Robert Knjaz

Robert Knjaz je poznati scenarist, redatelj i voditelj popularnih televizijskih emisija kao što su Zaleđe (OTV), Svlačionica (HRT), Mjenjačnica, Koledžicom po svijetu, Najveći Hrvatski misterij (RTL). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Javnost poznaje kvalitete Roberta Knjaza, tako je se ustalilo da mu se ispred prezimena Knjaz pridaje pridjev Veliki, odnosno da ga se zove: Veliki Knjaz.

Obrazovanje

U Zagrebu je završio osnovnu školu te srednju Tehničku školu Ruđera Boškovića smjer opće elektrotehnike.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2001. godine.

Nakon “Svlačionice” dobio je stipendiju za jednogodišnju stručno usavršavanje u SAD-u (stipendija State Department-a na New Mexico State University – dva semestra).

Prije ekonomije pokušao je upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, ali Akademija ga je odbila jer nije položio prijamni ispit.

Tek 19 godina poslije, odnosno 2009. godine sa svojih 38 godina, ostvario je svoj san i položio prijamni ispit. Uspio se upisati na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu gdje je studirao na Odsijeku za filmsku i TV režiju.

2013. godine završava Akademiju dramskih umjetnosti i postaje magistar filmske i TV režije.

Privatni život

Robert Knjaz rođen je 6.5.1971. godine u Zagrebu gdje je odrastao u obitelji kao sin jedinac. Roditelji su mu se rastali dok je bio mali, a on je živio s majkom u podstanarskom stanu u raznim zagrebačkim kvartovima kao što su Donja Dubrava, Trnava, Jarun. Obitelj se iz financijskih razloga morala često seliti iz stana u stan, pa je Robert kao dječak promijenio čak tri osnovne škole. No, najduže je živio u Dugavama, od četvrtog razreda osnovne škole pa sve dok nije upisao fakultet pa ističe da ga je upravo život u tom kvartu najviše formirao. Iako je odrastao skromno i siromašno jer nisu imali previše novca, djetinjstvo pamti kao lijep period života kada se s društvom sastajao kod zidića i družio.

Za sebe voli reći da ga je takav način života na kraju odredio kao radoholičara.

Robert Knjaz u sretnom je braku sa Zrinkom Knjaz koju poznaje iz tinejdžerskih dana. Zrinka je uspješna logopedica i ima svoj Obrt za logopedsku djelatnost u Zagrebu.

Par ima troje djece, najstarijeg Emanuela, Sunčicu i Luku. Njegova prva kći Antonija 2000. godine umrla je u dobi od 3 godine od karcinoma. Ističe da mu je vjera pomogla prebroditi gubitak kćeri.

Robert Knjaz često ističe i javno svjedoči svoju katoličku vjeru, koja mu, kako je sam više puta naveo, pomaže prebroditi u životu razne teškoće.

Jako voli djecu i svoje slobodno vrijeme najčešće provodi s obitelji izvan Hrvatske jer kako kaže tada im se može najviše posvetiti.

Posao

Početkom 90-ih kao 20-godišnjak i član Kino kluba Zagreb sudionik je amaterskih filmskih revija. Osnovao je “Dugavsku kabesku televiziju” za proizvodnju filmova, videofilmova i televizijskog programa. Na toj televiziji snimao je ratne priloge na fronti.

Prešao je 1994. godine na OTV i postao urednik emisije “Serbus Zagreb”. Nakon toga snima autorsku emisiju “Zaleđe” koja mu donosi prvu nagradu Marije Jurić Zagorke.

1994. godine Robert Knjaz prelazi na Hrvatsku radio televiziju i postaje urednik emisije “Svlačionica”.Tada u slobodno vrijeme piše kolumne za tjednik “Globus” za vlastitu rubriku “Četiri uha, dva trbuha”.

2004. godine vratio se u Hrvatsku sa stručnog usavršavanja u Americi i potpisao je ugovor s RTL televizijom.

Za vrijeme trajanja Europskog nogometnog prvenstva u Portugalu 2004. godine za RTL snima nogometni putopis u “Paklu Portugala 2”.

Nakon toga snima svoju najpoznatiju humorističnu autorsku emisiju “Mjenjačnica”. U emisiju koja se emitirala jednom tjedno sudjelovali su poznate ličnosti koje bi se zamijenile s nekom osobom koja je ne poznata javnom mnijenju. Tako je poznati tenisač Goran Ivanišević na jedan dan postao smetlar, Indira pjevačica iz Colonie zamijenila se sa zidarom, a Zdravko Mamić s baletanom.

Osniva tvrtku “Sirovina i sinovi” za TV i filmsku produkciju.

Od 2007. godine do 2009. snima putopisnu emisiju “Koledžicom po svijetu”. Ova emisija donosi mu nagradu “Večernjakov ekran” za najbolju originalnu emisiju. Važno je reći kako je s navedenom emisijom ušao u konkurenciju, te dospio do samog finala za prestižnu europsku nagradu Zlatne ruže.

2009. godine postaje autor i voditelj emisije “Najveći hrvatski misterij” .

2012. godine autor je serijala “Rekonstrukcija” za HTV.

Robert Knjaz predavač je na privatnom veleučilištu VERN gdje vodi vlastiti jednosemestralni izborni kolegij “Inovativne TV forme”.

Najveća postignuća

Da je Robert Knjaz veliki redatelj i voditelj dokazale su brojne nagrade koje je dobio. Između ostalih na početku valja izdvojiti prvu nagradu Hrvatskog filmskog saveza za kratki dokumentarni film “Umjetnik na frontu” koju je dobio 1993. godine. Zatim, tu je nagrada Marije Jurić Zagorke za talk show “Zaleđe” 1998. godine.

2002. godine dobio je godišnju nagradu HRT-a za emisiju “Svlačionica”.

2005. godine Robert Knjaz dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva za “promicanje novinarskog izraza”. No, najveće od svih priznanja dobio je za putopisni show “Koledžicom po svijetu” za koju je nagrađen “Večernjakovim ekranom” za najbolju originalnu emisiju. S “Koledžicom po svijetu” ušao u finale za najbolju europsku zabavnu emisiju te konkurirao za prestižnu nagradu “Rose d”Ore” (Zlatne ruže).

Autor: T.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*