Vesna Škare – Ožbolt

Vesna Škare – Ožbolt hrvatska je odvjetnica, političarka, bivša zastupnica u Hrvatskom saboru i ministrica pravosuđa. Tijekom ratnih godina u Hrvatskoj rukovodila procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a osnivačica je političke stranke Demokratski centar.

Obrazovanje

U Osijeku je završila osnovnu i srednju školu, gimnaziju. Pohađala je šest godina glazbenu školu u kojoj je svirala klavir, također u Osijeku.

Potom je upisala studij prava na osječkom Pravnom fakultetu, ali je studiranje nastavila u Zagrebu nakon završene prve godine u Osijeku.

Na zagrebačkom Pravnom fakultetu diplomirala je 1985. godine.

1990. godine položila je Državni ispit, a četiri godine kasnije Pravosudni ispit.

Završila je i poslijediplomski studij iz kaznenog prava.

Privatni život

Rođena je u Osijeku 20.6.1961. godine. Njezina je majka bila profesorica, a otac poslovođa u Nami.

Vesna je udana za Zlatka Ožbolta, vlasnika arhitektonske tvrtke, s kojim ima dvoje djece, Valentinu i Tina Ožbolta. Vesna i Zlatko zajedno su od trećeg razreda srednje škole.

Aktivno govori engleski jezik, a pasivno se služi njemačkim i talijanskim. U slobodno se vrijeme voli baviti rolanjem, skijanjem, a ponekad igra i golf.

Posao

Nakon što je diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Vesna se vratila u rodni Osijek gdje je nakon dvije godine traženja posla počela raditi kao pripravnica u tadašnjem Okružnom, današnjem Županijskom, sudu. Kao pripravnica u osječkom sudu radila je dvije godine, a nakon toga je do 1990. godine radila u stručnim službama Izvršnog vijeća Sabora SRH. Uz to, radila je i kao savjetnica za inozemni protokol.

U Ministarstvu vanjskih poslova počela je raditi početkom devedesetih godina prošloga stoljeća kada je radila na otvorenju ureda RH u inozemstvu, točnije, u Stuttgartu i u Münchenu.

U Uredu Predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tuđmana, počinje raditi 1991. godine, a bila je zadužena za odnose s javnošću te je ujedno bila i njegova glasnogovornica.

Članicom Predsjedničkoga vijeća počinje biti od 30.11.1995. godine, a bila je zadužena za pregovore s misijama Ujedinjenih naroda i za pregovore s pobunjenim Srbima.

Procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja rukovodila je dvije godine, od 1995. pa do 1997. godine gdje je bila predsjednica Nacionalnog odbora za ostvarivanje programa uspostave povjerenja, ubrzanog povratka i normalizacije života na ratno stradalim područjima RH.

Uz to, bila je članica Državnog povjerenstva za uspostavu ustavnopravnog poretka RH i to na područjima Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Tada postaje i potpredsjednica HDZ-a.

U razdoblju od 14.10.1998. do 30.4.2000. godine Škare – Ožbolt obnašala je dužnost savjetnice Predsjednika Republike Hrvatske za politička pitanja. U tom je razdoblju ujedno bila i predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog informativno-kulturnog zavoda, a članicom Vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije počinje biti 1.6.2000. godine.

Kada je 2000. godine Stjepan Mesić izabran za predsjednika Republike Hrvatske, na osobni je zahtjev razriješena dužnosti savjetnice Predsjednika RH za politička pitanja, kao i dužnosti zamjenice predstojnika Ureda Predsjednika RH.

2.4.2000. godine zajedno s Matom Granićem i drugim bivšim članovima HDZ-a osniva stranku Demokratski centar. Predsjednicom Kluba zastupnika DC-a postaje te godine, dok iduće godine postaje čelnicom te stranke.

2001. godine Škare – Ožbolt postaje članicom Državnoodvjetničkoga vijeća.

2003. godine po drugi put postaje saborskom zastupnicom te je od prosinca 2003. do veljače 2006. godine obnašala dužnost ministrice pravosuđa u Vladi RH. U to se vrijeme sukobila s tadašnjim predsjednikom Vlade, Ivom Sanaderom te je na kratko izašla iz Vlade.

U Hrvatski se sabor ponovo vraća krajem veljače 2006. godine, a dužnost saborske zastupnice obnašala je do kraja 2007. godine.

Dužnost predsjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice obnašala je u dva navrata: od 2006. do 2009. godine, te ponovo od 2010. do 2013. godine.

Od 2008. godine profesionalno je angažirana odvjetnica s uredom u Zagrebu.

2014. godine ponovno je bila zastupnica u Hrvatskom saboru kada je prema koalicijskom sporazumu između njezine političke stranke, DC-a, i HDZ-a odlučeno da će prvu polovinu mandata osvojenog u VI. izbornoj jedinici odraditi članica HDZ-a Ivanka Roksandić, a nakon toga dio će odraditi Vesna Škare – Ožbolt.

Najveća postignuća

1998. godine proglašena je Ženom godine.

2011. godine Škare – Ožbolt primila je Nagradu “Svetozar Pribičević” koju joj je dodijelilo Srpsko narodno vijeće za njezin doprinos mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Odlikovana je i Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom hrvatskog trolista i Redom Ante Starčevića.

Primila je i Spomen medalju “Vukovar”, kao i Spomenicu domovinske zahvalnosti.

Vesna Škare – Ožbolt proglašena je počasnom građankom grada Vukovara, Iloka i Brele.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*