Vlaho Orepić

Vlaho Orepić poznat je kao ministar unutarnjih poslova, član MOST-a nezavisnih lista i jedan od aktivista koji se borio protiv izgradnje termoelektrane u Pločama. Odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića 27.4.2017. razriješen je s dužnosti ministra unutarnjih poslova.

Obrazovanje

U Zagrebu je završio Zapovjedno stožernu školu “Blago Zadro” smjer pomorstvo, a u Dubrovniku na Pomorskom fakultetu diplomirao je inženjerstvo pomorskog prometa, smjer Nautika. U Zagrebu je potom na Kineziološkom fakultetu završio za višeg sportskog trenera.

Privatni život

Vlaho Orepić je rođen 16.11.1968. godine u Čapljini u Bosni i Hercegovini. Njegov otac porijeklom iz Konavla došao je u Ploče raditi na željeznici nakon čega je odlučio ostati sa svojom obitelji.

Vlaho je odrastao u “bijelim zgradama” ili radničkim stanovima gdje najviše žive lučki radnici. Djetinjstvo je proveo puno vremena na otvorenom.

Posao

Postrojba kojoj je Vlaho bio na čelu, bila je prva postrojba koju je utemeljila Hrvatska ratna mornarica te prva postrojba ročnih vojnika Hrvatske vojske. Jedinica je utemeljena 28. rujna 1991. godine na temelju zapovijedi admirala Letice.

Godine 1991. bio je član kriznog stožera Općine Ploče i Zapovjednik Općine Ploče, a zapovijedao je i Pričuvnim sastavom Općine Ploče te bojnom Domobranstva. Nakon dvije godine postao je operativni časnik Operativne Grupe Sinj te načelnik Stožera za operativne poslove.

Godine 1996. kada je rat završio, Vlaho je radio kao izvjestitelj za minsko protuminska djelovanja i pomorske snage, a nakon toga je postao voditelj operativnog odsjeka za Jug.

Vlaho Orepić nije se samo isticao u politici. On je tijekom svoje karijere ostao poznat i kao jedna od najaktivnijih osoba koja se zalagala za sport, pa je 2014. godine izabran za dopredsjednika Županijske zajednice Športova.

Vlaho je radio i kao fitnes trener u jednom klubu koji je vodila bivša supruga. Dok se nalazio na mjestu predsjednika Zajednice sportskih udruga u Pločama, odlučivao je o raspodjeli novca za sportske klubove kao i za klub koji je vodio.

Osim po dostignućima koje je imao kao vojnik Vlahu su mnogi zapamtili po njegovoj borbi protiv odluke o izgradnji termoelektrane u Pločama. Vlaho se kao predsjednik Udruge građana “Škanj” uspio izboriti protiv termoelektrane zbog čega su ga još više počeli cijeniti ne samo u Pločama nego na cijelom području južnog dijela Hrvatske.

Nakon što je glasao protiv ministra financija Vlaho Orepić je 27.4.2017. godine smijenjen s mjesta ministra unutarnjih poslova od strane predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Najveća postignuća

Nekoliko je puta istaknuo koliko je ponosan na ratni put, pa tako značajnim smatra što je bio prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama na čije je mjesto imenovan 1991. godine. Vlaho Orepić je odlikovan raznim spomenicama i medaljama. Odlikovan je spomenicom Domovinskog rata, medaljom “Oluja”, spomenicom Domovinske zahvalnosti.

Od NGS HV-a generala Janka Bobetka nagrađen je samokresom. Odlikovan je medaljom “Ljeto 95”, a dobio je nekoliko pohvala od Zamjenika NGS OS RH, Zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, Pomoćnika NGS HV za Domobranstvo, Zapovjednika za JJ te Zapovjednika Oružanih snaga, IV. ZP.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*