Davor Šuker

Davor Šuker je jedan od najboljih strijelaca nogometne reprezentacije te jedan od najboljih svjetskih napadača 90-ih godina. Član je odbora UEFE te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Obrazovanje

Davor Šuker je pohađao osnovnu školu “Vijenac”, a nakon što je upisao srednju školu “Boris Kidrić” (današnja Ekonomska škola) Davor se okrenuo nogometu i sportu. Srednju školu na kraju nikada nije završio.

Privatni život

Davor Šuker rođen je 1.1.1968. godine u Osijeku u obitelji koja se u Slavoniju doselila iz malog bjesta u blizini Livna.

Već se tijekom osnovne škole moglo vidjeti kako će Davor Šuker pokušati svoju sreću u nogometu, budući da je velik dio vremena provodio na terenu igrajući nogomet sa starijom djecom.

Kako se već tada moglo primijetiti da se radi o velikom talentu, jedna od Davorovih profesorica, Lidija Vekić, povela je Davora u Gradski vrt gdje je njen suprug radio kao trener za omladince NK Osijek.

Za vrijeme boravka u Španjolskoj gdje je igrao za Real, Davor je bio u vezi s Anom Obregon, poznatom televizijskom voditeljicom. Neko se vrijeme nagađalo da je bio u vezi s Majom Cvjetković bivšom misicom.

Posao

Za NK Osijek igrao je četiri godine od 1984. do 1989. i u tom razdoblju postigao preko 40 golova. Nakon Osijeka je igrao za Dinamo gdje je postigao preko 30 golova.

Iz Dinama se preselio u Sevillu gdje je igrao sve do 1996. godine i postigao preko 70 golova. U to je vrijeme Davor Šuker već igrao za prezentaciju, gdje je imao odlične nastupe zahvaljujući kojima ga je primijetio i Real Madrid za koji je postigao 49 golova i odigrao 106 utkamica.

S Realom je osvojio Ligu prvaka i naslov prvaka u Španjolskoj. Nakon Reala Šuker je igrao za Arsenal, a od 2000. nastupao je za West Ham.

Karijeru igranja u klubovima završio je u Munchenu za koji je igrao od 2001. do 2003. godine. Posljednji nastup za reprezentaciju Davor je imao na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji 2002. godine.

Najveća postignuća

Godine 1987. dobio je kao drugi najbolji strijelac Srebrnu kopačku na prvenstvu u Čileu za igrače do 20 godina. U Rusiji je 1990. proglašen najboljim igračem prvenstva za igrače do 21 godine.

U sezoni 1988/1989. Davor je proglašen najboljim strijelcem Jugoslavenske lige. Europsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj donijelo mu je još jedno priznanje kada je uvršten u idealnu momčad.

Godine 1998. na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojio je Zlatnu kopačku te Srebrnu loptu za drugog najboljeg igrača koji je igrao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Tada je uvršten u idealnu momčad prvenstva u Francuskoj.

Igračem godine nekoliko godina proglašavao ga je Večernji list, a od Sportskih novosti dobio je vrijedno priznanje za Sportaša godine.

Uvršten je na popis 125 najboljih nogometaša koji su ikada igrali, a World Soccer dodao ga je među 100 najvećih igrača koji su igrali u 20. stoljeću.

Nogometni portal FourFour Two odabrao je Davorove golove protiv Njemačke i Danske kao jedne od deset najboljih golova na Euru 1996. godine.

Godine 2008. proglašen je počasnim građaninom grada Osijeka, iako su se tome protivili navijači skupine Kohorta.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*