Tomislav Jelinčić

Tomislav Jelinčić poznati je novinar, voditelj, urednik i reporter. Rođen je 19.7.1977. godine u Zagrebu. Najpoznatiji je kao voditelj Dnevnika RTL-a. Snimke njegovog pucanja od smijeha u Dnevniku često su postajale viralne na YouTubeu.

Obrazovanje

Jelinčić se novinarstvom počeo baviti već u gimnaziji gdje je uređivao školski list Bohem. Nakon završene gimnazije upisuje Novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

2014. diplomirao je Novinarstvo na spomenutom fakultetu, a nakon toga je upisao postdiplomski studij na Akademiji dramske umjetnosti MA studij Filmske i TV režije, smjer Dokumentarni film.

Privatni život

Tomislav Jelenčić odrastao je u Zagrebu s dva brata i sestrom. Od 2005. godine je u braku s dvije godine mlađom Ivanom koja je profesorica solo pjevanja i glasovira.

I Ivana se pojavljivala na malim ekranima i to 2012. gdje je bila maestro zbora Izvor koji je ušao u finalno natjecanje HRT-ovog showa Do posljednjeg zbora.

Oni su danas roditelji 3 sina – Jona, Vida i Tina.

2011. godine, Tomislav je jedva uspio biti sa suprugom tijekom zadnjeg porođaja jer je morao voditi RTL 5 do 5. Nakon što je završio vođenje, odmah je sjeo u auto i pola sata nakon dolaska u bolnicu, njihov sin već se rodio.

Jednom prilikom, imao je problema s čirom na želucu pa je neko vrijeme bio i u šok sobi. To iskustvo će pamtiti tijekom cijelog života.

Posao

Prve korake u svijet medija Jelinčić je uradio studirajući Novinarstvo i to na popularnom Radio studentu. Nakon rada na lokalnim televizijama, prošao je audiciju a HRT te tamo radi narednih 7 godina. Na toj se televiziji specijalizirao za informativni program pa je vodio Podnevni dnevnik, Vijesti i Panoramu.

Osim vođenja, paralelno je radio na prilozima za Hrvatsku danas, TV dnevnik, Meridijan 16 i Zagrebačku panoramu. Kao novinar suradnik radio je na emisijama Mir i dobro, Agape, Glamour cafe i Dobro jutro, Hrvatska.

S početkom emitiranja RTL-a u Hrvatskoj, Jelinčić odlazi na tu televiziju i tamo započinje novu karijeru. Preferira emisije informativnog karaktera te vodi RTL danas. Poseban izazov za njega bilo je vođenje predsjedničkih duela. Prvi je bio 2004. godine kada je ugostio Jadranku Kosor i Stjepana Mesića, a drugi je bio duel, koji je imao milijunsku publiku, između Milana Bandića i Ive Josipovića šest godina kasnije. Tijekom vođenja Dnevnika, Tomislav Jelinčić imao je par gafova uživo. Najviše se pamti njegovo neobuzdano smijanje tijekom čitanja ozbiljne vijesti o Iraku.

2013. na ZagrebDoxu predstavio se s dva autorska dokumentarna filma pod nazivima Deadline/Lifeline i Pun kufer. Prvi je prikaz rođenja njegovog djeteta i tematizira problematiku rokova koji nas u životu određuju. Drugi je dokumentarac priča o bijegu, pronalaženju samog sebe i životu daleko od grada.

2015. snima film imena Borba o opasnoj maturantici Zvonimiri, a sniman je godinu dana na relaciji Zagreb – Split – Lisabon.

Jelinčić se okušao i u sinkronizaciji pa je glasove posudio likovima u Shreku, Mravima i Princu od Egipta.

Najveća postignuća

2005. godine osvaja nagradu Večernjakov ekran za najboljeg muškog TV voditelja, a 2006. Modnog Oskara za najbolje odjevenu mušku osobu.

Njegov film Deadline/Lifeline na ZagrebDoxu osvojio je nagradu u kategoriji Phonedox.

Na Danima hrvatskog filma proglašen je za najboljeg debitanta i to zbog drugog dokumentarca Pun kufer.

Njegov film Borba osvojio je Gran prix na FRKI – Filmskoj reviji kazališne akademije.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*