Gabrijela Žalac

Gabrijela Žalac diplomirana je ekonomistica i do 17.7.2019. godine bila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u 14. Vladi Andreja Plenkovića. Prije toga je bila pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije i direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o.

Obrazovanje

Gabrijela Žalac završila je osnovnu školu Antuna Gustava Matoša u rodnim Vinkovcima, a nakon toga, 1993. godine upisala je gimnaziju Matije Antuna Reljkovića također u Vinkovcima.

1997. godine u Osijeku je upisala Ekonomski fakultet, smjer Financijski menadžment, a diplomirala je 2002. godine.

2009. godine upisala je doktorski studij Menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Privatni život

Rođena je 4.2.1979. godine u Vinkovcima. Gabrijela Žalac je udana i majka je troje djece. O svom privatnom životu ne otkriva puno.

Govori engleski i njemački jezik.

Posao

2006. godine postala je certificirani trener Osnove EU i PCM koji se provodi u programu Vlade Kraljevine Danske i Središnjeg državnog ureda za upravu i jačanje kapaciteta “Train the trainers”.

2007. godine odlazi na stručno usavršavanje u Bruxelles koje je organizirao Ured hrvatskih regija.

Od 2000. do 2002. godine radi kao komercijalistica i administrativna referentica u tvrtki Dugylno d.o.o, a nakon toga do 2003. godine radi kao vježbenica u Uredu župana Vukovarsko-srijemske županije.

U razdoblju od 2003. do 2005. godine radi kao stručna suradnica za europske integracije u Uredu župana Vukovarsko-srijemske županije.

2007. godine postaje pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja Vukovarsko-srijemske županije. Na tom mjestu je ostala sve do 2010. godine.

2010. godine izabrana je za vršiteljicu dužnosti pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a na tom mjestu ostaje do 2011. godine.

Od 2011. do 2015. godine postala je pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije.

2016. godine dolazi na mjesto direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o.

Što se tiče njezine političke karijere, aktivna je članica HDZ-a od 2007. godine, a također je i članica Odbora za regionalni razvoj i EU fondove te Odbora za gospodarstvo Hrvatske demokratske zajednice.

19. listopada 2016. godine izabrana je za ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u 14. Vladi Andreja Plenkovića.

U ožujku 2019. godine Žalac je u Vinkovcima skrivila prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđena 10-godišnja djevojčica. Pritom je vozila s nevažećom vozačkom dozvolom, koja je istekla u lipnju 2016. Tada je ponudila premijeru svoju ostavku, ali je tek 17. srpnja 2019. godine, nakon nekoliko otkrivenih afera, smijenjena s funkcije ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Uz Gabrijelu Žalac, smijenjeni su i ministri Tomislav Tolušić i Nada Murganić. Andrej Plenković je ove smjene nazvao nužnim osvježenjima te poručio kako želi da u fokusu javnosti i medija budu sva pozitivna postignuća.

Najveća postignuća

Najveće dosadašnje postignuće Gabrijele Žalac je obnašanje funkcije na mjestu ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije u 14. Vladi Andreja Plenkovića.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*