Robert Mareković

Robert Mareković je hrvatski glazbenik, autor radijskih emisija i DJ s glazbenim repertoarom 50-ih i 60-ih godina, odnosno swinga, jivea, rock and rolla i twista. Osnivač je i glavni vokal dviju popularnih glazbenih grupa, grupe Fantomi (1989.) i Swingers (1999.). Atraktivni i dinamični nastupi obje grupe osvojili su srca i uši mnogih slušatelja. Mareković je poznat još kao autor radijskih glazbenih emisija na Drugom programu nacionalnog radija, a radio je i kao TV voditelj dječjih emisija Hrvatske televizije “Dobro jutro” i “Hrtić-hitić”. Glumio je u domaćim TV sapunicama, Zabranjena ljubav i Dnevnik jedne plavuše. Bavi se glazbenim novinarstvom i uređuje osobni blog pod nazivom “Pogled iz mojih cipela srijedom”.

Obrazovanje

Robert Mareković je pohađao osnovnu školu u Travnom, odnosno Novom Zagrebu, a u Zagrebu je završio i srednju Upravnu školu.

Privatni život

Robert Mareković je rođen 22.10.1971. godine u Zagrebu. Odrastao je u obitelji s ocem Vladimirom, majkom Božicom i sestrom Ulitom. Od malih nogu zahvaljujući roditeljskim pločama postao je zaljubljenik u glazbu koju su izvodili Fats Domino, Hollies, Elvis Presley i Beatles. Prvi nastup je imao u svojim srednjoškolskim danima za Božić 1986. na kojem je pjevao klasike “Fever”, “Blue moon” i “Maybe baby”, a godinu iza profesionalno je nastupio sa svojom grupom Rockin Kids u klubu Kset.

Veliki je Elvisov fan i navijač nogometnog kluba Liverpool. Rijetki su trenuci kada se naljuti i vrlo je senzibilan. Hobi mu je teretana i nogomet, te čitanje biografija i knjiga o glazbi. Obožava sve što je povezano s tradicijom Božićnog slavlja, kao i holivudske božićne klasike. Premda je odrastao još uvijek vjeruje u Djeda Mraza.

S obzirom na to da je kao osoba oduševljen stilom 50-ih i 60-ih godina njegova retro izdanja odjeće privlače posebnu pozornost. Odijela šiva po mjeri kod sjajnog krojača ili kupuje u inozemstvu, a kupovao je odjeću u dućanu Lansky u Memphisu u kojem se odijevao i njegov idol Elvis Presley. Do sada je već par puta bio u Gracelandu i posjetio Elvisov grob, a izjavio je da se tamo osjeća kao kod kuće.

Posao

Radio je kao TV voditelj 1990. godine u dječjoj emisiji HTV “Dobro jutro” i u periodu od 1993. do 1994. u dječjoj emisiji “Hrtić-hitić”. Nakon televizijskih dječjih emisija 1995. kao radijski voditelj radio je na Radio Sljemenu, a od početka 1998. na Drugom programu Hrvatskog radija vodi i uređuje emisije Povratak u budućnost, Dolčevita i Noć plavog mjeseca. Kao novinar pisao je o glazbi za Polet, Večernji list, Koox i Aquarius Records.

S Krešimirom Mišakom osniva 1988. grupu Voodoo Cats koja 1989. mijenja ime u Fantomi. S Fantomima izdaje ukupno tri albuma “Veliki odmor” (1990.), “Sretan rođendan” (1992.) i “Planet majmuna” (1993.). Poznati hitovi i uspješnice koje se pjevuše iz toga doba su Pivo, Dudica, Beba bebica, Bijeli Cadillac, Pidžama mama, Irena laku noć, Ritam kiše i Pepermint, te najizvođenija i najobrađivanija hrvatska Božićna pjesma “Sretan Božić svakome” koja ima popularnost već punih 25 godina. Fantomi su kao grupa prestali djelovati 1994., a od publike su se oprostili sa zajedničkom pjesmom “Ima nešto u tvojim očima”. Također, Fantomi su ostali zapamćeni po mnogim humanitarnim koncertima u vrijeme Domovinskog rata.

Nakon razlaza Fantoma, Robert Mareković započinje solo karijeru, a 1997. obnovio je grupu Fantomi s novim članovima i izdao album “Iza zatvorenih vrata”. Iste godine izdaje album s najboljim pjesmama Fantoma i nastupa na Radijskom festivalu. Ponovno 2005. nakratko okuplja Fantome kako bi odradili dva nastupa, te snimili singl “Stari saxofon”. Tada je objavljena kompilacija s najboljim pjesmama iz zlatnog doba Fantoma pod nazivom “Album Fantomi – zlatna kolekcija”.

Grupu Swingers Mareković osniva 1999., te u razdoblju od 2001. do 2016. izdaje devet albuma od kojih je najpoznatiji album “Samo jednom se ljubi – tribune to Ivo Robić”. Najveći hitovi Marekovića s grupom Swingers su “Jabuke i trešnje” (2006.) i “Reci da me voliš (Mucho, mucho, mucho)” (2007.). Premda grupa Swingers izvodi originale svojih idola, prvenstveno američkih kao što su Elvis Presley, Frank Sinatra, Dean Martin, bend snima i autorske pjesme koje Mareković uspješno pjeva.

Robert Mareković je u svojoj karijeri ostvario suradnju s najvećim imenima domaće glazbe kao što su Oliver, Massimo, Sestre Husar, Ivana Kindl, Nina Badrić, Zdenka Kovačiček, Gabi Novak, Tedi Spalato, Šajeta i mnogi drugi, ali i sa stranim izvođačima.
Pjesme koje je Robert Mareković samostalno kao autor komponirao, potpisao i supotpisao kao tekstopisac nalaze se na albumu “robert.mareković@fantomi-swingers.hr ” (2011.).

Posao DJ-a je imao 1989. godine na kultnom programu Blue moon u klubu Kulušić, te u klubovima Plaza, In Bar, Lapidarij i mnogim drugima, a u zagrebačkom klubu Pepermint od 2010. je stalni D.J. na kultnom programu Pepermint Twist srijedom.

Od 2012. vodi svoj osobni blog na Internet stranici večernji. hr.

Glumio je u hrvatskim sapunicama, 2007. u Zabranjenoj ljubavi i 2011. u Dnevniku jedne plavuše.

Najveća postignuća

Robert Mareković je s grupom Swingers u kategoriji za Najbolji album zabavne glazbe dobio 2008. nagradu Porin za album “Samo jednom se ljubi-tribune to Ivo Robić”.

Također, s grupom Swingers ostvario je petnaest godišnji angažman u prestižnom minhenskom Bayerischer Hof. U Slovačkoj je nastupao je s grupom Gipsy Kings, a u Ženevi je 2008. predstavljao Hrvatski radio na Europskom prvenstvu u nogometu.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*