Ranko Ostojić

Ranko Ostojić poznat je kao pravnik, političar, ravnatelj policije, ministar unutarnjih poslova u dvanaestoj Vladi Republike Hrvatske te potpredsjednik Vlade. Od 1990. godine učlanjen je u SDP.

Obrazovanje

Ranko je završio osnovnu školu “Duško Mrduljaš”, a 1981. godine Centar za odgoj i obrazovanje u umjetnosti i kulturi, smjer novinski izvjestitelj.

U Norveškoj je 1987. godine završio Visoku narodnu školu u Trondheimu da bi godinu dana kasnije u Splitu diplomirao na Pravnom fakultetu.

Privatni život

Ranko Ostojić rođen je 3. listopada 1962. u Splitu. Pored školskih obaveza Ranko je od 1974. do 1982. igrao vaterpolo za klub Jadran, a nakon toga je igrao rukomet za RK Split.

Ranko je u braku s Anom profesoricom matematike s kojom ima dva sina, Lovru i Brunu. Posjeduju stan preko 50 kvadrata u roditeljskoj kući te udio u maslinicima u Povlji na Braču. Ranko je suvlasnik kuće u Dugopolju u blizini naselja Vučkovići.

Ranko je bio sudionik Domovinskog rata i nositelj je Spomenice.

Posao

Počeo je raditi dok je još bio u srednjoj školi, uglavnom fizičke poslove. Godine 1988. zaposlio se u splitskom ACY-ju kao prodavač.

Politikom se počeo baviti od 1990. kada se učlanio u SDP. Dvije godine djelovao je kao gradski vijećnik u Splitu, a nakon što se vratio iz rata osnovao je tvrtku Scout d.o.o. Imao je malu trgovinu koju je nakon što su mu ukrali preko tri tone bakalara, 1995. godine morao zatvoriti.

Nakon toga je bio nezaposlen sve dok se nije u Kninu zaposlio u Crvenom križu. U Crvenom križu se zadržao do 1997. godine, da bi od 1997. do 2000. godine radio kao načelnik upravnog odjela zaduženog za gospodarenje resursima u Splitu.

Dok je radio kao ravnatelj policije Ranko Ostojić je pokrenuo akciju “Cash” čiji je zadatak bio uhititi generala Antu Gotovinu. Na mjestu ravnatelja policije zadržao se sve do 2004. godine.

Dvije godine je djelovao kao član Uprave Slobodne Dalmacije, nakon čega je postao šef izgradnje nove zgrade Slobodne Dalmacije u Dugopolju te direktor investicija.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine Ranko je postao jedan od saborskih zastupnika, a 2008. godine izabran je za člana Predsjedništva SDP-a. Kao saborski zastupnik obnašao je dužnost predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Uslijedio je gubitak izbora za gradonačelnika Splita kada je izgubio od Željka Keruma te unutarstranačkim izborima gdje ga je pobijedio Marin Jurjević.

Nakon odlaska Nevena Mimice u Bruxelles Ranko je izabran kao jedan od potpredsjednika Vlade koji je trebao pripremiti sve za ulazak Hrvatske u schengenski prostor.

Početkom 2019. godine predsjednik SDP-a Davor Bernardić predstavio je listu kandidata za Europski parlament koji će se birati u svibnju te iste godine, a na spomenutoj listi nalazi se i Ranko Ostojić.

Najveća postignuća

Nakon pobjede SDP-a na parlamentarnim izborima 2000. godine Ranko je postao ravnateljem splitske policijske uprave, a 2001. godine počeo je obnašati dužnost ravnatelja policije u Zagrebu.

Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine Ranko je postao ministrom unutarnjih poslova te potpredsjednik Vlade.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*