Zdravko Mamić

Zdravko Mamić jedna je od kontroverznih ličnosti koji je dugo vremena obnašao ulogu izvršnog dopredsjednika nogometnog kluba Dinama, da bi nakon što je Davor Šuker preuzeo mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza ušao u izvršno tijelo te iste organizacije.

Obrazovanje

Zdravko Marić porijeklom iz Bjelovara završio je osnovnu školu u Bjelovaru nakon čega se posvetio velikoj ljubavi nogometu, baš kao i ostala braća najstariji Stojan i Zoran kao najmlađi od njih trojice.

Privatni život

Zdravko Mamić je rođen 16. srpnja 1959. godine u Bjelovaru. Otac Josip i majka Lucija porijeklom su iz mjesta Zidina, malog mjesta u blizini Tomislavgrada. Pokojni otac Josip više je godina proveo u Njemačkoj gdje je imao tri restorana.

Kako bi imali bolji život obitelj Mamić je odlučila preseliti se iz mjesta Zidna u Bjelovar da bi početkom 70-ih godina 20. stoljeća cijela obitelj preselila u Sesvete gdje je otac Josip izgradio veliku obiteljsku kuću.

Zdravko se, kao i njegova braća Stojan i Zoran Mamić, odlučio baviti nogometom, pa je tako neko vrijeme Zdravko bio u juniorima Dinama, kluba na čijem će se čelu kasnije naći kao jedan od predsjednika.

Iako su se Stojan i Zdravko nadali kako će jednog dana zaigrati u glavnoj postavi Dinama, nakon što su došli na probu u Maksimir nisu uspjeli ući u željeni klub.

Stojan Mamić je bio jedan od boljih igrača iz generacije kojoj pripadaju Cico Kranjčar i Velimir Zajec. Zdravkova karijera kao igrača Dinama bila je završena kada je imao 15 godina, budući da je tadašnji trener Kobešćak cijelu generaciju proglasio kao momčad bez perspektive, nakon čega je Zdravko počeo igrati za klub na Trešnjevci, a koji je trenirao Rudi Belin.

Nakon što je trener Belin otišao iz kluba tako je završila i karijera Zdravka Mamića kao nogometnog igrača. Za razliku od njega brat Stojan je neko vrijeme igrao za Hajduk i klub Napredak, da bi na kraju karijeru završio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za prvu ženu Nadu oženio se kad je imao samo 21 godinu. Upoznali su se u klubu Sceni, a pored toga što je bila zgodna završila je fakultet u Londonu i Rimu te govorila pet jezika. Nakon četiri godine veze vjenčali su se i dobili sina Maria.

Ali ubrzo su krenuli problemi i par se odlučio rastati. Kako je Zdravko iz tradicionalne obitelji gdje se nije lijepo gledalo na razvod, odlučio je vratiti se prvoj ženi s kojom se ponovno vjenčao.

Budući da je Zdravko u to vrijeme često bio na putu i gradio karijeru brak nije mogao opstati te su se konačno razišli. S prvom ženom je zadržao dobar odnos.

Drugu ženu Marinu upoznao je 1994. godine na utakmici u Maksimiru. Ubrzo nakon vjenčanja rodila im se kćer Lucija, a potom i Iva.

U mjestu Zidine blizu Tomislavgrada na Zdravka je 22.8.2017. pokušan atentat kada je ranjen na nogu. Prva pomoć pružena mu je u Domu zdravlja u Tomislavgradu, a iako se nije radilo o opasnoj ozljedi, dolaskom u Zagreb završio je u bolnici na promatranju.

Posao

Zdravko je još kao srednjoškolac počeo kupovati stiropor, kasnije ga rezao i prodavao navijačima, koji su stiropor koristili da bi na njemu mogli sjediti dok gledaju utakmice na stadionu. Nakon srednje škole posao mu je pronašao Jakov Blažević koji ga je uputio u posao trgovačkog putnika za Kožarsko-tekstilni kombinat Zaječar.

Šest godina je radio kao trgovački putnik, a priznao je da ni jednom nije napisao putni nalog, a za cijelo vrijeme dok je radio nikada nije otišao izvan Osijeka i Zagreba. U Maksimir je došao 1992. godine kada je zajedno s Ćirom Blaževićem pokušao privatizirati klub. Kada mu to nije uspjelo 1994. godine odlazi iz kluba i preuzima poziciju direktora Osijeka nakon što je klub prvi put igrao u Europi kao dio natjecanja pod organizacijom UEFE.

Nakon Osijeka odlazi u Segestu koju je vodio od 1997. do 1999. godine, a nakon toga i u klub Croatia u Sesvetama. Kada je došao u Dinamo počeli su sukobi s navijačima i to najviše zbog menadžerske agencije koja ja imala većinu igrača. Sve je poslove prvo vodio preko agencije “Mamić Sport Agency” koja je nakon šest godina djelovanja ugašena.

Kasnije je otvorio ASA International agenciju koja glasi na sina Maria, a preko koje su obavljene prodaje igrača u strane klubove poput Lovrena i Modrića.

Zbog sumnjivih poslova s transferima nogometaša prilikom čega je iz Dinama izvučeno preko 280 milijuna kuna, podignuta je optužnica protiv Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića.

Prema USKOK-u stoji da su ugovori sklapani za usluge koje nikad nisu obavljene, a u isto vrijeme su tim tvrtkama prepuštena ekonomska prava od transfera igrača koje bi Dinamo mogao prodati drugom klubu.

Istraga se odnosi na transfere nekoliko bivših igrača Dinama kao što su Tin Jedvaj, Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Dejan Lovren. U optužnici je navedeno da je kod Marija Mamića završilo 77 milijuna kuna, kod Vrbanovića 1,2 milijuna kuna, a kod Zdravka 34,3 milijuna.

Zdravko je za obranu pozvao Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković, ali nakon sukoba s odvjetnicima, u lipnju 2017. godine i otkazivanja punomoći, njegov slučaj su preuzeli Dubravka Krklec i Mate Matić.

1.9.2017. godine Mamić je izbačen iz sudnice zbog nepoštivanja suda. Naime, tijekom svjedočenja Dejana Lovrena, izgubio je kontrolu i počeo vikati.

U sredinom travnja 2018. godine nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću koji je optužen zbog sumnje da je izvlačio novac iz Dinama i time oštetio klub, ali i državni proračun zbog neplaćenog i neobračunatog poreza i prireza.

6.6.2018. godine Mamiću je dosuđena nepravomoćna zatvorska kazna u trajanju od šest i pol godina. Osim toga, mora vratiti stan na Cvjetnom trgu u Zagrebu i 52 milijuna kuna. Samo dan prije nego što mu je izrečena presuda u Osijeku, Zdravko Mamić je otišao u Međugorje i prema zakonu ne može biti izručen Hrvatskoj.

Krajem srpnja 2018. godine Gordana Bosiljčić, tužiteljica Tužilaštva BiH, potvrdila je da Zdravko Mamić ostaje u BiH prema konačnoj odluci Apelacijskog odjeljenja Suda BiH donešenoj 24.7.2018. godine te da neće biti izručen Hrvatskoj.

U studenom 2018. godine pojavile su se informacije da je Zdravko Mamić otišao u Ujedinjene Arapske Emirate jer će biti izručen Hrvatskoj. To je postalo aktualno nakon što je je Vrhovni sud prihvatio žalbu USKOK-a i ukinuo odluku Županijskog suda u Osijeku koji Mamiću nije odredito istražni zatvor u drugom postupku, u kojem se tereti da je Dinamo oštetio za 144 milijuna kuna s još nekoliko osoba. No, ta optužnica nije pravomoćna. Ispostavilo se da su informacije lažne i da se Mamić i dalje nalazi u BiH, sve od 5.6.2018. godine.

1.2.2019. godine Zdravko Mamić je ispitan u Mostaru u Bosni i Hercegovini, u tajnosti i bez prisustva odvjetnika, kao svjedok u istrazi oko afere SMS čiji istražni postupak vodi USKOK. U aferi SMS bivši policajac Franje Varga okrivljen je da je izradio lažne SMS poruke za Zdravka Mamića, a u prepisci su sudjelovali bivši državni odvjetnik Dinko Cvitan i suci osječkog Županijskog suda.

Najveća postignuća

Zdravko Mamić je od mladića koji je samo htio igrati nogomet zahvaljujući snalažljivosti ubrzo postao jedan od vodećih menadžera te najutjecajnijih ljudi u svijetu hrvatskog nogometa.

Tako je 2000. godine postao članom Izvršnog odbora u Dinamu, a samo tri godine kasnije i izvršnim dopredsjednikom kada je započeo misiju stvaranja jakog nogometnog kluba koji će se moći nametnuti ostalim klubovima u Europi.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*