Žakline Troskot

Žakline Troskot vlasnica je zagrebačke slastičarnice Amelie, a javnosti je poznata kao članica žirija u popularnom slastičarskom showu “Tri, dva, jedan – peci” i kulinarskom showu “Tri, dva, jedan – kuhaj”. Žakline je rođena 18.8.1972. godine u Njemačkoj.

Obrazovanje

Žakline Troskot završila je Ekonomski fakultet i školu za slastičarstvo.

Privatni život

Žakline je djetinjstvo provela u Njemačkoj. Ljubav prema gastronomiji otkrila je još u osnovnoj školi gdje je najviše voljela kolegij domaćinstva na kojemu je svaki učenik imao svoju radnu jedinicu. Svaki put je jedva čekala da dođe kući kako bi pripremala nova jela. Prvo jelo koje je samostalno pripremili bio je bolonjez prema receptu svoje majke.

Kada je imala 27 godina, doselila se u Zagreb jer se zaljubila u mladića iz Ploča. Iako na kraju nisu ostali zajedno, Žakline je odlučila svoj život nastaviti u Zagrebu. Zagreb joj se jako svidio zbog opuštenosti i topline njegovih stanovnika.

Kada se doselila u Zagreb, počela je raditi u odvjetničkoj tvrtki. Tamo je upoznala i svog budućeg supruga, Leonarda Troskota, koji je poslovno često dolazio u njezin ured. Par je zajedno od 2001. godine, a vjenčali su se pet godina kasnije. Ističe kako je slavlje bilo intimno, prvo je održana večera za kumove, a nakon toga slavlje u krugu prijatelja.

Naglašava kako ju je suprug osvojio inteligencijom te je pun znanja i talenata. Pročitao je velik broj knjiga, radi kao instruktor ronjenja, svira gitaru i pjeva, a uz sve to poznaje i latinske nazive biljaka.

2007. godine par je dobio dječaka Andreja na kojeg je Žakline izrazito ponosna jer je odličan dječak. Majka i sin su jako povezani, a Žakline za sina kaže da je temperamentan, tvrdoglav, društven i pun energije. Ističe i kako je Andrej od nje naslijedio istančan okus za slatko pa joj je često i najveći kritičar koji ocjenjuje njezine kolače.

U slobodno vrijeme Žakline voli rolati na zagrebačkom Jarunu, voli boraviti u prirodi, čitati i ići na masaže.

Posao

Iako je od malena bila zaljubljena u gastronomiju, Žakline je odlučila upisati studij ekonomije te se nakon toga zaposlila u Münchenu u banci.

Kada je doselila u Zagreb radila je godinu dana u odvjetničkom uredu sudskog tumača za njemački jezik.

Nakon godine dana u odvjetničkom uredu, Žakline je deset godina radila u marketingu njemačke tvrtke za donje rublje u Hrvatskoj. Jedne je godine bila nagrađena i za djelatnika godine.

Iako je bila jako uspješna u svome poslu, on je nije ispunjavao. Osjećala se kao da je dala sve od sebe i da mora krenuti dalje. Kada se vratila s porodiljnog dopusta, odlučila je dati otkaz 1. svibnja 2010. godine i slijediti svoj san. Pošto ju je od malena zanimalo pečenje kolača i slastica, vjerujući u sebe i svoj san, odlučila je otvoriti slastičarnicu.

San je ostvarila 24. lipnja 2010. godine. Iako je u to vrijeme u Hrvatskoj bila velika kriza, Žakline je odlučila uložiti sve što ima u otvorenje svoje prve slastičarnice u Zagrebu u Vlaškoj 6. Slastičarnicu je nazvala “Amelie”. Kolači koje Žakline nudi svojim gostima izrađeni su od vrhunskih domaćih sastojaka, a često i po njezinim provjereno ukusnim receptima.

Ispočetka je sama radila, a zaposlila je samo jednu djelatnicu koja je radila u prodaji. Žakline je u to vrijeme radila kao slastičarka, konobarica, dostavljačica i čistačica. Iako joj je prva godina poslovanja bila iznimno teška, ističe kako je ne bi mijenjala. Radila je i po 38 sati odjednom te je probdjela mnoge noći. S vremenom, kako se posao razvijao, Žakline je proširivala i broj osoblja koje je narastao na 30 zaposlenih.

U međuvremenu se slastičarnica preselila na drugu lokaciju u Vlaškoj ulici, a nakon toga Žakline ju je odlučila i proširiti kako bi se našlo pokoje dodatno mjesto za njezine goste.

Posao je napredovao pa je Žakline otvorila još dvije slastičarnice istog naziva u Zagrebu, onu na Dobrom dolu i uz sam park Maksimir u Duknovićevoj ulici.

Žakline ističe kako su sve njezine torte i kolači pripremljeni isključivo uz prirodnih sastojaka, bez ikakvih umjetnih aroma i dodataka. Vjeruje je da to ključ uspjeha koji su prepoznali i gosti kojih je svakoga dana sve više. Svojim gostima, uz stalne torte i kolače, uvijek nudi nešto novo i originalno.

Njezina svakako najpoznatija i vrlo cijenjena slastica je Vranyczany torta, slastica koja se sastoji od četiri sloja. Spomenuta torta nagrađena je kao najbolja slastica na Tortoboju za vrijeme Festivala Slatki gušti na zagrebačkom Zrinjevcu.

2016. godine Žakline Troskot je članica žirija u popularnom televizijskom kulinarskom showu “Tri, dva, jedan – peci”, a već se prije okušala u istoj emisiji kada je bila jedan od gostujućih članova žirija.

U ožujku 2017. godine Žakline dolazi na mjesto članice žirija Željke Klemenčić u kulinarskom showu “Tri, dva, jedan – kuhaj”. Željka je spomenuti show morala napustiti usred sezone zbog skorog rođenja svog prvog djeteta.

Najveća postignuća

Najveće postignuće Žakline Troskot je svakako ostvarenje njezinog sna, otvaranje slastičarnice Amelie koja se nalazi na čak tri lokacije u Zagrebu. Gosti su vrlo brzo prepoznali kvalitetne i ukusne torte i kolače pa je Amelie jedno od najpoznatijih zagrebačkih odredišta svakog sladokusca.

Vranyczany torta s potpisom Amelie radnje je najbolje ocijenjena tortu na Festivalu slastica Slatki gušti na natječaju Tortoboj. Žakline ističe kako je upravo njezin sin nakon kušanja spomenute torte rekao da ona mora pobijediti.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*