Davor Božinović

Davor Božinović hrvatski je političar i diplomat, široj javnosti najpoznatiji kao ministar obrane Republike Hrvatske u Vladi Jadranke Kosor. Uz to, Božinović je postao savjetnik Andreja Plenkovića, predsjednika 14. Vlade Republike Hrvatske, te tako došao na sam državni vrh. Nakon pregovora HDZ-a i HNS-a o sastavljanju nove većine u saboru, Davor Božinović je 2017. godine predložen za ministra unutarnjih poslova.

Obrazovanje

Davor Božinović je obrazovanje započeo u rodnoj Puli, a nastavio ga u Zagrebu gdje je upisao Fakultet političkih znanosti. Na istom fakultetu je i doktorirao i to na području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. Time je Božinović postao doktor znanosti.

Privatni život

Davor Božinović rođen je u Puli 1961. godine. Njegova obitelj porijeklom je iz Boke Kotorske, a otac mu je bio kapetan u Ratnoj mornarici Jugoslavenske vojske. Nakon djetinjstva provedenog u Puli, u vrijeme studija preselio se u Zagreb. Nakon što je počeo obnašati dužnosti savjetnika veleposlanika Republike Hrvatske, živio je u raznim zemljama regije, te tako, osim engleskog, naučio tečno govoriti i bugarski jezik. Božinović je i sam otac, ima suprugu i dvoje djece.

Posao

Nakon završenog visokog obrazovanja Božinović je 1987. godine postao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske. Nakon što se Hrvatska osamostalila, postao je predsjednik komisije u Ministarstvu obrane Republike hrvatske.

1994. godine Božinović je postao diplomat i savjetnik u Odjelu za konzularne poslove, što je dio Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske. Najprije je radio kao savjetnik u veleposlanstvima u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, a onda je postao i hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori i to od 2002. do 2004. godine. Dužnosti u ministarstvu vanjskih poslova obnašao je do 2005. godine.

2004. godine Božinovića je tadašnji predsjednik Stipe Mesić imenovao predstojnikom Ureda predsjednika Republike Hrvatske, a već sljedeće godine postao je veleposlanik u Misiji Republike Hrvatske pri NATO-u.

2011. godine, navodno na nagovor Jadranke Kosor, Božinović je ušao u Hrvatsko demokratsku zajednicu. Do tada je bio državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova te posebni izaslanik predsjednice Vlade RH za jugoistočnu Europu, ali ga je Kosor nakon pristupanja HDZ-u predložila za ministra obrane. Na toj funkciji ostao je do kraja mandata te Vlade.

Na parlamentarnim izborima 2015. godine Božinović nije uspio dobiti saborski mandat, a on sam rekao je da je to zbog njegova neslaganja s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Ipak, u vladi Andreja Plenkovića ponuđeno mu je mjesto ministra unutarnjih poslova.

17.7.2019. godine Davor Božinović je na prijedlog premijera Andreja Plenkovića postavljen na mjesto potpredsjednika Vlade.

Najveća dostignuća

Davor Božinović u svojoj političkoj karijeri najpoznatiji je po svojim poslovima u veleposlanstvu Republike Hrvatske, gdje je dugo godina radio kao savjetnik sa statusom ambasadora. U politiku je ušao nakon što se priključio HDZ-u i bio postavljen na poziciju ministra obrane Republike Hrvatske, što je obnašao do kraja mandata te Vlade 2011. godine.

Kao saborski zastupnik bio je predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, član Odbora za europske poslove, član Odbora z obranu, član Odbora za vanjsku politiku i član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

2017. godine aktualni predsjednik Vlade imenovao ga je ministrom unutarnjih poslova, nakon smjene dotadašnjeg ministra Vlahe Orepića.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*