Frano Ridjan

Frano Ridjan je popularni radijski i televizijski voditelj. Široj javnosti je postao poznat kao voditelj “Parlaonice”, a gledatelji ga mogu pratiti u HRT-ovim emisijama “Dobro jutro, Hrvatska”, “Dobar dan, Hrvatska” i “Kod nas doma”. Još kao student je radio na Drugom programu Hrvatskoga radija. Javnosti je simpatičan zbog pozitivne energije kojom zrači i ležernosti s kojom odrađuje voditeljski posao i javljanja uživo

Obrazovanje

Završio je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Privatni život

Rođen je 1984. godine u Vinkovcima, a odrastao je u Trogiru.

U prosincu 2015. godine je zaprosio svoju izabranicu Leu Badurinu, magistricu komunikologije. Vjenčanje je održano u listopadu 2016. godine.

U srpnju 2017. godine rodilo se njihovo prvo dijete, sin Mauro. Budući da je mu je supruga podrijetlom s otoka Krka, sin im se rodio u Rijeci.  Frano se u potpunosti odlučio posvetiti sinu pa se tada pridružio sve većem broju muškaraca koji se odlučuju iskoristiti pravno na porodiljni dopust. Ističe kako mu se život nakon rođenja sina jako promijenio na bolje.

Njegovi interesi su umjetnost, jezici i ples. Rijetko ima vremena za odmor i opuštanje, ali idealnim odmorom smatra boravak na bilo kojem mjestu bez signala na mobitelu i bez gužve. Samo on, supruga, neprimjetna posluga te mir i tišina.

Želio bi putovati češće, ali putovanja su uglavnom dio posla pa ne stigne vidjeti sve što bi htio. Uživa u upoznavanju drugih kultura jer nakon svakog putovanja sve više voli kulturu i tradiciju svoje zemlje.

23.12.2019. godine uoči finalne večeri Supertalenta, Frano je sa suprugom Leom dobio drugog sina.

Posao

Frano Ridjan je do sada sudjelovao na raznim projektima, a neki od njih su Snježna kraljica, Novogodišnji program HRT-a, Vinkovačke jeseni, Dječje Vinkovačke jeseni, Međunarodna smotra dječjeg folklora, Europsko prvenstvo u mažoret plesu, Europsko prvenstvo u twirlingu, Međunarodni festival kazališta lutaka, Trogirsko ljeto, Međunarodni festival djeteta, Novinarski bal itd.

Smatra kako posao kojim se bavi nije lagan jer u svega nekoliko minuta radijskog ili televizijskog posla treba uvjeriti slušatelje/gledatelje da se razumije u svaku temu. Dok je bio mlađi, jako su mu smetale negativne kritike, ali s vremenom je shvatio da je većina njih besmislena i nekonstruktivna.

Za Franu je novinarstvo specifično zanimanje i misli da ga rijetki ljudi mogu raditi dobro i kvalitetno. Smatra da je puno lošiji novinar od svojih kolega i zato ga više veseli i uživa u ulozi zabavljača i voditelja. Slušatelji su ga jedno vrijeme mogli pratiti u programu Radio Sljemena i Glasa Hrvatske.

On i njegov mentor na Radio Sljemenu Vojo Šiljak 2013. godine su organizirali prvi izbor za Miss radija. Na ideju je došao njegov mentor i Frani se u početku nije činila genijalnom, ali slušateljima se ipak svidjela.

2017. godine je s Danijelom Trbović vodio dodjelu nagrada Zlatni Studio, a godinu dana kasnije je nominiran u kategoriji Radijski glas godine.

U ožujku 2018. godine s Davorom Dretarom Dreletom počinje voditi jutarnji program na Drugom programu Hrvatskoga radija.

Dragi su mu svi projekti na kojima je dosad radio, ali posebno je uživao radeći putopis od Zagreba do Zadra. Veselje i izazov mu iznova predstavlja reporterski dio posla u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. Također istinski uživa raditi uživo s publikom na različitim događanjima koja vodi.

U sezoni 2020. Frano je jedan od voditelja glazbeno zabavne emisije “Tvoje lice zvuči poznato”. Društvo na pozornici pravi mu Maja Šuput, također kao voditeljica. Spomenuti par zamijenio je voditelje prijašnjih sezona, Renea Bitorajca koji u sezoni 2020. više nije sudjelovao u showu te Igora Mešina koji se našao u ulozi člana žirija.

Najveća postignuća

Frano Ridjan kaže kako mu je oduvijek bio san postati “čovjek iz svačijeg dnevnog boravka”. San mu se počeo ostvarivati već sa 16 godina kada ga je nastavnica poslala na Radio Trogir, a s obzirom na broj projekata koji su do sada iza njega, može se reći da je u potpunosti ostvario svoj san.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*