Gabi Novak

Gabi Novak je hrvatska pjevačica rođena 8.7.1936. godine u Berlinu. Svi je znaju kao damu hrvatskih šlagera te suprugu Arsena Dedića. Gabi je uvijek pjevala osim domaćih pjesama i one pjesme koje su joj se najviše sviđale, ali nije izdala mnogo pjesama iako su sve koje je objavila postale uspješne.

Obrazovanje

Osnovnu školu završila je na Hvaru, a nakon toga preselila se s majkom u Zagreb te se tamo dalje školovala. U Zagrebu je Gabi upisala Školu za primijenjenu umjetnost, grafički smjer.

Privatni život

Gabi Novak rođena je od oca Đure i majka Elizabethe (Njemica, djevojačko prezime Reiman). Njezini roditelji su se upoznali na Hvaru gdje je otac živio, a majka je došla na godišnji odmor. Ubrzo nakon upoznavanja su se i vjenčali. Za vrijeme Drugog svjetskog rata preselili su se u Hrvatsku, na otok Hvar. Pjevačica s 9 godina ostaje bez oca.

Nakon što je završila osnovnu školu, Gabi se s majkom preselila u Zagreb gdje je krenula u srednju školu, a u Zagrebu je i ostala.

Udavala se tri puta. Prvi muž bio je Bogdan Debenjak, akademski slikar koji je umro 2014. godine u 87. godini života, a svoje je radove poklanjao i držao za sebe. Drugi suprug bio je skladatelj Stipica Kalogjera, a brak im je trajao svega nekoliko godina. Stipica se oženio pjevačicom Maruškom Šinković.

Kada se Gabi treći put udala 1970. godine, muž Arsen Dedić za kuma je izabrao Stipičinog brata – Nikicu. Arsen i Gabi vjenčali su se nakon dugog poznanstva i prijateljstva, a zajedno imaju sina Matiju koji je također muzički nadaren jazz pijanist i skladatelj, rođen 1973. godine. Arsen je iz prvog braka imao kćer Sandru koja je posljednji potomak poznatog hrvatskog pjesnika Antuna Gustava Matoša.

2003. godine sin Matija se oženio i dobio sa ženom Marinom kćer Lu koja je naslijedila talent za slikanje i muziku, a pjevačica naglašava kako bi sve napravila za unučicu.

Gabi Novak i njezin muž Arsen, iako su glazbene zvijezde, nikada se tako nisu osjećali. Gabi je jednom izjavila kako se odrekla karijere jer je morala brinuti o obitelji i o mužu kada je bio bolestan. 2004. godine Arsenu je bila presađena jetra i završio je na dijalizi zbog otkazivanja bubrega. 2015. godine Arsen je dobio sepsu i umro u KBC Zagreb.

Posao

Gabi je prvo radila u dnevnom listu “Vjesniku”, potom u “Zagreb filmu” na poslovima crtačice i scenografa. Začetnik Zagrebačke škole crtanog filma – Nikola Kostelac predložio joj je posuđivanje glasa za animirani film “Benko Kamenko” gdje je i zapjevala te se tako i prepoznao njezin talent. Jedno vrijeme radila je u studiju za animirane (crtane) filmove, režisera Dušana Vukotića koji je dobio nagradu Oscara za crtani film “Surogat”.

Vokalne sposobnosti su bile zamjećene odmah na početku te je uz pomoć Bojana Adamića gostovala na koncertu Big Benda u Ljubljani. Prva pjesma koju je tada izvela bila je “Sretan put” nakon filma o nesreći i putnicima autobusa koju je režisirao filmski režiser Tanhofer. Nedugo nakon toga nastupala je na Zagrebfestu sa pjesmom “Ljubav ili šala” gdje se već tada moglo primjetiti kako je došla do izražaja, ovom pjesmom postala je nova zvijezda bivše Jugoslavije.

Može se pohvaliti kako je 1958. godine pjevala zajedno s poznatim Luisom Armstrongom na Bledskom jazz festivalu. Nakon svega navedenog, ponudilo joj se da pjeva za zapadno tržište, ali da i promjeni izgled na što ona nije pristala, iako je tijekom godina mijenjala frizure i uvijek bila lijepo dotjerana. Spominje se kako su zahtjevali od nje da skine težinu, promjeni boju kose, pjeva kako želi kompanija, no ona je to odmah odbila.

U slobodno vrijeme najčešće je sudjelovala u Kulturno umjetničkom društvu “Joža Vlahović”.

1960-ih godina Gabi je počela snimati gramofonske ploče, a svaka je bila izdana u najviše 3000 komada te su one danas prava rijetkost.

1962. godine otpjevala je na “Zagrebfestu” pjesmu “Ti nisi došao” u alternaciji s Lolom Novaković iz Beograda. Pritom je Lola bila proglašena pobjednicom zbog emocionalnog pjevanja i tako uzrokovala veći pljesak s ustajanjem što je bilo najčešće prisutno na partijskim kongresima.

Najveća postignuća

Obradila je zajedno sa sinom Matijom kompozicije svog muža Arsena s početka karijere, 2002. godine.

Dobila je nagradu Porin za žensku vokalnu izvedbu albuma “Pjesma je moj život” i za album godine 2003. godine. 2006. godine dobila je Porin za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj glazbi.

Gabi je osim Porina dobila Vjesnikovu nagradu za muziku Josip Slavenski, Nagrade Vlaho Paljetak te brojna festivalska priznanja.

Većinom je od 1959. godine sudjelovala na Zagrebfestu, Splitu, Opatiji, Krapini, Šibeniku. Samo neke od pjesama koje je otpjevala su: “Ljubav ili šala”, “Meštrovićev zdenac”, “Kuća pored mora”, “Još uvijek”, “Adrese moje mladosti”, “Za našu ljubav to je kraj”, “Vino i gitare”, “Gazi, dragi, srce moje”, “Samo ljubav zna”, “Kuća za ptice”, “Grlice u šumi”, “Što je ljubav”, “Pamtim samo sretne dane”, “On me voli na svoj način”, “Oko jedne hiže navek tiči lete”, “Plava ruža zaborava”, “Nada”, “Otok”, “Jedini moj”, “Šibenska nevista”, “Živim u snu”.

2013. godine nastupala je sa starim prijateljicama i kolegicama Terezom Kesovijom i Radojkom Šverko u Sarajevu na koncertu “Noć diva” te godinu dana kasnije u Zagrebu u dvorani Vatroslav Lisinski. Terezu je upoznala 60-ih godina, a Radojku 70-ih godina te su već za mladosti zajedno pjevale.

2016. godine Gabi je zajedno s još nekoliko pjevača, sinom Matijom te uz Tamburaški orkestar HRT-a nastupala u čast pjesnika Drage Britvića.

Autor: A.Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*