovačić u Zagrebu, glazbenu osnovnu školu Pavao Markovac, smjer klavir i solfeggio, te Školu za ritmiku i ples.

Nakon dvije godine srednjoškolskog obrazovanja u Centru usmjerenog obrazovanja za kulturu i umjetnost, prešla je u Centar za upravu i pravosuđe gdje je maturirala 1980.

Nakon srednje škole upisala je Akademiju dramske umjetnosti i 1985. diplomirala u klasi Tomislava Radića.

Privatni život

Višnja Babić rođena je 6.9.1961. godine u Zagrebu kao treća kći oca Stjepana Babića i majke Mire. Višnjin otac je bio profesor hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i poznati domaći jezikoslovac akademik, a majka Mira je bila ekonomistica.

Još kao dijete u školi Višnja Babić je bila ambiciozna i angažirana u školskim i izvanškolskim aktivnostima. Bila je član literarne i dramske grupe, pohađala satove gitare i flaute, a povremeno se bavila i sportom kao što su karate, kung fu i jahanje. U osnovnoj i srednjoj školi je bila odličan učenik.

Višnja Babić je bila udana za poznatog glumca Željka Königsknechta, no par se rastao. U drugom sretnom braku je s poznatim piscem i redateljem Hrvojem Hitrecom s kojim ima sina Frana.

Najdraža suprugova knjiga joj je “Matko na štakama”, beskrajno duhovita, topla i optimistična, ali brutalno iskrena priča koja je posvećena djeci stradaloj u prometu, a to je na neki način njihova obiteljska priča jer je sina Frana kao sedmogodišnje dijete dok se vozio na biciklu udario automobil i oporavljao se u bolnici u Krapinskim toplicama.

Posao

Dramsku akademiju je upisala otprve i profesori su joj bili mnogi cijenjeni umjetnici kao što su Ranko Marinković, Vanja Drah, Nikola Batušić, Neva Rošić i mnogi drugi.

Nakon što je diplomirala na Dramskoj akademiji pojavljivala se povremeno na televiziji i dvije je godine nastupala u putujućem teatru “Žar-ptica”, te odigrala nebrojeno mnogo predstava u Hrvatskoj i inozemstvu. Povremeno je glumila i u drugim kazalištima.

Od 1986. dobila je stalni angažman u Kazalištu “Trešnja”. Igrala je uglavnom ženske uloge u uspješnim predstavama koje su godinama bile na repertoaru: “Ljepotica i zvijer” Ivana Kušana, “Pepeljuga”, “Eko eko” i “Zagrebačka legenda” Hrvoja Hitreca, “Stani malo Zvonimire” Ive Brešana, “Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića” Ivane Brlić Mažuranić, “Čarobnjaku iz Oza” L. F. Bauma i Nine Kleflin i drugima.

U razdoblju od studenog 1986. do siječnja 1987. godine pohađala je satove glume na Odsjeku za kazalište i dramu u ANN Arboru, University of Michigan, te satove govora Govor za glumce.

Uz kazališne predstave u kojima je nastupala, glumila je u talijanskim, američkim, njemačkim i kanadskim filmskim koprodukcijama, odigrala ženske uloge u TV dramama “Krizantema” (1986.) i “Na kraju puta” (1987.), te jednu od glavnih ženskih uloga u popularnoj seriji za djecu i mladež “Smogovci”. Posuđivala je glas brojnim likovima u sinkronizaciji crtanih filmova, te nastupala u radio-dramama i radijskim emisijama i u nizu edukativnih emisija namijenjenih djeci.

Zapažene uloge je odigrala u telenovelama “Obični ljudi” (2006.), “Ponos Ratkajevih” (2007.), “Zabranjena ljubav” (2005.), “Dolina sunca” (2009.) i drugima, te u hrvatskim filmovima “Lea i Darija” (2011.), “Fleke” (2011.), “Tri muškarca Melite Žganjer” (1998.), “Kanjon opasnih igara” (1998.) “Čovjek ispod stola” (2009.), “Snivaj zlato moje” (2005.) i “Transylvania 6-500” (1985.).

Nakon ostavke ravnatelja početkom 2014. godine, imenovana je v.d. ravnateljice Gradskog kazališta Trešnja, a kasnije i ravnateljicom tog kazališta.

Aktivno govori engleski i slovački jezik, a učila je i kineski, latinski i francuski. Na ADU je položila sve ispite iz engleskog jezika kao i ispit engleskog jezika u školi stranih jezika.

Najveća postignuća

Višnja Babić je nositeljica odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*