Maksim Mrvica

Maksim Mrvica je najpoznatiji hrvatski pijanist i crossover glazbenik koji je ostvario svjetsku karijeru. Najveću popularnost je postigao na Dalekom Istoku. Prodao je oko četiri milijuna CD-a diljem svijeta u 57 zemalja. Njegove crossover izvedbe slušatelje ostavljaju bez daha.

Obrazovanje

Maksim je osnovnu i srednju školu završio u rodnom Šibeniku. Klavir počinje svirati od malih nogu kada je kao dječak održavao brojne koncerte.

U Zagrebu 1993. godine upisao je Muzičku akademiju na kojoj je 1998. diplomirao s odličnim uspjehom. Studirao je u Budimpešti i Parizu. Financirao se kao stipendist uz pomoć tvrtki iz Šibenika koja su plaćale njegove seminare i natjecanja.

Privatni život

Rođen je u Šibeniku 3.5.1975. godine. Korijene po svojim roditeljima, Slavici i Karmelu, vuče s otoka Žirja gdje je volio provoditi ljetne praznike. Imao je dva brata, Stipu i Slavka. Nažalost mlađi brat Slavko tragično je stradao na Bjelolasici 2009. godine.

Bivšu Suprugu Anu je upoznao još u srednjoškolskim danima s kojom ima kćer Leeloo. U zajedničkom životu su proveli punih 20 godina kada je 2012. godine uslijedio razvod. Kada nije na turneji, Maksim Mrvica svoje slobodno vrijeme najradije provodi s kćerkicom Leeloo.

Osim što je prepoznatljiv po energičnosti svojih nastupa kao klavirski virtuoz, poznat je po svom stilu oblačenja u čemu je oduvijek vjeran crnoj boji i spreman na originalne modne novitete.

Posao

Prve koncerte je održao u Šibeniku, a kasnije nakon akademskog školovanja održava koncerte i u ostalim hrvatskim gradovima, ali i izvan države u Beču i Salzburgu, Parizu, Genevi, Budimpešti i Sankt-Petersburgu.

Svoju karijeru započinje surađujući s orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu i simfonijskim orkestrom HRT-a. Snimao je za Hrvatski radio i televiziju.

Ubrzo započinje suradnju s poznatim estradnim skladateljem Tončijem Huljićem koji mu piše skladbe. Preko njega upoznaje producenta Mel Busha koji je tragao za uzbudljivim novim pijanistom za izdavačku kuću EMI Classics, koji bi izvodio crossover obrade koje u sebi objedinjuju klasičnu glazbu i popularne stilove pop glazbe.

2004. godine snimio svoj prvi vrlo uspješan album “The Piano Player” koji je u Hrvatskoj i na Bliskom Istoku postigao platinastu naknadu, dvostruku platinastu nakladu u Hong Kongu te zlatnu u Kini, Maleziji i Indoneziji.

Ostali albumi koje je snimao su: “Variations” (part I and part II), “A new world”, “Electrik”, “Pure I” i “Pure II”, “Appassionata”, “Greatest Maksim”, “Mezzo e Mezzo”, “The movie” s Crossover obradama filmske glazbe iz “Kuma”, “Nemoguće Misije”, “Pirata s Kariba” te “Croatian Rhapsody”.

Na uspješnim azijskim turnejama u Kini, Japanu, Tajvanu, Singapuru, Koreji, Hong Kongu itd promovira svoje albume i stječe svjetsku popularnost kao jedan od najboljih i najpoznatijih pijanista svijeta.

Nastupio je u Moskvi i ostalim gradovima Rusije, u Americi, u Sloveniji, BIH, kao i u ostalim europskim državama. Mnogo puta održao je nastup u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Pulskoj areni, većini kazališta, sudjelovao na mnogim kulturnim i sportskim događanjima diljem Hrvatske. Nerijetko njegovi nastupi imaju humanitarni karakter.

Najveća postignuća

Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima. Prve nagrade koje je osvojio na samom početku karijere su: nagrada za Državno natjecanje učenika u Zagrebu 1993., Rektorova nagrada Sveučilišta grada Zagreba za akademsku godinu 1997/98, nagrada austrijskog Rotary Cluba, nagrada na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Parizu 1999. i 2001.

Godine 2002. Maksim Mrvica je osvojio nagradu Porin za najbolji album klasične glazbe “Geste” sa skladbama hrvatskih skladatelja.

Društvo “Chopin Society” iz Varšave Maksima Mrvicu je pozvalo da kao najprodavaniji crossover pijanist na svijetu nastupi u čast 200. obljetnice rođenja F. Chopina.

Maksimov “Olympic dream” je bio singl na službenom olimpijskom albumu “Harmony“ za vrijeme Olimpijskih igara u Grčkoj, a kineska državna televizija ga je pozvala da snimi četiri video spota za promociju Olimpijskih igara u Kini.

Njegova karizma i neizmjeran talent privukli su mnoge brendove kao što su Mercedes, BMW, Samsung, Diners Card, American express, Toshiba, Kia i mnoge druge. Postao je ambasador Yamahe i Star Allianca.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*