Ljerka Puljić

Ljerka Puljić je godinama bila jedna od najmoćnijih žena iz poslovnog svijeta koja je tijekom bogate karijere odgojila mnogo poslovnih, danas uspješnih ljudi. U Agrokoru se nalazila na poziciji izvršne dopredsjednice, a zatim je ušla u Nadzorni odbor sve do dolaska Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika kada je kao i ostali morala napustiti koncern. Velikom akcijom USKOK-a 16.10.2017. godine uhićena je s ostalim bivšim članovima uprave.

Obrazovanje

Ljerka je u Zagrebu završila osnovnu školu i MIOC, a potom i Ekonomski fakultet, smjer plan i analiza. Položila je i državni stručni ispit nakon čega je otišla iz državne administracije gdje je neko vrijeme radila u nekadašnjem Republičkom ministarstvu za znanost, tehnologiju i informatiku.

Privatni život

Ljerka Puljić rođena je 1954. godine u Zagrebu u obitelji oca Pavla Šveca, bivšeg direktora iz vremena socijalizma. Više je puta izjavila kako je oca doživljavala kao uzor te da se odlučila za Ekonomski fakultet smatrajući da bi kao druga kćer mogla nadoknaditi što njezini roditelji nisu imali sina.

Prvi suprug je radio u Institutu Ruđer Bošković, a nakon smrti drugog supruga nije se više udavala. Samohrana je majka jedne kćeri.

Posao

Nakon završenog studija zaposlila se u Republičkom ministarstvu za znanost, tehnologiju i informatiku. Njezino zaduženje bilo je pratiti razvoj znanstvenih kadrova. Nakon položenog stručnog ispita odlazi iz državne firme smatrajući kako će velike poslovne ambicije moći prije ostvariti u gospodarstvu.

Odlaskom iz državne administracije poslovnu sreću odlučila je potražiti u Ledu gdje je počela raditi na poslovima analize i plana s kojih je ubrzo promaknuta na mjesto unapređenja organizacije kao i marketinga. Godine 1989. postala je direktorica marketinga.

Kao direktorica radila je do 1994. godine kada je Agrokor preuzeo Ledo nakon čega je ubrzo postala glavnim direktorom. Od 1995. do 1998. radila je na restrukturiranju Leda te je 1998. godine imenovana izvršnim direktorom marketinga u Agrokoru. Bila je odgovorna za kontroliranje i koordinaciju marketinga za sve tvrtke u sklopu koncerna.

Godine 2000. postala je članicom Uprave Agrokora za poslovne grupe na području marketinga, planiranja, nabave i prodaje. Godine 2008. dobila je još jedno zaduženje, pa je tako stupila na vodeće mjesto za Poslovnu grupu poljoprivreda u sklopu Agrokora.

Godine 2015. s Tomislavom Lučićem i Damirom Kuštrakom ušla je u Nadzorni odbor Agrokora. Kao jedna od najutjecajnijih zaposlenika u koncernu ostala je sve do travnja 2017. godine kada je smijenjena. Tijekom bogate karijere sudjelovala je na brojnim seminarima i programima edukacije.

Najveća postignuća

Godine 2010. Ljerka je u Londonu u sklopu organizacije ESM (European Supermarket Magazin) te IGD-a ( Institute of Grocery Distribution) izabrana među 20 najuspješnijih žena u Europi za izvrsnost u području maloprodaje i hrane.

Iste godine je osvojila i titulu menadžerice godine, a deset godina za redom prema poslovnom časopisu Lider bila je birana za jednu od najmoćnijih poslovnih žena. Nazivali su je lavicom hrvatskog poslovnog svijeta, rođenim liderom te desnom rukom Ivice Todorića.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*