Željko Königsknecht

Željko Königsknecht hrvatski je kazališni, filmski i televizijski glumac. Zaštitno je lice satiričnog kazališta “Kerempuh”. Rođen je u Vukovaru 1961. godine.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne i srednje škole, Željko Königsknecht je upisao Akademiju dramskih umjetnosti. Dobio je tri stipendije, a odlučio se za onu satiričnog kazališta “Jazavac”, odnosno današnjeg kazališta “Kerempuh” iako su mu profesori na Akademiji govorili da u to kazalište ne smije ići.

Privatni život

Željko se s obitelji preselio u Zagreb još davne 1971. godine kada se tata Jakob zaposlio u sindikalnoj centrali. Mama Ljubica radila je Vuteksovoj tvornici tekstila. Kada se obitelj preselila u Zagreb, majka više nije radila već je postala domaćica. Željko je tada imao deset godina i u Zagrebu je nastavio pohađati osnovnu školu. Željko ima i stariju sestru koja je tada nastavila svoje srednjoškolsko obrazovanje. Obitelj Königsknecht je nakon preseljenja iz Vukovara živjela u zagrebačkom naselju Sopot u Novom Zagrebu.

Željkova baka po ocu bila je talijanskog podrijetla, a radila je u Komunističkoj partiji. Djed mu je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio domobran kojeg je u zadnji čas spasio jedan komunist prije nego što je trebao biti strijeljan, a sve zbog toga što je Željkova baka radila u partiji.

Još kao maleni dječak, Željko je volio ići u kazalište. Omiljena predstava bila mu je “Jalta, Jalta” u kazalištu Komedija.

Danas je Željko Königsknecht u trećem braku. Prvi puta oženio se još za vrijeme studentskih dana s današnjom ravnateljicom kazališta Trešnja i sadašnjom suprugom pisca Hrvoja Hitreca, Višnjom Babić. S drugom suprugom ima sina Petra koji živi s njime i njegovom novom obitelji. Sa sadašnjom suprugom Irenom u braku je od 1999. godine. Irena radi kao šminkerica u kazalištu Trešnja i poslovno surađuje sa Željkovom prvom suprugom. Bračni par ima dvije kćeri, blizanke Hannu i Tessu.

Željkova kćer Hanna 2015. godine oboljela je od dijabetesa o čemu je Željko javno progovorio i okupio kolegu glumce koji su se priključili borbi protiv dijabetesa.

U slobodno vrijeme Željko voli tražiti pravdu na sudovima. Jednom prilikom dobio je 16 tisuća kuna kada je tužio banku da mu je pokrala 99 lipa. Voli rješavati pitalice iz “Kviskoteke” pa je instalirao aplikaciju Kvisko na mobitelu kako bi se zabavio u slobodno vrijeme.

Posao

Nakon što je upisao Akademiju dramskih umjetnosti, Željko se odlučio za stipendiju satiričnog kazališta “Jazavac”, odnosno današnjeg “Kerempuha”. Svih ovih godina ostao je vjeran kazalištu “Kerempuh” pa je tako postao i njegovo zaštitno lice. Ostvario je 120 uloga te je glumio u više od 6000 predstava.

Od 2014. godine aktivno se pojavljuje u premijerama kazališta “Kerempuh”, u predstavi “Buba u uhu”, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, “Političko vjenčanje”, “Made in Hrvatska”. U sezoni 2015/2016. trebao je glumiti u predstavi Maratonci trče počasni krug”, ali je odustao te odlučio pauzirati od glume zbog privatnih razloga, odnosno zbog bolesti kćeri Hanne. Sljedeće godine slavi 35 godina radnog staža za kazalište “Kerempuh”.

Od 80-ih godina pojavio se i u velikom broju serija i filmova. Neke od najpoznatijih serija u kojima je glumio su “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Nepokoreni grad”, “Kazalište u kući”, “Odmori se, zaslužio si”, “Stipe u gostima”, “Lažeš, Melita” te mnoge druge.

Od filmskih uloga najznačajnije su one u filmovima “Koko i duhovi”, “Snivaj, zlato moje”, “Ante se vraća kući” “Bogorodica”, “Horvatov izbor”  i drugi te filmovi Ivana Gorana Viteza “Šuma summarum” i “Narodni heroj Ljiljan Vidić”.

Danas mu je želja pojaviti se u sapunici.

Najveća postignuća

Željko Königsknecht glumio je u oko 6000 predstava, od čega je čak 5000 odigrao za kazalište “Kerempuh” gdje je do sada glumio u 120 uloga. Publika ga najviše pamti u predstavama “Šovinistička farsa”, “Čudo u Poskokovoj Dragi”, “Spika 2”, “Dobro došli u plavi pakao”. Željko ističe predstavu “Krletka” kao jednu od najznačajnijih u njegovoj karijeri. Uz “Krletku” spominje i ulogu u predstavi “Ženidba” s kojom je gostovao u Rusiji, u Lenjingradu i u Moskvi.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*