Marko Pavić

Marko Pavić javnosti je poznat kao državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u kojem je radio pola godine. Iako je po struci inženjer fizike, posvetio se zapošljavanju mladih. U lipnju 2017. godine Andrej Plenković predložio ga je za ministra rada i mirovinskog sustava, a u srpnju 2019. godine preuzima fotelju ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Rođen je u Zagrebu 1979. godine.

Obrazovanje

2004. godine diplomirao je na PMF-u Zagrebu, na Geofizičkom odsjeku gdje je postao inženjer fizike.

2009. godine na istom je odsjeku i magistrirao surađujući s National Oceanography Centreom u Southamptonu. Naime, na National Oceanography Centreu, Pavić je 2005. godine odradio Chevening stipendiju, a projekt na kojem je bio angažiran bio je vezan uz transport ugljikovog dioksida u oceanima.

Posao

Nakon što je diplomirao na Geofizičkom fakultetu, tamo se godinu dana kasnije i zaposlio. Iako ima velike interese u primijenjenoj znanosti od čega se posebno ističu energetika, zaštita okoliša, ekologija te održivi i regionalni razvoj, Pavića je životni put odveo u sasvim drugom smjeru.

Od veljače 2015. godine pa sve do ulaska u Ministarstvo rada zalagao se za stručno usavršavanje mladih u čijem je Institutu i radio vodeći EU projekte.

2016. godine izabran je za državnog tajnika u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na preporuku tadašnjeg šefa HDZ-a, Andrije Mikulića.

2017. godine bio je član tima Drage Prgometa, HDZ-ovog kandidata na izborima za gradonačelnika grada Zagreba.

U lipnju 2017. godine Andrej Plenković ga je izabrao ministra rada i mirovinskog sustava gdje će zauzeti mjesto dotadašnjeg ministra Tomislava Ćorića koji prelazi u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Član je HDZ-a te Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Svojim radom dokazao se u Mreži mladih znanstvenika čiji je bio i predsjednik te je također bio i predsjednik udruge SLAP (udruga za očuvanje hrvatskih voda i mora) od rujna 2010. godine pa sve do 2016. godine kada je izabran u Ministarstvo rada.

Predsjednik je udruge Chevening Alumni Hrvatska koja okuplja britanske stipendiste u Hrvatskoj.

U svom radu zalagao se za to da savjetnici na Burzi rada imaju što individualniji pristup sa svakim nezaposlenim jer smatra da bi to doprinijelo većoj efikasnosti. Upravo iz tog razloga, izjavio je u siječnju 2017. godine, smatra da bi se HZZ trebao baviti onime što je potrebno, a to je posredovanje.

Sudjelovao je u Vladinih devet mjera aktivne politike zapošljavanja koja bi obuhvatila 50 tisuća nezaposlenih osoba u 2017. godini, a s 1,5 milijarde kuna pomoglo bi im se da dođu do posla ili da steknu neka dodatna znanja.

Bio je aktivan i kod stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), ali u travnju 2017. godine izjavio je da je ispalo da je SOR ustvari “protočni bojler” jer od 17 tisuća ljudi u javnom sektoru, zaposlilo se samo 4000, odnosno samo 2000 korisnika koji su kod određenih poslodavaca koristili SOR.

17.7.2019. godine, nakon smjene ministrice Gabrijele Žalac, Marko Pavić napušta poziciju ministra rada i mirovinskog sustava i dolazi na čelo ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na poziciji ministra rada i mirovinskog sustava tada ga je zamijenio Josip Aladrović.

Najveća postignuća

Marko Pavić je kao student primio rektorovu nagradu te je bio nositelj stipendija Cheveninga, The British Scholarship Trust, Nacionalne zaklade za znanost i Grada Zagreba.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*