Ivan Kovačić

Ivan Kovačić javnosti je poznat kao gradonačelnik Omiša, član Mosta nezavisnih lista, ministar uprave, potpredsjednik Vlade te jedan od najtemperamentnijih političara. Odlukom premijera Andreja Plenkovića 28.4.2017. godine Ivan Kovačić smijenjen je s mjesta ministra uprave.

Obrazovanje

Ivan Kovačić je u Omišu završio srednju školu, a nakon toga je u Zagrebu završio Stomatološki fakultet i 1998. godine stekao titulu diplomiranog stomatologa.

Godine 2001. stekao je magisterij na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, da bi 2004. godine postao specijalist stomatološke protetike, a 2006. godine i doktor stomatologije.

Nakon što je postao doktorom stomatologije, Ivan je započeo usavršavanje, pa je u periodu od 2002. do 2006. radio kao istraživač na projektu financiranom od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Od 2004. do 2006. djelovao je kao istraživač na bilateralnom znanstvenom projektu.

Privatni život

Ivan Kovačić rođen je 25. travnja 1974. godine u Splitu. Oženjen je, ima ženu Danijelu i sina Filipa. Žive u malom mjestu Lokva Rogoznica.

Posao

Nakon što je završio fakultet Ivan je krajem 1998. i početkom 1999. radio kao pripravnik u Stomatološkoj klinici u Splitu. Godine 1999. zaposlio se u Stomatološkoj poliklinici u Splitu na odjelu stomatološke protetike.

Ostao je raditi u poliklinici gdje je 2004. godine dobio posao na Odjelu za dentalnu protetiku. Godine 2010. počeo je raditi kao pročelnik Katedre za dentalnu protetiku na Medicinskom fakultetu u Splitu gdje je ujedno djelovao i kao docent.

Ivan Kovačić je 2013. godine odlučio uključiti se u politiku kada se kandidirao na lokalnim izborima za gradonačelnika Omiša, malog grada u Dalmaciji gdje je 18 godina bio gradonačelnik Ivan Škaričić iz Hrvatske demokratske zajednice.

Kovačić je sa 16% glasova uspio ući u drugi krug i na kraju pobijedio Škaričića. Na idućim izborima 2015. godine uspio je pobijediti još u prvom krugu s 59% glasova. Popularnost mu je sve više počela rasti, a pogotovo nakon što je uspio smanjiti gradske dugove.

Nakon što je 2015. godine ušao u Hrvatski sabor kao član MOST-a, obnašao je dužnost potpredsjednika Odbora za turizam, a bio je članom Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora.

Godine 2016. kao član MOST-a nezavisnih lista postao je ministar uprave te potpredsjednik vlade.

Nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković donio odluku o smjeni ministara iz redova MOST-a (Ante Šprlje, Vlaho Orepić i Slaven Dobrović), na telefonskoj sjednici Vlade koja se održala 28.4.2017. godine s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra uprave smijenjen je i Ivan Kovačić.

Najveća postignuća

Ivan je 2011. /2012. u Splitu izabran za najboljeg profesora na Medicinskom fakultetu, a držao je i predavanja na nekoliko tečajeva za trajnu edukaciju dentalnih asistenata i doktora medicine u organizaciji Hrvatske komore dentalne medicine.

Kao gradonačelnik Omiša uspio je smanjiti gradske dugove za 14 milijuna i tako steći povjerenje građana na jugu Hrvatske i osvojiti još jedne lokalne izbore.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*