Goran Lisica Fox

Goran Lisica Fox hrvatski je izdavač, producent, menadžer i novinar te vlasnik i direktor izdavačke kuće Dallas Records. U javnosti je postao poznat zbog sudjelovanja u glazbenim tv showovima “Hrvatska traži zvijezdu” i “Zvijezde”. Iako se sjedište njegove izdavačke kuće nalazi u Ljubljani, ovaj poznati Riječanin prepoznatljive crvene kose brine o velikom broju hrvatskih glazbenih zvijezda kao što su Neno Belan, Severina, Let 3, TBF-a, Gibonnija i mnogih drugih.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne i srednje škole u Rijeci, odlučio se na studiranje na dva fakulteta, na Pomorskom fakultetu u Rijeci te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu, a Filozofski fakultet (komparativna književnost i filozofija) još nije priveo kraju.

Privatni život

Goran Lisica Fox rodio se u Zadru 1958. godine. Usprkos tome, cijelo je djetinjstvo te mladost proveo u Rijeci gdje je s prijateljima uživao u tulumarenju i počecima punka i novog vala. Njegova majka Marija bila je kućanica, a otac Nedjeljko bio je pomorac te ga zbog posla često nije bilo kod kuće. Majka se tako brinula za njega i njegova dva brata, a sva trojica imali su još u mladosti isti nadimak – Fox. Njegov stariji brat Boris bio je zaslužan za to što se Fox počeo ozbiljnije baviti glazbom jer je 70-ih godina radio kao DJ.

Goran je bio dobro i mirno dijete sve dok nije ušao u pubertet. Tada je počeo zanemarivati školu te se zadržao samo na onome što ga je zanimalo, a to su bili košarka i glazba. Srednju školu je jedva završio, a onda je odlučio uz posao upisati dva fakulteta. Košarka je 70-ih godina bila vrlo popularna. Fox je, nakon što se u nju zaljubio, dane provodio na košarkaškom igralištu ne birajući vrijeme pa je često igrao i po buri. Ponekad mu se “jedan na jedan” znao pridružiti i mlađi brat.

Fox je u dugogodišnjem sretnom braku sa suprugom Barbrom, a par ima kći Floru kojoj je upravo njezin otac glazbeni uzor. Sa suprugom i kćerkom često odlazi na koncerte, a obitelj svakoga lipnja jedri Jadranom. Prvi maj tradicionalno slavi u Nerezinama na Lošinju gdje s prijateljima uživa igrajući košarku, a ljeta provodi s obitelji na Silbi u koju se zaljubio još u mladosti kada je tamo provodio ljeta tulumareći s društvom  spavajući u šatorima. Zimi odlaze na skijanje u Austriju.

Ponosno kaže kako kći Flora od njega zna posuditi koji CD te da je zanima dobra glazba. Kao dijete zanimale su je Spice Girls te je jedno vrijeme plesala klasični balet.

Njegov rođak je popularni Mrle iz Leta 3, a ovaj kreativni dvojac se uspješno bavi uređivanjem poslovnih prostora i trgovina. Tako su uredili i Foxov poslovni prostor Dallas Recordsa u Ljubljani gdje su uređivali sve prostorije, ali najviše su se zadržali na Goranovom uredu čiji je strop u potpunosti prekriven školjkama.

Oduvijek se bavio sportom te ističe kako živi zdravo. Puno pješači i svakoga jutra trči kako bi održao dobru tjelesnu formu. U slobodno vrijeme proučava kozmologiju i kvantnu fiziku.

Goran s obitelji već dugi niz godina živi u Ljubljani, u Sloveniji.

Posao

Goran Lisica Fox glazbenu je karijeru počeo graditi 70-ih godina radeći prvo kao novinar freelancer. Njegov prvi tekst objavljen je 1975 godine u riječkom časopisu Valu kada je imao samo 19 godina. U tom kultnom časopisu punka, rocka i novog vala za mlade, Fox je tada kritizirao punk, a ističe kako je to jedino što bi promijenio u svom životu. Ubrzo je shvatio koliko je punk zanimljiv pa je i on sam postao panker. Do tada ga je zanimao progresivni rock, pop šezdesetih, psihodelija i drugi.

Nakon toga počeo se aktivno baviti novinarstvom. U to vrijeme počeo je i studirati na dva fakulteta, a pisao je za listove Val, Telex, Mladinu, Reporter, Novi list, Stop te je radio i na Radio Rijeci. Kao freelancer pisao je ozbiljne teme o glazbi i kulturi koji su mu oduzimali dosta vremena, ali urednicima je nudio konkretne tekstove koji su bili dobro plaćeni pa si je mogao priuštiti da neko vrijeme ne radi i da vrijeme provodi na moru.

Brzo se uz novinarstvo počeo baviti i vođenjem bendova. U taj posao uveo ga je stariji brat Boris koji je u to vrijeme radio kao DJ, ali i novinarstvo kojim se bavio. Tako je počeo voditi Paraf, riječi punk bend, čime je postao dio novog vala. Za spomenuti bend brinuo se sve do 1978. godine koja se smatra i godinom rođenja punka u Hrvatskoj. 22.3. bend Paraf koji je vodio održao je u Rijeci u klubu Circolo svoj koncert na kojem su nastupili još neki bendovi.

U čak petnaest godina i sva tri razdoblja riječke glazbene scene sudjelovao je ovaj svestrani umjetnik. Nakon toga, 1985. godine odlučio je napustiti Hrvatsku i preseliti se u Ljubljanu, u Sloveniju gdje je pokrenuo svoj posao. Pokrenuo je Dallas koji je u početku funkcionirao u sklopu jedne studentske organizacije. U izdanju Dallasa tada je izašla kompilacija Rijeka-Paris-Texas koja je sadržavala najbolje pjesme novovalnih riječkih bendova.

Sa svojim pravim poslom Dallas je počeo 90-ih godina. Goran je započeo diskografsku distribuciju slovenskog benda Laibach na prostorima bivše Jugoslavije, a malo nakon toga, 1995. godine, Dallas je dobio licencu diskografske kuće EMI Records za države tadašnje Jugoslavije. Time je Dallas postao veliki izdavač, a radili su s brojnim poznatim zvijezdama kao što su Pink Floyd, Beatlesi, Tine Turner, Rolling Stonesi, Depeche Mode, Queen i drugi. U isto vrijeme potpisali su ugovore i s domaćim glazbenicima kao što su Severina, Neno Belan, Gibonni, Prljavim kazalištem, Jinxima, Danijelom Martinović i drugima.

Dallas Records ima više od 60 zaposlenih i podružnice u Beogradu i Zagrebu.

Od 2009. do 2011. godine Goran Lisica Fox sudjelovao je u žiriju glazbene emisije RTL-a Hrvatska traži zvijezdu. Snimljene su čak tri sezone ove popularna emisije, a Foxova izdavačka kuća platila je snimanje albuma pobjedniku ovog glazbenog showa. Goran je tada osjetio što znači popularnost jer su mu na ulici prilazili i tražili ga autograme.

2017. godine počeo je sudjelovati u žiriju RTL-ove glazbene emisije Zvijezde.

Najveća postignuća

Iako se nikada nije bavio glazbom, pa čak sebe ni ne smatra glazbenikom, obilježio je glazbenu scenu bivše Jugoslavije kada se istaknuo vođenjem bendova, a nakon toga izdavanjem zvučnih zapisa preko svoje tvrtke Dallas Records koja je postala poznata diljem svijeta.

Ponosni je vlasnik velikog broja osvojenih Porina glazbenika koji su pod okriljem njegove diskografske kuće, kao što su Matija Dedić, Gibonni, Tereza Kesovija, TBF, Klinci s Ribnjaka, Psiho Modo Pop i mnogi drugi.

U javnosti je postao popularan kada se pridružio žiriju RTL-og tv showa Hrvatska traži zvijezdu. Otada je postao prepoznatljiv zbog svoje crvene kose i ponekad oštrih komentara koji su nekima čak i na granicama uvredljivosti.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*