Drago Prgomet

Drago Prgomet hrvatski je liječnik, profesor i političar. Rođen je 23.5.1965. godine. Sudjelovao je u Domovinskom ratu kao član saniteta, a djeluje i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Član je Hrvatske Demokratske Zajednice, a bio je i zamjenik predsjednika te političke stranke.

Obrazovanje

U Bosni i Hercegovini 1984. godine završava srednju medicinsku školu Derventa.

1990. godine diplomira na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Banjoj Luci. Nakon položenih diferencijalnih ispita, diplomirao je i na zagrebačkom medicinskom fakultetu 1996. godine, a iste je godine postao specijalist otorinolaringologije.

Deset godina nakon specijalizacije, otišao je i na subspecijalizaciju pa je danas subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata. Magisterij je položio na temu Ratne ozljede vrata, a doktorat na temu Ratne ozljede glave i vrata.

Privatni život

Prgomet je samozatajan čovjek pa se o njegovom privatnom životu ne zna mnogo. Njegov otac umro je kad je Drago imao samo šest godina, a majka koja je radila kao krojačica se trudila da oni ipak ni u čemu ne oskudijevaju.

Od šestero Draginih braće i sestara, većina je završila fakultet, a da bi to mogli ostvariti, radili su sezonske poslove.

Njegova supruga Sanja, kćer Iva i sin Petar danas ga podržavaju u njegovoj političkoj, ali i profesionalnoj karijeri. Od glazbe, Prgomet voli slušati Olivera Dragojevića, Hladno pivo, Prljavo kazalište i britansku pjevačicu Adele.

Posao

Drago Prgomet je svoju doktorsku karijeru počeo u Općoj bolnici Slavonski brod gdje je radio od 1990. do 1998. godine. Zatim, 2000. godine dolazi u Klinički bolnički centar Rebro u Zagrebu te radi u klinici za bolesti uha, nosa i grla i na kirurgiji glave i vrata. Iza njega je danas preko 400 operacija, a napisao je i više desetaka znanstvenih i stručnih radova.

2014. godine operirao je tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojić kojemu je život visio o niti zbog sepse. Prgomet naglašava kako ne razmišlja o tome tko je pacijent na stolu, već da što bolje obavi posao.

2017. godine imenovan je za predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nakon razrješenja dijela članova krajem 2016. godine.

Uz doktorsku karijeru, Prgomet je i predavač na dva fakulteta. Od 2007. godine izvanredni je profesor na Medicinskom fakultetu u Osijeku, a od 2010. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Na zagrebačkom je fakultetu Pročelnik katedre za otorinolaringologiju. Bio je mentor na mnogim diplomskim i doktorskim radovima te je napisao niz udžbenika i znanstvenih knjiga. Studenti ga vole jer je, prije svega, iznimno uspješan liječnik, ali i sposoban mentor i profesor koji na dobar i stručan način predaje zadano gradivo.

Prgomet je višegodišnji član HDZ-a te je od 2003. do 2006. godine imao mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru.

2012. godine postavljen je na mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a. 2015. napustio je članstvo stranke, a poznat je i po javnim istupima u kojima je kritizirao čelne ljude HDZ-a zbog ne postojanja unutarstranačkog dijaloga. Napuštanje stranke uslijedilo je nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom Tomislavom Karamarkom.

Nakon ostavke, pristupa stranci MOST, a već te iste 2015. biva izbačen zbog uloge u pregovorima s SDP-om. Tjedan dana nakon izbacivanja iz MOSTA, osnovao je stranku HRID, a u javnosti je ta vijest dočekana na nož jer se inače za osnivanje čeka mnogo duže od tjedan dana. Ta je stranka do tada bila udruga, a osnivačka skupština održala se u Hrvatskom novinarskom društvu. Nakon što je na mjesto predsjednika HDZ-a umjesto Karamarka došao Andrej Plenković, Prgomet se vratio u tu stranku te je 2017. godine njihov kandidat za Gradonačelnika Grada Zagreba.

2014. godine Prgomet je objavio knjigu Sakupljači gelera u izdanju Večernjeg lista, a knjiga govori o ratnim zbivanjima u kojima je dobrovoljno sudjelovao kao član saniteta. Trinaest kratkih priča na vjerodostojan način iz prve ruke dočarava situaciju u kojoj su ljudi preko noći postajali ratnici i borci. Knjiga je predstavljena u dupkom punoj dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom brodu. O knjizi su tada govorili ratni ravnatelj Opće bolnice Ivica Balen, prvi zapovjednik 108. brigade Zbora narodne garde i Mirko Filipović, gvardijan samostana u Bosni i Hercegovini.

Najveća postignuća

Iza Prgometa stoji više stotina uspješnih operacija, a pacijenti kažu da je etičan, ljubazan, stručan i strpljiv doktor. Uspješan je predavač na dva fakulteta, a može se pohvaliti uspješnim mentoriranjem brojnih diplomskih i doktorskih radova. Osvojio je natrag povjerenje HDZ-a te je 2017. godine  jednoglasno kandidiran za mjesto gradonačelnika Grada Zagreba.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*