Krešimir Mikić

Krešimir Mikić poznati je hrvatski glumac rođen u Osijeku 17.4.1974. godine. Ovaj je osebujni kazališni, televizijski i filmski glumac jedan od najplodnijih novijih glumaca i jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca uopće. Od kazališnih uloga, svi pamte njegovo pojavljivanje u S druge strane, Moj sin malo sporije hoda i Pas, Žena, Muškarac. Na filmskom se platnu proslavio filmom Branka Schmidta Put lubenica, a na malim ekranima u seriji Patrola na cesti.

Obrazovanje

U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju školu, a zatim upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Osijeku te je na istom studiju i diplomirao 1997. godine.

Privatni život

Mikić se ne pojavljuje često u medijima te nikad ne podiže prašinu osim sa svojom fantastičnom glumom pa se tako o ovom nadarenom glumcu ne zna puno detalja iz privatnog života. Jednom je prilikom spomenuo da mu je odrastanje bilo otežano zbog izgleda. Naime, bio je jako mršav i imao je, kako on kaže, veliki nos koji je narastao u pubertetu prije nego sve ostalo. B

io je na korak do braka s plesačicom Anom Kreitmayer s kojom je bio u dugogodišnjoj vezi, a nakon nje se zaljubio u studenticu Franku koja je deset godina mlađa od njega.

U velikim se problemima našao zbog kredita kojeg će morati otplaćivati do svoje duboke starosti. Naime, Krešimir Mikić jedan je od mnogih Hrvata koji ima kredit u Švicarskim francima što ga je, za vrijeme krize, skupo koštalo.

Ovaj je talentirani glumac vrlo kritičan prema sebi pa svaki film odgleda doma prije premijere da vidi je li se uklopio u priču. Ne shvaća zašto ga najčešće zapadaju uloge “čudaka” jer je u privatnom životu najnormalnija osoba.

Posao

2001. godine postaje članom ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, a premijeru je doživio s predstavom Brat magarac u kojoj je tumačio glavnu ulogu. Osim ove predstave, istaknuo se i u Našem gradu, Velikom bijelom zecu, Galebu, Hamletu, Europi, Braku Marije Braun, Skakavcima, Maloj sireni, Kristoforu Kolumbu, Čarobnom brijegu i Crnoj knjizi.

Ostvario se i u preko 30 filmova, a jedna od prvih značajnijih uloga bila je u velikoj hrvatskoj uspješnici iz 2002. godine Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića o lezbijskoj ljubavi, hrvatskoj malograđanštini, nasilju nad manjinama i drugim gorućim problemima modernog društva. 2004. u filmu Antuna Vrdoljaka Duga mračna noć o početku Drugog svjetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji i sukobu protagonista s fašistima, Krešimir Mikić tumači ulogu Židova Roberta Neumana zbog kojeg zapravo i počinje zaplet u ovom filmu.

U romantičnoj komediji iz 2005. Što je muškarac bez brkova koja je nastala po predlošku Ante Tomića, Mikić tumači ulogu Filipa.

U Putu lubenica ostvaruje glavnu ulogu te postaje još prepoznatljivije ime hrvatskog filma.

2013. ostvaruje još jednu značajnu ulogu u filmu Vinka Brešana Svećenikova djeca. U ovom filmu Mikić tumači ulogu dona Fabijana, mladog svećenika koji dolazi na ideju koja dalje odredi cijeli film.

2016. u filmu Snježane Tribuson Sve najbolje tumači ulogu Karla, a film se događa u božićno vrijeme te tematizira sudbine malih ljudi koje postanu isprepletene.

Od televizijskih uloga, nastupao je u Obiteljskim stvarima 1998. godine, u Žutokljuncu 2005., u Bitangama i princezama 2008. i u hvaljenoj krim-seriji Patrola na cesti iz 2016.

Sinkronizirao je brojne crtane filmove, od kojih su najpoznatiji Riba ribi grize rep, Pepeljuga, Shrek, Horton, Konferencija životinja i Potraga za Dorom.

Najveća postignuća

Krešimir Mikić jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca. Redoviti je osvajač nagrada na svim važnijim smotrama hrvatskog glumišta. Za predstavu Balon osvojio je Nagradu Fabijan Šovagović za najboljeg glumca, nagradu čitatelja dnevnih novina Slobodne Dalmacije i nagrade za najboljeg glumca na još dva festivala.

Za predstavu S druge strane nagrađen je nagradom za najboljeg glumca i za najbolju mušku ulogu. Nagradu Zlatni smijeh osvojio je za predstave Moj sin malo sporije hoda i Pas, Žena, Muškarac. Dobitnik je i filmske nagrade Zlatna Arena za film Put lubenica 2006. godine.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*