Željka Klemenčić

Željka Klemenčić poznata je kao hrvatska novinarka, urednica i članica žirija u kulinarskoj emisiji “Tri, dva, jedan – kuhaj”. Jedna je od najvećih hrvatskih gastrogurua. Rođena je 24.11.1979. godine u Vinkovcima.

Obrazovanje

Studirala je komparativnu književnost i rusistiku. Kao urednica Playboya imala je veliku želju prebaciti se u žanr gastronomije. Bila je veoma nezadovoljna velikom količinom teoretiziranja o hrani i činjenicom da cijeli svoj dan ostavi u redakciji. Zbog posla je često nosila vrećice i kantice s ručkom i hranila se sirovom hranom što ju je nagnalo da se samostalno počne educirati o kuhanju i zdravoj prehrani.

Privatni život

Željka Klemenčić podrijetlom je iz gradskog okruženja slavonskog grada Vinkovaca. Rođena je 24.11.1979. godine.

Velika je zaljubljenica u hranu, a kao osobu je karakteriziraju tvrdoglavost, svestranost i upornost. Voli jednostavnu hranu i čiste okuse. Iznenađujuća je njena fokusiranost i zanos u pisanju o hrani, naličju gastrotradicije i kuharima koji žive svoju profesiju.

Počela je kuhati iz hobija, a danas joj gastronomija predstavlja način života. Kuhanje joj ne čini samo poslovni dio života nego i privatni jer kuha za gušt, za društvo i obitelj u čemu zaista uživa. Najvažnije joj je društvo dok jede jer je hranjenje za nju sreća tek kada je socijalni čin.

Željka posjeduje svoj vrt u Samoborskoj u kojem obitava vikendima i koristi svoje slobodno vrijeme kako bi posadila neku novu biljku. Omiljena namirnica joj je cikla. Njezin vrt i odnos prema hrani naučili su je strpljenju i dali joj određenu sigurnost zbog koje danas nema osjećaj egzistencijalnog straha.

Danas se često zna sjetiti razdoblja djetinjstva kada je bila bucmasta djevojčica s kosom koja je opadala i licem uništenim aknama. Njezina želja je bila popraviti tijelo i početi brinuti o svom zdravlju iako ni danas ta promjena nije konačna.

U djetinjstvu se bavila gimnastikom i tenisom dok se sada bazira na jogu i trčanje. Udobnost i stabilnost su joj veoma važni i u pravilu je uvijek u tenisicama, a štikle nosi samo u posebnim životnim prilikama.

U svoje slobodno vrijeme često zna napraviti pečeni patlidžan nadjeven kuskusom s bademima, grožđicama i preljevom od jogurta i mente što je jedno od njenih najdražih jela. Iako nije sladokusac, omiljeni desert joj je pita od jabuka.

Veliki je kampanjac i ljubiteljica Gordona Ramsaya i Tonya Bourdaina.

Željka je u sretnoj dugogodišnjoj vezi s Gordanom Zečićem, bivšim urednikom Playboya. Sa svojim životnim partnerom, Željka je početkom ožujka 2017. godine dobila svoje prvo dijete, sina Peru. Osim obitelji, njezino omiljeno društvo je pas Lujo kojeg smatra svojim genijalcem.

Tijekom 2018. godine Željka je počela održavati radionice “Zdravo dijete koje jede sve” za sve one koji se pitaju hrane li svoje dijete zdravo. Željka na svojim pričaonicama razgovara s roditeljima, a svi žele suzbiti loše prehrambene navike u korijenu. Željka kaže kako joj je glavna vodilja u prehrani svoga djeteta bila knjiga “Beba vođa dohrane”. Kako se i sama posvetila prehrani djece otkada je rodila, odlučila pomoći roditeljima koji se susreću s istim ili sličnim pitanjima vezanima za prehranu svoju djece.

Posao

Nakon završenog fakulteta 10 godina je radila kao urednica i novinarka. Prvi posao koji je radila bio je sezonski i tada je brala paradajze i paprike. Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja honorarno je radila na Radio Vinkovcima.

Prvi novinarski pothvat bilo je uredništvo časopisa Playboy gdje je dala otkaz zbog nedostatka slobode, osjećaja nezadovoljstva i demotiviranosti.

Priključila se pokretanju kulinarskog priloga Nedjeljnog Jutarnjeg lista ” Dobra hrana” što je izazvalo osjećaj prezasićenosti prema sadržajima koje živi i radi. Tražila je mjesto i ljude s kojima bi mogla početi diskusiju o gastronomiji kao načinu životu i predmetu istraživanja. Odrekla se visoke pozicije u magazinu kako bi strast prema gastronomiji pretvorila u privatni biznis.

Htjela je početi raditi nešto što nije samo slikanje hrane i populističko preslikavanje istih recepata. S obzirom na to da je na tiskovnom i virtualnom tržištu postojao velik broj gastro tema koje njoj nisu bile zanimljive došla je na ideju da s grupom istomišljenika stvori nezavisni gastro magazin – “Mrvica” . Željka je urednica spomenutog magazina, a cilj joj je prikazati način na koji se mistificira filozofija gastronomije.

U skladu s tim počela se baviti i poljoprivredom kako bi promovirala lokalne tržnice. U razgovorima s proizvođačima koji se bave prirodnim uzgojem shvatila je da je tržište središte muljaže domaćeg i zdravog što dovodi do zaključka da je istraživanje tržišta i kvalitete namirnica vrlo bitna značajka u svijetu gastronomije.

Takva situacija nagnala ju je da stvori vlastiti vrt što je za nju bio ogroman izazov i prvi intimni kontakt s prirodom. U skladu s tim, počela je proučavati i nutricionizam kao temu dobrog zdravlja.

U suvremenoj poslovnoj situaciji Željku Klemenčić zanima isključivo prirodni uzgoj, održivi razvoj i promoviranje svega što je zbilja dobro i autentično.

Osim što sva svoja znanja i mišljenja bilježi u magazinu mogli smo je vidjeti i kao članicu žirija u poznatoj kulinarskoj emisiji “Tri, dva, jedan – kuhaj” u kojoj je smatraju glasom razuma zbog njene dobronamjernosti i svestranosti. Unutar emisije imala je priliku pokazati se i u ulozi mentora. Najviše joj daje snagu to što radi posao koji zaista voli i vjeruje da ima smisla jer će pomoći velikom broju ljudi.

Željka je kao članica žirija nastupila od prve do treće sezone televizijskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj”, nakon čega je uzela pauzu i posvetila se prvorođenom sinu Peri. U narednim sezonama zamijenile su je u sredini četvrte sezone Žakline Troskot te u petoj i šestoj sezoni Mateja Domitrović.

U listopadu 2019. godine počela je sedma sezona televizijskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj”, a Željka se vratila u show kao jedna od članica žirija uz Tomislava Špičeka i Ivana Pažanina.

Najveća postignuća

Njezino najveće postignuće je bila promjena njenog života – nakon dugogodišnjeg rada u novinarstvu i medijima posvetila se vlastitom časopisu i portalu o hrani “Mrvica”. Ideju je dobila jer ju je zanimala svakodnevna prehrana i hrana uz koju smo emocionalno vezani, a napravila ju je prema vlastitim kriterijima. Časopis je namijenjen ljudima kojima hrana predstavlja političko, ekološko i socijalno pitanje.

Cilj je bio okupiti zajednicu koji promišljaju prehranu i svoje izbore i brinu se o načinu na koji hrana utječe na njihov život. U časopisu čitatelji mogu pronaći različite recepte po svom ukusu i savjete za zdravu prehranu.

Osnovni izvor njihovih prihoda su čitatelji i zbog toga je potrebno napraviti kvalitetan web sadržaj i oblikovati cijenu. Željka je i autorica kuharice “Sva lica batata” koja sadrži mnoštvo zdravih recepata i promiče tu nutritivno vrijednu i ukusnu namirnicu.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*