Davor Dretar Drele

Davor Dretar Drele hrvatski je televizijski i radijski voditelj, glumac te pjevač. Javnosti je najpoznatiji kao voditelj emisija “Pet na pet”, “Farma” te “Tri, dva, jedan – peci!”. Starijoj publici je ipak poznatiji kao pjevač grupe “Dreletronic”.

Obrazovanje

Osnovnu školu završio je u Zagrebu. Voditelj je pohađao gimnaziju u Križanićevoj ulici također u Zagrebu.

Privatni život

Davor Dretar rođen je 13.9.1966. godine u Zagrebu. Majka Božica je inače iz Krapinskih toplica, a pokojni otac iz Bednje u Zagorju.

Voditelj je u braku s Michelle (Mišel) Dretar, a supružnici imaju dvoje djece, sina Kristijana i kćer Natali. Davor Dretar često ističe kako se smatra pravim Zagorcem te kako je uzoran suprug.

Posao

Voditelj je osnivač grupe “Dreletronic” koja počinje svoje djelovanje devedesetih godina 20. stoljeća. Grupa je imala dva studijska albuma “Se bum vas tužil” iz 1992. godine te “V tuđoj kuruzi” iz 1994. godine. Pjesme uglavnom izvode na kajkavskom narječju, odnosno donose dašak parodije na zagorskom govoru. Najpoznatije pjesme su im “Čavel v glavi”, “Kolinje” i dr. Voditelj je sam napisao većinu tekstova.

1997. počinje raditi kao DJ programa “Jutro uz Narodni radio” na Narodnom radiju, gdje radi sve do 2014. godine.

Kao voditelj na televiziji NOVA TV vodio je od 2008. do 2010. godine reality show “Farma”.

2013. dolazi na RTL Televiziju gdje prvo vodi kulinarsku emisiju “Tri, dva, jedan – peci!”.

2014. Davor Dretar Drele vodio je i emisiju “Hrvatska broj jedan”.

Često vodi programe raznih događanja poput “Špancirfesta”, “Narodnoga roštilja uz PIK”, “Krapinskoga cenera”, “Potrči malo, pomogni puno” i mnoge druge.

Okušao se i kao glumac u serijama “Zauvijek susjedi”, “Bitange i princeze” i “Stipe u gostima”.

Sa Zoricom Kondžom sudjelovao je u hrvatskoj inačici popularne emisije “Zvijezde pjevaju”.

S mladim tamburaškim sastavom “Mejaši” prepjevao je i snimio njihov najveći hit “Zorica” na engleskom jeziku.

Voditelj glumi i u kazališnim predstavama te je u stalnoj suradnji s kazališnom skupinom “Gemišt” s kojim je odradio predstavu “Pozdrav iz Remetinca”.

2018. godine Davor je pozvan u televizijski show Nove TV, Tvoje lice zvuči poznato gdje se s kolegama natjecateljima  transformirao u poznate domaće i strane pjevače.

Javnosti je zasigurno najpoznatiji kao zabavni voditelj RTL-ove natjecateljske emisije “Pet na pet” koju je vodio od 2013. do 2018. godine kada ga je na tom mjestu zamijenio radijski voditelj Daniel Bilić.

U travnju 2018. godine, Drele prelazi na Novu TV gdje je postao pojačanje lifestyle emisije IN magazin. U IN magazinu, Drele vodi dvije rubrike, utorkom “Zvjezdani dom”, a petkom “Iznenađenja”.

Najveća postignuća

Voditelj i pjevač na hrvatskoj je sceni već duži niz godina. Stariji i mlađi naraštaji uživaju i smiju se njegovim glazbenim uradcima, šalama i dosjetkama.

Godine 2007. u sklopu festivala “Špancirfest” na Varaždinskoj televiziji vodio je s Kristijanom Petrovićem talk show u trajanju od 35 sati i 16 minuta te su zbog toga ušli u Guinnessovu knjigu rekorda za najduže vođenje takve emisije.

Sa Zoricom Kondžom sudjelovao je u emisiji “Zvijezde pjevaju” 2009. godine na Hrvatskoj radio televiziji te su partneri tada osvojili peto mjesto.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*