Slaven Dobrović

Slaven Dobrović poznat je kao ministar zaštite okoliša i energetike, član Mosta nezavisnih lista te izvanredni profesor na Fakultetu brodogradnje i strojarstva. Odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića 27.4.2017. razriješen je s dužnosti ministra zaštite okoliša i energije.

Obrazovanje

Slaven je upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje gdje je za najbolji rad 1992. godine dobio Rektorovu nagradu. Diplomirao je 1993. godine na procesno – energetskom smjeru, a 1998. godine magistrirao je braneći rad “Tehnološke mogućnosti sniženja sadržaja organskih tvari u vodama sjeverno hrvatskih izvorišta”.

Godine 2002. doktorirao je zahvaljujući obrani rada “Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja”.

Privatni život

Slaven Dobrović rođen je 29. kolovoza 1967. godine u Zadru. U braku je i ima sedmero djece.

Posao

Godine 1993. počeo je raditi kao znanstveni novak na Zavodu za energetska postrojenja na projektima “Tehnološki procesi u sustavu obrade” i “Otplinjavanje i utjecaj plinova na karakter vode”.

Od 2002. godine radi kao savjetnik na projektu “Problematika unosa alohtonih organizama brodovima” te kao istraživač na projektu “Istraživanje procesa tehnološke obrade voda”.

Godine 2007. sudjelovao je kao istraživač u znanstvenom projektu “Ekološka prihvatljivost i učinkovitost suvremenih postupaka u obradi voda”.

Slaven se tijekom perioda rada u znanstvenim vodama najviše orijentirao na područje zaštite okoliša te voda, a što uključuje dezinfekciju, obradu balastnih voda te oksidacijske procese.

U vremenu od 2007. i 2010. radio je kao hrvatski predstavnik i član odbora programa za istraživanje, pod nazivom Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj. U siječnju 2010. godine na fakultetu gdje je djelovao već neko vrijeme, imenovan je voditeljem Katedre za inženjerstvo okoliša i vode, a iste godine postao je izvanredni profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Nekoliko je puta gostovao kao urednik u stranim časopisima, a sudjelovao je i kod velikog broja tehnoloških rješenja te stručnih mišljenja zajedno s kolegama na Fakultetu u okviru gospodarskog i komunalnog sektora.

Kao predavač i suradnik Slaven je sudjelovao na raznim radionicama i projektima na temu održivosti gospodarenja otpadom i upravljanja resursima. Slaven je jedan od suosnivača sustava otpada na Krku, pa u skladu s tim oduvijek promovira ekološki sustav gospodarenja otpadom.

27.4.2017. godine nakon što je s kolegama iz MOST-a glasao protiv Zdravka Marića, raziješen je s dužnosti ministra zaštite okoliša i energije.

Najveća postignuća

Godine 2011. dobio je Medalju za posebne zasluge na unaprjeđenju rada, razvoja i promocije Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Dio je Hrvatskog društva za zaštitu voda i mora, “International Water Association”, Hrvatske gorske službe spašavanja te radne grupe za certifikaciju brodova Nacionalnog foruma za provedbu projekta i grupe za odobravanje tehnologija obrade vodenog balasta.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*