Antonija Šola

Antonija Šola je hrvatska glazbenica, pjevačica, kantautorica i glumica. Autorica je brojnih pjesama, a u glazbene vode ušla je još kao djevojčica. Surađivala je s brojnim glazbenicima, a posebno voli izdvojiti suradnju s prerano preminulim makedonskim pjevačem Tošom Proeskim, s kojim je snimila duet “Volim osmijeh tvoj”. Aktivna je članica humanitarne udruge “RTL pomaže djeci”. Dobitnica je većeg broja nagrada.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završava u Zagrebu. Nakon završene srednje škole upisuje Hrvatski studij, smjer sociologije i hrvatske kulture, na kojem je i magistrirala.

Privatni život

Rođena je 5.6.1979. godine u Zagrebu. Dok je još bila djevojčica svoje djetinjstvo je provela s roditeljima i bratom u obiteljskom domu u Trnovčici, a kasnije u Prečkom. Najveći dio svoga djetinjstva provodi u Javorju i Bjelovaru.

Od malih nogu pjevajući u dječjim zborovima Antonija razvija svoj talent za pjevanjem. Pored toga što je pjevala, Antonija je u osnovnoj školi bila članica dramske grupe u kojoj su radili na dječjim predstavama i priredbama. U srednjoj školi pohađa privatne sate za pjevanje kod opernog pjevača Marija Gjuraneca, a kasnije kod profesorice pjevanja Denis Vasilj i magistrice umjetnosti Vlatke Burić.

Antonija u slobodno vrijeme voli provoditi u boksačkom ringu gdje redovno trenira boks. U početku je počela rekreativno i iz znatiželje, a kasnije se razvilo u stalnu aktivnost, pored kojega kombinira i plivanje, trčanje i vježbe snage.

Krajem 2010. godine započela je vezu s makedonskim poduzetnikom Aleksandrom Ružinom. Nakon šest mjeseci veze, nedugo nakon što je Aleksandar izjavio da će se uskoro vjenčati, par je prekinuo vezu. Antonija je kao razlog veze navela maltretiranje i prijetnje koje su okončale njihovu vezu, premda je Aleksandar sve to javno demantirao.

Nakon Aleksandra, Antonija je 2015. godine ušla u vezu s riječkim poduzetnikom Slavkom Šajinovićem, bivšim zaručnikom Severine Vučković. Par se razišao.

Posao

Svoju karijeru Antonija je započela već 1999. godine, a u ozbiljnije glazbene vode ulazi 2006. godine kada je izbacila svoj prvi single “Zovem da ti čujem glas”. Te iste godine izdala je istoimeni album na kojem je radila s Mirom Buljanom. To je bio album od četiri pjesme “Eldorado”, “Nek ti bude bolje bez mene”, “Što mi radiš to” i singl “Zovem da ti čujem glas”.

Antonija je kantautorica svojih pjesama, već 2003. godine nastupala je na Dori. Za taj nastup je komentirala da nije bila oduševljena, jer je nastupala s pjesmom koja nije njezina i suradnja s Mirom Buljanom nije urodila plodom i učinila da se ona izrazi kako je zamislila.

Godine 2007. izdaje album “Anđele”, na kojem se nalazi istoimena pjesma, s kojom je iste godine nastupila na Hrvatskom radijskom festivalu. Na albumu se nalaze pjesme poput “Zovem da ti čujem glas”, “Neka bude zauvijek”, koju je skladala s Petrom Crnetić, zatim “Volim osmijeh tvoj”, “Adios”, “Ja ću kupiti”, “Nisam anđeo” i druge pjesme. Na tom albumu je također surađivala s Mirom Beljanom.

Godine 2009. izdaje album pod nazivom “Gdje je srce tu je dom”, na kojem se nalazi istoimena pjesma. Ujedno, s tom pjesmom je nastupala i na Dori, 2008. godine. Tu pjesmu je radila sa Silviom Pasarićem. Na albumu se nalaze pjesme poput “Milijun poljubaca”, “Bitanga i princeza”, na toj pjesmi je radila s Goranom Bregovićem, tekst i glazba. Zatim pjesma “Uzmi mi sve”, “Veruvaj” pjesma Jordanča Vasilkovskog Ocka. Zatim “Božić bez tebe” od Runjića, “Mrva ljubavi”, “Kade što e srceto e mojot dom” i druge pjesme.

Godine 2009. izdaje album za djecu pod nazivom “Zemlja sreće”. Antonija je po ispitivanjima izabrana najpopularnijim izvođačem za djecu.

Godine 2013. izdaje album pod nazivom “Nezgodna”, na kojem se nalazi istoimena pjesma na kojoj je surađivala s Dušanom Bačićem, zatim pjesme poput “Usne lažljive”, “Što da ne”, “Pod narkozom”, “Djevojka broj jedan” na kojoj je surađivala s Branimirom Mihaljevićem, zatim pjesme “Halo dušo”, “Ne umire ljubav stara”, “Svirajte mi ljubavne”, “Lagat ću” i druge pjesme.

Surađivala je s brojnim glazbenicima, mnogima je pisala i tekstove. Tako se kao autorica tekstova pojavljuje na albumima Crvene jabuke, Lepe Brene, Željka Bebeka, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Toše Proeskog, Maje Šuput, Emilije Kokić, Tonyja Cetinskoga, Nine Badrić i mnogih drugih glazbenika.

Antonija uvijek rado izdvaja suradnju s prerano preminulim makedonskim pjevačem Tošom Proeskim s kojim je snimila duet “Volim osmijeh tvoj”, za koji je napisala tekst. Njihov duet je rasprodan u samo mjesec dana preko dvadeset tisuća primjeraka u sklopu edukativne akcije za djecu o važnosti održavanja osnovne higijene zuba. To je sve rađeno pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Ujedno, spot za tu pjesmu proglašen je najemitiranijim spotom u Makedoniji.

Pored toga što je pjevačica, Antonija se okušala i ispred kamera za televizijsku seriju “Zabranjena ljubav” gdje je u preko osamsto epizoda glumila kao Tina Fijan, a pojavila se i 2007. godine u hrvatskoj seriji “Nad lipom 35” kao Antonija Šola.

2008. godine je sudjelovala u hrvatskoj zabavnoj emisiji “Ples sa zvijezdama”, gdje joj je plesni partner bio Hrvoje Kraševac.

Godine 2014. sudjelovala je u hrvatskom Celebrity MasterChefu.

Najveća postignuća

Antonija je za svoj rad dobitnica većeg broja nagrada. Tako je 2005. godine dobila nagradu za najboljeg debitanta na festivalu “Oni dolaze” u sklopu Hrvatskog radijskog festivala. Za suradnju s Tošom Proeskim, za pjesmu “Veži me za sebe” dobila je nagradu Grand Prix na Hrvatskom radijskom festivalu.

Godine 2007. dobila je prvu nagradu stručnog žirija za pjesmu “Zovem samo da ti čujem glas”.

Godine 2008. dobila je nagradu najboljeg pop izvođača za pjesmu “Nebu pod oblak”, a na Melodijama Mostara iste godine dobila je nagradu publike. Bitno je naglasiti da su Toše i Antonija nagrađeni platinastom diskografijom za pjesmu “Volim osmijeh tvoj”.

Godine 2008. u Makedoniji, uručena joj je zlatna ploča za prvi album “Anđele”, koji je ujedno ostvario i platinastu ploču, a za album “Gdje je srce, tu je i dom” dobio je zlatnu ploču. U suradnji s Tošom Proeskim uručene su joj zlatna, platinasta i dijamantna ploča.

Godine 2012. pobijedila je na CMC-ovom festivalu s pjesmom “Lagat ću”.

Antonija je velika humanitarna aktivistica.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*