Stjepan Stipica Kalogjera

Stjepan Stipica Kalogjera jedan je od najpoznatijih i najplodnijih hrvatskih skladatelja, aranžera, dirigenata i producenta. Rođen je 24.5.1934. godine u Beogradu. Tvorac je nekih od najvećih hitova hrvatske glazbe poput Cesarice te dobitnik mnogih domaćih i inozemnih nagrada. Mlađi je brat Nikice Kalogjere, također poznatog skladatelja glazbe.

Obrazovanje

U Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski učio je svirati violinu, trubu, a kasnije i klavir. Od 1948. do 1952. godine pohađa Glazbenu školu pri zagrebačkom konzervatoriju.

Iako je glazba bila njegova prva ljubav kojoj je posvetio cijeli život, odlučio je upisati i studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu na kojem je doktorirao 1962. godine.

Privatni život

O privatnom životu Stipice se ne zna mnogo jer je on uvijek više volio da njegova glazbena djela pričaju umjesto njega. Tek je nekoliko godina bio u vezi s velikom damom šlagera Gabi Novak.

Ipak, taj brak nije uspio te se Gabi poslije njega udala za Arsena Dedića, a on je oženio Marušku Šinković. Ova je pjevačica zabavne glazbe dvije godine mlađa od svog supruga, a par živi u Zagrebu. Neke od najznačajnijih i najvažnijih suradnji ostvarila je upravo sa svojim suprugom koji joj je pisao i skladao pjesme koje je ona izvodila.

Posao

1957. i 1958. godinu Kalogjera je proveo na turneji po Njemačkoj i Francuskoj. Nakon što je njegov talent bio otkriven, postaje član Plesnog orkestra Radija Zagreb. U tom je orkestru svirao trubu i klavijature, a na kraju je postao i producent. Nakon što se vratio s inozemne turneje, počinje skladati zabavnu glazbu i piše prvi aranžman za orkestar. U svojoj je bogatoj i intenzivnoj karijeri napisao preko 4000 aranžmana za mnoge renomirane umjetnike.

Na Festivalu zabavne glazbe u Splitu djelovao je od samog početka kao i njegov stariji brat. Prvih je godina tog festivala bio skladatelj i aranžer, a kasnije je napredovao do šefa dirigenta. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Vino i gitare u izvedbi Gabi Novak, Bit’ ćeš uvijek moja u izvedbi velikana Arsena Dedića, Tvojih pola sata koju pjeva Hrvoje Hegedušić i Ča je bilo tega više ni, koju je napisao za svoju veliku ljubav Marušku Šinković.

Dobio je veliku čast nastupati na Eurosongu 1995. s grupom Magazin kao dirigent i aranžer, a također 1998. s Danijelom Martinović u istoj ulozi.

Napisao je glazbu za dva mjuzikla – OKaj i Kaj20. Ta su dva mjuzikla doživjela veliki uspjeh prilikom izvođenja u zagrebačkom kazalištu Komedija. Dio svog opusa posvetio je i djeci pa je tako pisao glazbu za crtane filmove i dječje TV serije.

Najveća postignuća

1974. godine osvaja svoju prvu glazbenu nagradu i to Nagradu Ivan Zajc za najbolju instrumentalizaciju. Stipica je višestruki dobitnik jedne od najprestižnijih hrvatskih glazbenih nagrada – Porin.

1993. godine osvojio je ovu nagradu kao najbolji aranžer za pjesmu Cesarica Olivera Dragojevića i kao najbolji producent za album Tihi obrt. 1998. godine osvaja Porina za album Ministarstvo s Arsenom Dedićem. Stipica je dobitnik Porina za životno djelo koji mu je uručen 2010. godine.

Braća Kalogjera su stvarala neke od najvećih hitova hrvatske zabavne glazbe koje se i danas rado izvode te imaju status evergreena.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*