Ante Šprlje

Ante Šprlje diplomirani je pravnik i ministar pravosuđa u 13. Vladi premijera Tihomira Oreškovića te u 14. Vladi Andreja Plenkovića sve do odluke o razrješenju od strane premijera Andreja Plenkovića 27.4.2017. godine.

Obrazovanje

Ante Šprlje je osnovnu školu i gimnaziju pohađao u rodnom Metkoviću. Samo je 7. razred završio u Zagrebu gdje se tada bio preselio kod rodbine zbog rata.

Kako je odrastao uz Domovinski rat i UNPROFOR, maštao je o tome kako će jednoga dana biti vojnik. No, jedan Nijemac ga je od toga odgovorio rekavši mu da rat neće vječno trajati i neka upiše gimnaziju.

Kada je završio srednju školu razmatrao je mogućnost da upiše Medicinski fakultet. No, ubrzo se predomislio i upisao Pravni fakultet u Splitu. Bio je jedan od najboljih studenata i sve je ispite dao u roku. Jedne je godine čak dobio dekanov poziv da održi govor pred studentima.

U svibnju 2002. godine diplomirao je pravo (kazneno, ustavno, parnično, upravno, radno te međunarodno privatno i međunarodno javno pravo).

U siječnju 2005. godine položio je državni stručni ispit (praktična primjena upravnog, službeničkog i radnog prava).

U veljači 2007. godine diplomirani je pravnik s pravosudnim ispitom položenim u Ministarstvu pravosuđa (praktična primjena kaznenog,trgovačkog, građanskog i obiteljskog prava).

Privatni život

Ante Šprlje rodio se u Metkoviću 20.8.1979. godine. Imao je sretno djetinjstvo u selu Matijevići koje je svega nekoliko kilometara udaljeno od Metkovića. I danas živi u svojoj obiteljskoj kući. Ima jednog brata.

Njegovi roditelji, majka Maša i otac Mate, za svoga sina imaju samo riječi hvale. Kažu da je od malena imao veliki osjećaj za pravdu te nikada nije lagao.

Bio je oduvijek krhke građe te je zbog toga skoro propustio upis u prvi razred osnovne škole. No, kada je položio sve ispite, ipak je upisan sa šest godina.

Kao mali sanjao je da će jednoga dana postati vojnik, a dugi je niz godina bio pretplaćen na vojni časopis “Hrvatski vojnik”. Volio je proučavati vojnu opremu te je znao sve dijelove aviona i tenkova. Tako je naučio i engleski jezik. Naime, pošto je u osnovnoj školi učio njemački jezik, odlučio je kupiti knjigu o avionima na engleskom jeziku koju je čitao uz engleski rječnik. Kada je upisao gimnaziju, odlučio je pohađati razred s onim učenicima koji su učili engleski jezik, a profesorica engleskog jezika bila je oduševljena njegovim znanjem. Morao je usvojiti jedino gramatiku. Kasnije je čak prisustvovao natjecanju iz engleskog jezika koje je bilo održano u Dubrovniku.

Od malena je proučavao i povijesne karte. Prilikom akcije Oluja roditeljima je nacrtao put kojim će Hrvatska vojska pobijediti SAO Krajinu. Roditelji su kasnije bili u čudu kada su shvatili da su pravci koje je nacrtao mali Ante, točni. Ljubav prema povijesnim i vojnim kartama ostala je sve do danas.

Iako nije preveliki gurman, jako voli čokoladu. Naime, kada je krenuo na fakultet čokolada mu je pomagala pri učenju. Govorio je da je dobra za mozak.

Bio je jako vezan uz svoga djeda kojeg je najviše volio. Njegova majka se voli šaliti da je djeda volio više nego što voli nju, a maleni Ante jednom je prilikom to i potvrdio.

Uz engleski odlično priča i srpski jezik, a služi se dobro i njemačkim. Posjeduje mnoge vještine, a on sam je naveo da odlično funkcionira u timu, komunikativan je i kreativan te se bavi volontiranjem. Također, voli ples, fotografiju, zborno pjevanje, planinarenje i veslanje. Četiri je godine bio sudionik na neretvanskom maratonu lađa.  Ljubav prema povijesti gaji od malena te se i danas bavi njezinim istraživanjem. Posjeduje velika znanja iz odnosna s javnošću.

Ante Šprlje je oženjen, a on i supruga Iva roditelji su dvoje djece. Obitelj Šprlje i dalje živi u Antinoj rodnoj kući u Metkoviću, iako se on živi na relaciji Zagreb-Metković.

Posao

Nakon što je završio pravni fakultet, Ante Šprlje je dvije godine bio bez posla. Tada je odlučio pomoći ocu u polju brinući se za mandarine.

U razdoblju od listopada 2003. do veljače 2005. godine radio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao vježbenik. U travnju 2005. godine postao je vježbenik u Metkoviću u Općinskom državnom odvjetništvu.

2007. godine postao je sudski savjetnik u Metkoviću na Općinskom sudu. Na tom poslu ostao je do 2012. godine kada je bio imenovan sucem. Tu dužnost obnašao je sve dok nije bio izabran za ministra pravosuđa u 13. Vladi premijera Tihomira Oreškovića.

Od siječnja do travnja 2015. godine bio je i na mjestu zamjenika predsjednice u Općinskom sudu.

U listopadu 2016. godine izabran je za ministra pravosuđa u Vladi Andreja Plenkovića.

U travnju 2017, nakon što je s kolegama iz MOST-a glasao protiv ministra Zdravka Marića, predsjednik Vlade Andrej Plenković razriješio ga je s dužnosti ministra pravosuđa.

Najveća postignuća

Najveća postignuća Ante Šprlje svakako su njegovi ministarski mandati. Izabran je za ministra pravosuđa u 13. Vladi Tihomira Oreškovića, a dužnost je obnašao od 22.1. do 19.10.2016.

Dobio je povjerenje i novog mandatara Andreja Plenkovića te je izabran za ministra pravosuđa i u 14. Vladi Republike Hrvatske.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*