Miroslav Škoro

Miroslav Škoro poznati je hrvatski pjevač, a okušao se i u vođenju televizijskih emisija, glumi i politici. Rođen je 29.7.1962. godine. Vodio je nekoliko glazbeno-zabavnih emisija, a mnoge njegove pjesme su veliki hitovi poput Mata, Svetinja i Ne dirajte mi ravnicu. U pjesmama dočarava atmosferu Slavonije, ali i obrađuje tematiku Domovinskog rata i njegovih žrtava.

Obrazovanje

Škoro je u Osijeku završio osnovnu školu i gimnaziju te je kasnije upisao Višu građevinsku školu Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku gdje je i diplomirao.

Diplomirao je i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing.

Dvije je godine pohađao Community College of Allegheny County u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bio je polaznik prve generacije Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova. Odlično govori i piše engleski jezik.

Privatni život

Rođen je u Osijeku, a djetinjstvo je proveo s majkom Nediljkom, ocem Ivanom i mlađom sestrom Vesnom. Njegov otac umro je 1986 godine, a majka 1997. godine.

1988. godine tijekom jedne turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, Škoro je upoznao ljubav svog života Kim. Njih dvoje vjenčali su se čak tri puta. 1991. par se vjenčao kod matičara, ali samo zbog papira koje je Škoro trebao kako bi mogao ući u SAD. Pola godine nakon tog vjenčanja, Kim i Škoro ovjekovječili su svoju ljubav u Osječkoj katedrali. Kada se zaljubljeni par vratio u Kiminu rodnu zemlju, njezin otac je inzistirao na još jednom vjenčanju za američku obitelj i rodbinu.

Par ima dvoje djece koja su bilingvalna i bikulturalna, a Škoro, prije svega, želi da ona budu zdrava te mu nije toliko važno kojim će se poslom baviti. Ipak, čini se da sin Ivan ide njegovim stopama jer obožava glazbu, a jednom je prilikom zapjevao s ocem na pozornici.

29.8.2018. godine Škoro je zbog problema sa srcem primljen u KB Merkur gdje je i zadržan na liječenju. Budući da je imao simptome infarkta, liječnici su otkrili da ima začepljenje krvnih žila te je hitno operiran u KBC-u Rebro. Nakon operativnog zahvata tijekom kojeg su mu ugrađene četiri premosnice te mu je zaustavljeno srce na sat vremena, otkazao je sve nastupe i posvetio se oporavku. Prvi koncert nakon operacije srca održao je u Frankfurtu sredinom studenog 2018. godine.

Posao

1995. godine Miroslav Škoro se počeo baviti diplomacijom te je imenovan za prvog hrvatskog generalnog konzula u mađarskom gradu Pečuhu. Tu je dužnost obnašao dvije godine, a nakon toga su ga razriješili s te pozicije.

Pet je godina s početkom od 2001. godine bio predsjednik uprave najpoznatije hrvatske diskografske kuće Croatia Records, a prije toga je bio pomoćnik predsjednika.

1979. godine počinje nastupati s bendom Zadnja stanica, a 1983. godine pridružuje se grupi pod nazivom OK Band. Od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća nastupa s tamburaškim orkestrom Slavonski bećari.

1989. odlazi u Pittsburgh, američki grad koji je poznat po velikoj hrvatskoj manjini te tamo pjeva i svira pod imenom Miroslav Škoro & Jerry Grcevich orchestra.

1992. godine nastupa s tamburaškim sasavom Dike, godinu kasnije sa Slavonskim lolama i Ravnicom, a 1997. sa Sitnim vezom.

1998. godine formira se zadnja postava, a Ivica Murat, Antonio Krupilnicki, Drago Laban, Damir Galeković-Taban i Željko Nikolin nastupaja sa Škorom pod jednostavnim imenom Miroslav Škoro & Band iz Osijeka.

1992. Škoro izdaje album Ne dirajte mi ravnicu s istoimenom pjesmom koja je postala veliki hit te danas slovi za jednu od najpozatijih hrvatskih pjesama. Nakon toga izlazi album Miroslav Škoro i Ravnica, a na tom se albumu nalaze poznate pjesme Mata i Heroji ne plaču.

1996. godine izdaje album Sitan vez, a 1998. godine Čuvati na srcu. Godinu dana kasnije izlazi Ptica samica, a 2001. godine Slagalica.

2003. Škoro se popeo na vrhove top ljestvica s albumom Milo moje na kojem se nalaze uspješnice poput Ne vjeruje srce pameti, Tamo gdje je dom i suradnja s Markom Perkovićem Thompsonom Reci, brate moj. Dvije godine nakon izuzetno prodavanog albuma, Škoro snima novi koji se zove Svetinja, a pet godina nakon Milo moje izlazi Moje boje. 2014. objavljuje album Putujem sam s istoimenim singlom.

S Markom Perkovićem Thompsonom surađuje i na pjesmi Sude mi koja je posvećena Anti Gotovini, ali i, kako kaže Škoro, svim našim generalima i prevednicima koji su stradali u Jasenovcu i ostalim ljudima koji su bili progonjeni i pogrešno optuživani kroz povijest.

2007. godine Škoro ulazi u politiku i to pod okriljem HDZ-a. Naime, Ivo Sanader ga je u to vrijeme uvrstio na izbornu listu HDZ-a za IV. Izbornu jedinicu, to jest Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju, a 2008. godine se kandidirao za gradonačelnika Osijeka, ali ne s previše uspjeha. 2012. vratio je člansku iskaznicu HDZ-a te se u potpunosti povukao iz politike jer, kako kaže, došao je biti koristan, ali je shvatio da je sve posloženo tako da ne možeš biti koristan. Za vrijeme saborskog zastupanja, svoju je plaću darivao u humanitarne svrhe, a nije koristio čak ni putne naloge.

2010. godine na HRT-u je vodio emisiju Država, grad, selo čiji je koncept sam osmislio. Natjecatejli su bili podijeljeni na skupinu grad i na skupinu selo, Vedran Mlikota je bio u ulozi gradonačelnika, Danko Ljuština načelnik sela, a o pobjedniku je u svakoj emisiji odlučivala publika u studiju i ona pred malim ekranima.

2011. godine okreće se novom projektu Pjevaj moju pjesmu gdje su se dva grada natjecala u četiri igre – To smo mi u kojoj su predstavljali pjesmu iz svog mjesta ili okolice, Pjevaj moju pjesmu u kojoj su pjevali pjesme nekog pjevača koji je tada gostovao u emisiji, Pjesnik u kojoj je bilo bitno pokazati svojoj pjesnički talent i Juke-Box gdje su pjevali velike hitove u drugačijem aranžmanu.

Na RTL-u je s poznatom voditeljicom Antonijom Blaće vodio emisiju Uhvati Bingo ritam koja je bila zamišljena kao drugačiji koncept lutrije, ali emisija nije doživjela uspjeh te joj je gledanost bila manja čak i od 2 posto.

Škoro je glumio jednog od učenika u proslavljenoj Večernjoj školi Željka Pervana, a u toj se ulozi odlično snašao jer je poznat po svojem spontanom humoru koji je odgovarao takvom konceptu emisije.

2.3.2019. godine Škoro je postao jedan od članova žirija u 8. sezoni glazbenog showa HRT-a “Zvijezde pjevaju”.

U lipnju 2019. godine objavio je svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske.

Najveća postignuća

Zbog osobitih zasluga u hrvatskoj kulturi bio je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a zbog zasluga stečenih u ratu dodijeljen mu je Red hrvatskog trolista. Spomenicu domovinske zahvalnosti dobio je zbog časne i uzorne službe.

Pjesme poput Ne dirajte mi ravnicu, Sude mi i Milo moje i danas se rado slušaju, a mnogim su hrvatskim braniteljima postale svojevrsne himne i sjećanje na Domovinski rat.

Zbog svoje je poslovne spretnosti i mnogih angažmana oko glazbe, ali i televizije jedan od najbogatijih estradnih ličnosti u Hrvatskoj, iako se, kako kaže, ne smatra zvijezdom niti želi biti jedna od zvijezda, već mu je dovoljno da radi što voli i činjenica da od toga može živjeti.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*