Ivan Crnjac

Ivan Crnjac je poznat kao bivši izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala te član uprave Agrokora. Nakon što je izglasan Lex Agrokor i koncern preuzeo Ante Ramljak, Ivan je 25.4.2017. podnio ostavku kao član u Nadzornom odboru. Akcijom USKOK-a 16.10.2017. priveden je s ostalim bivšim članovima uprave.

Obrazovanje

Ivan Crnjac je završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. Vlasnik je titule MBA koju je dobio na Bled School of Management. Dok je radio u Agrokoru, nastavio je školovanje i na Harvardu završio specijalistički studij.

Privatni život

Ivan Crnjac rođen je 1977. godine u Zagrebu u poznatoj obitelji koja u vlasništvu ima tvrtku “Splendid ugostiteljstvo”. Božo Crnjac otac Ivana Crnjca stekao je tvrtku krajem devedesetih godina za vrijeme privatizacije.

Božo je početkom sedamdesetih radio kao konobar i uskoro napredovao do šefa sale, a nakon toga i menadžera. Ubrzo je tvrtka postala vlasnik mnogih poznatih restorana i lokala u Zagrebu kao što su: Dubravkin put, Mirni gaj, Mosor, Okrugljak, Jadran. Tvrtka je u najmu imala Malu kavanu, Kavanu Medulić, Corso i Kazališnu kavanu.

Od svih restorana najvažniji je bio Okrugljak koji se 90-ih godina smatrao mjestom gdje se okupljao vrh HDZ-a, ali i poznati sportaši, bankari, poduzetnici i slavne ličnosti. Upravo su se u tom restoranu oduvijek okupljali utjecajni ljudi gdje je obitelj Crnjac godinama stvarala kontakte.

Nakon što je Dubravkin put godinama iznajmljivao, 2007. godine preuzela ga je Danijela Gajski. Godine 2014. prepustio je kćeri i Malu kavanu.

Obitelj Crnjac i Todorić povezana je duže vrijeme, pa su tako Ivan i Ante Todorić najbolji prijatelji već godinama, od prvog razreda osnovne škole. Baš kao što su Iva Balent (sestra Ante Todorića) i Danijela Gajski (sestra Ivana Crnjca i vlasnica restorana Dubravkin put) prijateljice.

Dok su Todorići živjeli na Pantovčaku, obitelj Crnac je imala prijavljenu adresu u Istarskoj ulici. Dvije obitelji nije povezivala samo poslovna suradnja nego i dvostruko kumstvo.

Ivan sa suprugom živi na adresi u Šestinama. Kuću su kupili 2016. za 825.000 eura. Njegovi roditelji vlasnici su četverosobnog stana na petom katu Ban centra u neposrednoj blizini Trga bana Josipa Jelačića.

Posao

Ivan Crnjac karijeru je započeo u investicijskoj banci CAIB, koja je krajem 90-ih i nakon 2000. godine bila aktivna u brojnim transakcijama u Hrvatskoj i šire. Radio je na raznim pozicijama pa se tako bavio projektima privatizacije, spajanja te preuzimanja.

U Agrokoru se zaposlio 2005. na mjestu izvršnog direktora za strategiju gdje je radio kao dio tima Saše Galića, koji je došao iz EBRD-a. Odlaskom Galića 2008. godine Ivan preuzima funkciju člana Uprave za strategiju, spajanje i preuzimanje. Njegov odjel je bio zadužen za odnose s rejting agencijama, investitorima i za međunarodna financiranja.

Godine 2013. Crnjak je uspio ono što Todorić prije njega nije, a to je preuzeti Mercator. Iako je to bilo veliko postignuće za mladog poduzetnika, smatra se kako je upravo kupovina posrnulog trgovačkog lanca iz Slovenije bila završni udarac za Agrokor.

Najvažnija postignuća

Dvije godine kasnije u veljači 2015. nakon odlaska Tomislava Lučića, Damira Kuštraka i Ljerke Puljić u Nadzorni odbor, Ivan Crnjac je postao najvažnije ime u kompaniji nakon Ivice Todorića i glavni čovjek za financije.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*