Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić doktor je ekonomije, član HDZ-a te izabrani ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Andreja Plenkovića. 2017. godine Andrej Plenković predložio ga je za ministra zaštite okoliša i energetike. Rodio se 17.11.1979. godine u Metkoviću.

Obrazovanje

Tomislav Ćorić je nakon završene gimnazije fra Andrije Kačića Miošića u Pločama upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu na kojem je diplomirao 2003. godine.

Na istom fakultetu je magistrirao 2007. godine na znanstveno poslijediplomskom studiju “Financije i bankarstvo” obranivši rad “Učinkovitost kreditnog kanala monetarne politike u Republici Hrvatskoj”.

Doktor ekonomskih znanosti postao je 2011. godine također na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je na temi “Tečajni mehanizam ERM 2 u procesu pristupanja europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji”.

2007. godine odlučio je usavršiti svoje znanje te je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu položio psihologiju, didaktiku, informatiku te retoriku hrvatskog jezika. Također, te iste godine, upisao je na University of Greenwich, u Londonu monetarnu politiku koju je završio te iste godine.

Privatni život

Tomislav Ćorić se rodio u Metkoviću, a odrastao je u Pločama gdje je pohađao osnovnu i srednju školu.

Kada je krenuo na fakultet, preselio se u Zagreb gdje je bio smješten u Studentskom domu dr. Ante Starčevića. Svojih studentskih dana sjeća se kao najljepših u životu. U slobodno vrijeme volio je igrati nogomet. Igrao je u obrani, a sam se šalio da je razlog tome bio taj jer nije znao igrati nogomet.

Danas se od sportova bavi planinarenjem, a voli igrati i šah. Također, u slobodno vrijeme često se bavi i nordijskim hodanjem. Sa suprugom Dubravkom voli otići na priredbe u dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje najčešće slušaju koncerte klasične glazbe. Od glazbe voli slušati Indexe, Arsena Dedića, Franka Sinatru te Enrique Iglesiasa.

Posao

2003. godine zaposlio se kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na Katedri za financije. Na spomenutoj katedri radio je sve do veljače 2011. godine nakon čega je postao viši asistent na istoj katedri. Na poslu višeg asistenta radio je sve do prosinca 2013. godine kada je postao docent na Katedri za financije. Posao je obavljao sve do lipnja 2016. godine.

Od 2003. do 2008. godine bio je tajnik na Ekonomskom fakultetu na poslijediplomskom studiju “Financije i bankarstvo”.

U razdoblju od 2007. do 2009. godine na Ekonomskom fakultetu je bio tajnik poslijediplomskog studija “Upravljanje financijskim institucijama”.

2007. godine izabran je za koordinatora provođenja “Programa edukacije iz područja didaktike, psihologije, retorike, hrvatskog jezika i informatike” koje je bilo u organizaciji Filozofskog fakulteta.

Od 2014. godine član je glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista, a od 2016. godine član je Upravnog vijeća u KB Dubrava.

Uz posao na Ekonomskom fakultetu, posvetio se i političkoj karijeri. 2014. godine postao je predsjednik Odbora za financije.

2016. godine postao je saborski zastupnik na 8. sazivu Hrvatskog sabora, a te iste godine postao je i član Predsjedništva GO HDZ-a Grada Zagreba i učlanio se u HDZ.

U listopadu 2016. godine izabran je za ministra  rada i mirovinskog sustava u 14. Vladi Andreja Plenkovića.

U lipnju 2017. godine, Andrej Plenković predložio ga je za ministra zaštite okoliša i energetike, a na njegovo mjesto došao je Marko Pavić.

Najveća postignuća

Tomislav Ćorić je 2008. godine dobio nagradu “Mijo Mirković” za svoj znanstveni rad na temu “Istraživanje kreditnog kanala u Republici Hrvatskoj”.

Objavio je brojne stručne i znanstvene radove.

Govori engleski i njemački jezik.

U listopadu 2016. godine izabran je za ministra rada i mirovinskog sustava u 14. Vladi Andreja Plenkovića.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*