Tihana Lazović

Tihana Lazović poznata je hrvatska glumica, najpoznatija po ulozi u seriji “Novine”, koja je i svjetski uspjeh ostvarila emitirajući se na najvećoj svjetskoj streaming platformi Netflix. Osim toga, glumila je i u poznatim, međunarodno nagrađivanim hrvatskim filmovima, kao što su “Zvizdan” Dalibora Matanića i “Šuti”, Lukasa Nole.

Obrazovanje

Tihana Lazović osnovnu školu pohađala je u rodnom Zadru. Nakon srednje škole upisala je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je i diplomirala. Pohađala je i glazbenu školu, svirajući klavir.

Privatni život

Tihana Lazović rođena je 1990. godine u Zadru. Majka Gordana profesorica je talijanskog i engleskog jezika, a otac joj je svojevremeno bio nogometni vratar, koji je branio za NK Zadar, NK Rijeku i NK Istru. Tihana ima i sestru Tajanu, koja je sada profesorica klavira i glazbenica.

I Tihana je još kao dijete počela svirati klavir, želeći i sama postati pijanistica, ali kada je vidjela da bi to zahtijevalo i svakodnevno desetsatno vježbanje, odlučila je da će joj klavir postati hobi. Tihana je i glazbenica te članica i frontmenica benda “Tihana i tatini sinovi”.

Tihana je u mnogim intervjuima naglasila da u slobodno vrijeme najviše voli gledati filmove i spavati, a za opuštanje se bavi i jogom.

Posao

Nakon završene Akademije dramskih umjetnosti, Tihana Lazović počela je raditi kao slobodna umjetnica, odnosno glumica bez matične kazališne kuće, što se u glumačkom svijetu naziva – slobodnjakom. Glumila je u mnogo studentskih projekata i kratkim filmovima svojih kolega s Akademije. Nakon kratke uloge u filmu “Svećenikova djeca” Vinka Brešana, prvu značajniju ulogu dobila je 2013. godine u filmu “Šuti” Lukasa Nole.

Sljedeće godine, dobila je ulogu u popularnoj televizijskoj seriji “Stipe u gostima”, a 2015. godine glumila je u popularnoj seriji za mlade “Crno-bijeli svijet”. Iste godine ostvarila je značajnu ulogu u popularnom, međunarodno nagrađivanom filmu “Zvizdan”, Dalibora Matanića, koji je dobio je nagradu publike na filmskom festivalu u Cannesu, a u kojem je ona imala glavnu ulogu.

2016. godine Tihana je glumila u filmu “S one strane”, redatelja Zrinka Ogreste te u kratkom filmu “Praznik demokracije”. Iste godine dobila je ulogu u popularnoj seriji “Novine”, koja se prikazuje i na najvećoj svjetskoj streaming platformi Netflix.

2019. godine Tihana je glumila u horor-komediji “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”. Uz sve filmske projekte, Tihana je glumila i u brojnim kazališnim predstavama.

Najveća postignuća

Tihana Lazović je već za svoju prvu filmsku ulogu dobila Zlatnu arenu za najbolju debitanticu. Bilo je to za njenu ulogu u filmu “Šuti”, redatelja Lukasa Nole. Drugu Zlatnu arenu dobila je za ulogu u filmu “Zvizdan”, Dalibora Matanića i to za najbolju glumicu.

2016. godine bila je predstavljena na Berlinaleu u Berlinu, u sklopu projekta European Shooting Stars, gdje se predstavljaju mlade nade europskog glumišta. Prije nje su na istom projektu bile predstavljene još samo Zrinka Cvitešić i Marija Škaričić.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*