Zlatko Canjuga

Zlatko Canjuga je hrvatski poduzetnik, bivši političar i bivši sportski dužnosnik. Devedesetih je bio jedan od najistaknutijih HDZ-ovih političara i jedan od prvih ljudi Franje Tuđmana. Nekadašnji političar, a jedno vrijeme i TV voditelj, danas je vlasnik tvornice koja se bavi proizvodnjom papirnatih vrećica. Svoj život drži daleko od očiju javnosti i tvrdi da mu politika ne nedostaje.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u rodnom Ivancu, a srednju u Varaždinu gdje je stekao stručnu spremu za suradnika u odgojno-obrazovnom procesu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je diplomirao povijest i filozofiju.

Privatni život

Rođen je 2.9.1962. godine u mjestu Ivanec. Njegov otac Josip je bio stolar, a u Drugom svjetskom ratu se kao domobran borio na Neretvi, Kozari i Romaniji. Nakon rata je radio prvo na željeznici, a zatim kao rudar. Majka Mirjana je bila domaćica i odgajala je Zlatka i njegova tri brata.

Zlatko s obitelji živi na Tuškancu, u luksuznoj vili vrijednoj 15 milijuna kuna. Sa suprugom Piruškom se oženio 1994. godine, a prvo dijete, sina Maksa Aleksandra su dobili nakon 17 godina braka. Nekoliko godina kasnije, Zlatkova supruga je u 49. godini rodila kćer.

Njegova supruga je do nedavnog dolaska nove uprave u Agrokor bila izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj u Agrokoru. Nazivali su je i drugom najmoćnijom ženom te tvrtke.

Posao

Nakon fakulteta se zaposlio kao referent za kulturu u općini Ivanec gdje su mu se pripisivale zasluge za obnovu srednje škole i otvaranje gimnazije. U to vrijeme postaje prijatelj s Ivićem Pašalićem koji je tada bio liječnik u tamošnjem Domu zdravlja. Kasnije postaje profesor u varaždinskoj gimnaziji, a 1990. godine je dobio posao u Ravnateljstvu hrvatskih škola u Njemačkoj.

1994. godine ga, kao tada potpuno nepoznatog političara, Ivić Pašalić predlaže za glavnog tajnika HDZ-a što je predsjednik Tuđman prihvatio. Iste godine postaje i član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike Hrvatske.

1995. je bio izabran za saborskog zastupnika i postao savjetnik predsjednika RH za društvene djelatnosti. Također, postaje član Odbora za vanjsku politiku, stalni član Predsjedničkog vijeća te Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godinu dana kasnije dolazi na čelo zagrebačkog HDZ-a, a kada je zbog udaranja nogometaša Nike Čeke otpušten tadašnji direktor NK Croatia Zdravko Mamić, Canjuga postaje predsjednik kluba koji je pod njegovim vodstvom dva puta nastupao u Ligi prvaka.

Tijekom devedesetih je obnašao niz različitih dužnosti, bio je predsjednik Skupštine grada Zagreba, član Državnog povjerenstva za povijesne i ratne žrtve, član Vijeća Hrvatske radio-televizije, član Predsjedničkog vijeća za strateške odluke. Spominjao se kao osoba koja je predsjedniku Tuđmanu predložila da tadašnjeg djelatnika Ministarstva vanjskih poslova Zorana Milanovića pošalje u Bruxelles gdje je on započeo diplomatsku karijeru.

1997. godine izdao je knjigu “Posljednji razgovor s hrvatskim Judom”. U knjizi je izložio svoja povijesno filozofska razmišljanja. Osim te knjige, 1999. godine je objavio i knjigu “Vizija Hrvatske: hrvatska pomirba”.

Nakon smrti predsjednika Tuđmana tvrdio je kako mu je predsjednik rekao da NK Croatiji “vrati sveto ime Dinamo”, u što mu gotovo nitko nije povjerovao. Ankica Tuđman ga je u svojim memoarima “Moj život s Francekom” zbog toga optužila da je davao lažne izjave o njezinom suprugu Franji Tuđmanu te ga nazvala Judom koji se Tuđmana odrekao još prije njegove smrti.

2000. godine prilikom smjene vlasti gubi gotovo sve funkcije koje je imao. U veljači iste godine je na sjednici Izvršnog odbora NK Croatije on smijenjen, klub su preuzeli Zdravko Mamić i Mirko Barišić i vraćeno mu je ime NK Dinamo.

Ubrzo nakon toga prestaje biti predsjednik Skupštine grada Zagreba, a dan kasnije Vladimir Šeks ga udaljava s dužnosti predsjednika zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednika te stranke. Na parlamentarnim izborima 2000.godine, kao zastupnik HDZ-a u 1. izbornoj jedinici ulazi u 4. saziv Hrvatskog sabora. Mandat mu je trajao do prosinca 2003. godine, a tijekom toga dolazi do razlaza s HDZ-om te prelazi u stranku Hrvatskih nezavisnih demokrata koju je vodio Josip Manolić.

Na izborima 2003. godine je pokušao ući u parlament sa strankom HND ali nije uspio. Nakon toga je jedno vrijeme radio na kutinskoj televiziji NET, kao voditelj emisije “Ispod pojasa”, nakon čega se u potpunosti povlači iz javnog života.

2005. godine s austrijskim partnerom u Zaboku osniva tvrtku Hamburger Recycling ENS čija je djelatnost bila prikupljanje i reciklaža papira i tetrapaka. Kasnije je prodao svoj udio u navedenoj tvrtki i izgradio tvornicu C Pakiranje koja se bavi proizvodnjom i prodajom papirnatih vrećica koje se koriste u većini velikih trgovačkih lanaca.

Najveća postignuća

Zlatko Canjuga je devedesetih godina od potpuno nepoznate osobe u kratkom vremenu postao jedan od najistaknutijih članova Hrvatske demokratske zajednice, savjetnik predsjednika države, član različitih odbora i vijeća, predsjednik Skupštine grada Zagreba te predsjednik kluba NK Croatia.

1995. godine je zbog osobitih zasluga za prosvjetu odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*