Mladen Bajić

Mladen Bajić poznati je hrvatski pravnik i bivši glavni državni odvjetnik, a tu je funkciju obnašao 12 godina, odnosno tri mandata. Rođen je 28.12.1950. godine. U vrijeme uhićenja hrvatskog generala Ante Gotovine bio je glavni koordinator jer je uživao povjerenje haaške tužiteljice Carle del Ponte.

Obrazovanje

Osnovnu školu Đermano Senjanović pohađao je u Splitu gdje je završio i srednju. 1975. godine diplomirao je na Pravnom fakultetu.

Privatni život

O privatnom životu ovog pravnika ne zna se mnogo jer je uvijek bio samozatajan, a pred novinare je izlazio vrlo rijetko. Njegova supruga Ecija Kuljiš Bašić u Splitu ima svoj odvjetnički ured s Meri Blaslov-Pavasović, a ured je specijaliziran za imovinsko pravo.

Mladenov rođak poznati je splitski pjevač Tadija Bajić koji je javnosti poznat pod imenom Tedi Spalato.

Prijatelji kažu da je Mladen iznimno duhovit, ali i da je tih u društvu. Već godinama vozi Volkswagen Golf te mu ostaje vjeran i dalje, bez obzira na to što njegove kolege voze bolje i novije aute. Inače nikada ne koristi službenog vozača, osim kada mora u Sabor ili Vladu jer tamo nema gdje parkirati.

Posao

Njegov prvi posao bio je pripravnički i to u Okružnom javnom tužilaštvu u Dubrovniku. Nakon što je odradio pripravnički staž odlazi u Split raditi na kaznenim predmetima u Odjelu za gospodarski kriminalitet. Pet je godina, do 1996. bio zamjenik vojnog tužitelja u Splitu, a nakon toga odlazi u državno odvjetništvo kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika.

2001. godine biva imenovan županijskim državnim odvjetnikom. U to je vrijeme Mladen Bajić osvojio povjerenje tadašnjeg ravnatelja policije Ranka Ostojića te je on predložio premijeru Ivici Računu da ga imenuje za glavnog državnog odvjetnika 2002. godine umjesto Radovana Ortynskog. Račan je pristao na Ostojićev prijedlog jer Bajić nije bio politički aktivan niti je bio akter bilo kakve afere.

Bajić je bio glavni koordinator tijekom procesa uhićenja Ante Gotovine, a ostao je na poziciji državnog odvjetnika i nakon Račana zato što je bio štićenik tužiteljice Carle del Ponte. Nakon dolaska Ive Sanadera na vlast, Bajić je ostao na toj poziciji jer je tadašnji premijer bio zadovoljan njegovim radom na području organiziranog kriminala.

Za treći mandat koji je dobio 2010. bila je zaslužna premijerka Jadranka Kosor koja je stala u njegovu obranu. Za vrijeme njegovog obnašanja dužnosti glavnog državnog odvjetnika u Hrvatskoj su se promijenila dva predsjednika republike, četiri premijera i šest ministara unutarnjih poslova što je vrlo neobično jer su drugi odvjetnici prije njega ostajali puno kraće. 2014. ipak ga je zamijenio Dinko Cvitan kojeg je upravo on imenovao na mjesto ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Bajić je sudjelovao u tužbi protiv Ive Sanadera, a Oliver Grbić, bivši ravnatelj policije, osudio ga je zbog zaustavljanja istrage u aferi Kamensko. Na udaru kritika našli su se i njegovi postupci u slučaju Lex Perković.

Popularna zviždačka stranica WikiLeaks objavila je podatak prema kojem je Bajić obavještavao američko veleposlanstvo o svim istragama u Hrvatskoj koje su bile od velike važnosti, a on je sve to opovrgnuo.

Tvrdi da će do 2020. raditi posao koji radi i nije mu bitno na kojoj će poziciji biti sve dok je to u Državnom odvjetništvu.

Najveća postignuća

Zbog doprinosa u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i medaljama Ljeto ’95. i Oluja.

Bajić je uživao veliko poštovanje svih kolega, a za vrijeme obnašanja dužnosti glavnog državnog odvjetnika, bio je poznat kao veliki borac protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*