Željko Pervan

Željko Pervan hrvatski je glumac, komičar i scenarist. Rodio se u Zagrebu 7.8.1962. godine. Poznat je po svojim humorističnim serijama, satiričnim sinkronizacijama hrvatskih političara i po dugovječnom showu Večernja škola.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne, upisao je srednju tehničku školu Nikola Tesla i to na nagovor oca. Oduvijek je spomenutu školu smatrao promašajem. Upisao je i fakultet, ali nikada nije htio otkriti koji.

Privatni život

Željko Pervan djetinjstvo je proveo u Dubravi s majkom Anđelkom, ocem Božidarom koji je iz Omiša i sestrom. Kao mladić nije bio pretjerano društven i nije volio izlaziti. Nikada nije pio alkohol jer, kako kaže, voli da mu je svijest zdrava. Umjesto toga, kod kuće je čitao knjige i vozio bicikl.

U mladosti je imao svoju zbirku kaktusa, a ljubav prema biljkama ostala je i do danas. Uz sve to, Željko Pervan voli i svirati klavir. Ima svoju kuću u Kašteliru u Istri gdje se voli odmarati, a kriterij odabira kuće bio mu je taj da oko njega nema Hrvata, samo stranaca. Uz tu kuću stoji i njihova privatna plaža.

Sa suprugom Darijom, koja je po struci veterinarka, upoznao se kad je imao 23 godine. Kaže kako nije čovjek od upucavanja tako da mu šarmiranje supruge baš nije išlo. Danas, nakon 25 godina veze, i dalje žive u idiličnom braku. Par ima četvero djece. Najstarija Dorja studirala je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, godinu dana mlađa Ines studirala je talijanski jezik, Mija je pohađala srednju medicinsku školu, a najmlađa kćer zove se Pavla. Iako ne žele biti dio medijskog života svoga oca, prihvatile su njegovu karijeru.

2008. Željko Pervan ostao je zapažen zbog pomoći branitelju Srećku Josiću. Naime,Srećko je bolovao od gangrene, a prošao je sva ratišta u Hrvatskoj te mu je trebalo 80.000 kuna za tretman u Americi. Pervan je tada prodao svoj moped i dao mu novac.

Posao

Svoju karijeru Pervan je zaapočeo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Na Omladinskom radiju se pridružio Zločestoj djeci i to na nagovor predsjednika uprave Jadran filma Željka Grubišića.

Nakon što se pojavio OTV, Pervan je tamo počeo voditi svoje emisije. Vodio je Serbus Zagreb, Malu školu loše glume, Malo morgen, Pervanovo, Obećanu zemlju i Večernju školu. Tijekom tih godina pisao je za Vjesnik i prilog Večernjeg lista – Ekran.

Njegov najpoznatiji projekt, Večernja škola nastala je kad je dobio za zadaću napraviti zanimljiv i zabavni show koji neće ništa koštati. Na pamet mu je pala ideja sa školom jer je to poznato svim ljudima, a kasnije su mu se pridružili Mladen Horvat koji se u emisiji zove Denis, zatim Zlatan Zuhrić koji u emisiji glumi dalmatinca Aljošu, Đuro Utješanović zvan Tetak te Ahmed Abdel Rahim iz Sudana koji glumi Antimona iz Gabona. U toj se emisiji, prvoj takvog tipa u Hrvatskoj, na zabavan način raspravljalo o politici, političarima i Pervanovoj najdražoj temi – Sloveniji. U otvorenom prostoru pred publikom bilo je puno mjesta za improvizaciju.

2002. godine počinje snimati humorističnu seriju Obećana zemlja gdje je imao ulogu poglavara Hrvatske. Dvije godine nakon toga prešao je na HRT te je tamo vodio Večernju školu kojoj se kasnije pridružio i Miroslav Škoro, a osim toga imao je kviz Uzmi ili ostavi i emisiju na drugom programu Iza paravana.

2007. godine Večernja škola seli se na Novu TV. Tada je emisija išla svakodnevno, ali bez publike. Na RTL televiziji radio je s Denisom Horvatom Pervanov dnevnik u kojem je na satiričan način komentirao politička previranja u Hrvatskoj i to od 2013. godine.

2016. godine vratio se na HRT sa showom Naknadno i to s Mladenom Horvatom i Sanjom Vejnović. Naknadno je mješavina stand up komedije i komedije situacije.

Osim komedije, okušao se i u serijama Kud puklo da puklo gdje je glumio Marka Došena, u Najboljim godinama kao Đuro i u Cimmeru fraju. Kao natjecatelj nastupio je u pjevačkom showu HRT-a Zvijezde pjevaju.

Najveća postignuća

Željko Pervan danas je najcjenjeniji komičar u Hrvata. Svojim britkim humorom je nasmijavao i nasmijava mnoge, a svi su njegovi projekti naišli na odobrenje. Njegove stand up komedije uvijek bilježe veliku posjećenost.

2006. godine njegov je rad prepoznat te je dobio Večernjakov Ekran u kategoriji Muška TV osoba – informativni i kulturni sadržaj i to za emisiju Večernja škola.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*