Tomislav Špiček

Tomislav Špiček jedan je od najpoznatijih zagrebačkih profesionalnih kuhara, a proslavili su ga nastupi u kulinarskim showovima “Kruške i jabuke” te “Tri, dva, jedan – kuhaj” nakon čega je porasla njegova popularnost u javnosti. Poznat je po njegovanju tradicionalne, kontinentalne kuhinje.

Obrazovanje

Tomislav Špiček je nakon završene osnovne škole u rodnom Jablanovcu, upisao srednju Ugostiteljsku školu za kuhare u Zagrebu. Početkom 90-ih godina odradio je praksu u poznatom zagrebačkom hotelu “Esplanada” gdje je ispekao kulinarski zanat.

Privatni život

Rođen je 1975. godine u Hrvatskom zagorju. Porijeklom iz Hrvatskog zagorja, točnije iz Jablanovca, od malih nogu dane je volio provoditi u kuhinji. Odmalena je tragao za okusima i mirisima tradicionalne zagorske kuhinje svoje bake koju često ističe kao jednu od svojih prvih uzora u kuhinji.

Svoje prvo jelo skuhao je roditeljima, ocu Borisu i majci Zdenki dok je imao svega 14 godina. Skupljao je puževe kako bi zaradio nešto novca za džeparac pa ih je odlučio pripremiti roditeljima za ručak da ih iznenadi. U školi, na satu domaćinstva u sedmom razredu, skuhao je svoje prvo službeno jelo, a to su bile šnenokle.

Suprugu Višnju, također profesionalnu kuharicu, Tomislav Špiček je upoznao dok je započinjao svoju kulinarsku karijeru. Par se upoznao u kuhinji Dvorca Mihanović u Tuheljskim toplicama, a Špičekova buduća supruga bila mu je podređena u kuhinji. Uskoro su postali par, zaljubili se i vjenčali. Bračni par ima dvoje djece, stariju kćer Paulu i tri godine mlađeg sina Ivana.

Često ističe kako već i njegova djeca dobro kuhaju, a pripremaju ono što vole jesti. Obitelj Špiček živi u Jablanovcu, pored Zaprešića.

1.1.2019. godine za vrijeme pripreme novogodišnje večere u restoranu Kaptolska klet, Špiček je osjetio probleme s disanjem nakon čega je u predinfarktnom stanju primljen u KB Merkur gdje su mu stentovima proširene krvne žile.

Tomislav se nakon kratkog predaha u ožujku 2019. godine vratio svojim radnim zadacima. Tijekom predaha je izgubio deset kilograma, smanjio pušenje te izbacio gazirane sokove i tjesteninu. Infarkt koji je doživio očekivano ga je uplašio pa je odlučio promijeniti dotadašnji način života, a osim drukčije prehrane, to uključuje i usporavanje radnog tempa.

Njegovo omiljeno jelo je pohano pile, a iako nije veliki ljubitelj slatkog voli pojesti dobru makovnjaču ili orahnjaču u vrijeme blagdana. Sve to najviše voli “zaliti” dobrim gemištom u društvu djeda Štefa u rodnom Jablanovcu.

Posao

Tomislav Špiček oduvijek je osjećao veliku strast prema kuhanju. Od malih nogu je njegovao tradicionalnu kontinentalnu kuhinju, a poznate recepte tradicionalne kuhinje zapisivao je od svoje bake Dragice koju često spominje. Ističe kako su njezine štrukle jedne od najboljih koje je ikada jeo. Svoje zagorske štrukle nekoliko je puta imao priliku kuhati gostima diljem svijeta, a jedna od najpoznatijih osoba koja je probala njegove štrukle je Angelina Jolie. Najponosniji je na umak Beurre Blanc za koji je također zaslužna njegova baka od koje ga je naučio pripremati.

Svoj kulinarski zanat, Tomislav Špiček, ispekao je u Esplanadi gdje je pohađao praksu za vrijeme srednje Ugostiteljske škole za kuhare te se usavršavao.

Tomislav Špiček je nakon Esplanade brusio svoj zanat u mnogim poznatim restoranima. Radio je u restoranu Kornat, odnosno u današnjem Bobanu, zatim u AG Matošu, Okrugljaku i Baltazaru gdje je pet godina radio kao šef kuhinje.

Pošto je veliki tradicionalist u kuhinji ističe da su glavni sastojci njegovih jela svježe začinsko bilje poput bosiljka i ružmarina, jaja i kvalitetno meso i riba. Ovaj profesionalni kuhar do sada je kuhao za nepoznate i poznate ličnosti, kao što su predsjednici, ambasadori, glumci, pjevači i nogometaši.

I sam je bio vlasnik svog restorana Špiček koji se nalazio u Zaprešiću, no zbog recesije i velikog najma, morao ga je zatvoriti.

2015. godine zaposlio se u jednom od najpoznatijih restorana Kaptolska klet kao šef kuhinje.

Njegova televizijska kulinarska karijera započela je krajem 90-ih godina kulinarskim showom “Kruške i jabuke”. Slijede nastupi u emisijama “U istom loncu” i “Gušti su gušti” te kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj” nakon kojeg je porasla njegova popularnost. U listopadu 2019. godine počela je sedma sezona popularnog televizijskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj” u kojem je Špiček jedan od članova žirija.

Nakon dužeg razmišljanja, početkom rujna 2019. godine dao je otkaz na mjesto šefa kuhinje u Kaptolskoj kleti. Razlog otkaza je ubrzani tempo i stres koji su se odrazili na njegovo zdravlje.

Najveća postignuća

Tomislav Špiček jedna je od ikona hrvatskog kulinarstva. Iako je u javnosti postao najpoznatiji zbog nastupa u kulinarskim showovima “Kruške i jabuke” te “Tri, dva, jedan – kuhaj”, u svojoj dugoj kulinarskoj karijeri radio je za najpoznatije restorane u Zagrebu, od kojih se ističu restoran Blatazar i Kaptolska klet.

2004. godine proglašen je za Kuhara godine u izboru “Svijeta u čaši” – revije za vino, gastronomiju i turizam.

Izdao je i knjigu “Moja zima” u kojoj se nalaze njegovi najdraži kulinarski recepti. Često održava kulinarske radionice “Špičekova škola” duž cijele Hrvatske, a sve su unaprijed rasprodane.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*