Stipe Gabrić Jambo

Stipe Gabrić. nadimka Jambo, bivši je gradonačelnik grada Metkovića, poduzetnik i političar. Uz nadimak Jambo poznat je i po nadimku “Kralj mandarina”. Rođen je 16.5.1958. godine. Uz poznatog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jedan je od najdugovječnijih gradonačelnika u Hrvatskoj te je na mjestu gradonačelnika Metkovića bio čak 16 godina.

Obrazovanje

U rodnom je Metkoviću završio osnovnu školu i gimnaziju, a na Fakultetu poljoprivrednih znanosti u Zagrebu magistrirao je 1981. godine.

Privatni život

U rodnom je Metkoviću odrastao s majkom i ocem koji se u pedesetim godinama prošlog stoljeća počeo baviti kolima i konjima da bi na kraju svoje carstvo proširio na 200 hektara voćnjaka.

Tijekom osnovne škole ovaj je bivši gradonačelnik razvozio mlijeko na biciklu po svom rodnom gradu. Taj je posao urodio plodom pa su se kasnije proširili i na gradove Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Jambo završio fakultet, otac mu je kupio kuću i auto. Za vrijeme Domovinskog rata dragovoljno se pridružio vojsci.

Oženjen s Grozdanom, rođenom Ostojić te ima troje djece. Gabrićeva supruga bila je direktor i član uprave tvrtke Jambo meso. Njihova kćer Maša udala se za Tomislava Plećaša u srpnju 2013. godine, a u siječnju 2015. u Dubrovniku je rodila njegovu prvu unuku, djevojčicu Stipanu koja je ime dobila po djedu. Sin Stipe Gabrića, Ivan Gabrić, oženio se za Šibenčanku Veroniku Rašić u listopadu 2014. godine, a par je 14.1.2015. godine dobio djevojčicu Matiju, samo šest dana nakon što se rodila Jambina prva unuka Stipana. Unuka Matija je dobila ime po Jambinoj majci.

Vlasnik je mnogih nekretnina, ponajviše na hrvatskoj obali.

Posao

Nakon što je odslužio svoj vojni rok počeo je raditi u tvrtki Razvitak Metković te je tamo radio kao referent skladištar. Nakon toga, šest je godina bio nakupac stoke u bivšoj državi s početkom od 1984. godine.

Svoj politički put počeo je učlanjenjem u Hrvatsku Demokratsku zajednicu 1990. godine, a učlanio ga je Luka Bebić, bivši predsjednik Hrvatskog sabora.

1997. postaje gradonačelnik Metkovića i na toj poziciji ostaje sve do izbora 2013. kad ga je naslijedio Božo Petrov, trenutni predsjednik Hrvatskog sabora.

2003. godine odlazi iz HDZ-a uz optužbe da ga kolege reketare. Svojim je javnim istupima predvidio da će doći do razotkrivanja kriminalnih radnji te stranke te da će netko od njih završiti u zatvoru, što se na kraju dogodilo bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Povjerenik Vlade za grad Metković Ivica Vidović podnio je kaznenu prijavu protiv Jamba zbog sumnje za počinjenje mnogih kaznenih djela iz spektra gospodarskog kriminaliteta. Jambo je tad uhićen u Dubrovniku, a samo dva mjeseca nakon toga, u listopadu 2005. godine ponovno biva izabran za gradonačelnika.

Nakon odlaska iz HDZ-a, postao je nezavisni zastupnik, ali nakon što je u Županiji osvojio četiri mjesta ponovno se priključio HDZ-u. Ubrzo je ponovno uslijedila svađa, a na novim izborima za Županiju Jambo osvaja deset mjesta i formira vlast sa Socijaldemokratskom partijom i Hrvatskom narodnom strankom.

U lipnju 2007. godine postaje član Hrvatske seljačke stranke nakon što mu iskaznicu uručuje Josip Friščić, bivši potpredsjednik hrvatskog sabora.

Od 2008. do 2011. godine imao je svoj zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru te je bio potpredsjednik u Odboru za pomorstvo, promet i veze te član Odbora za turizam i Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Nakon što je poražen na izborima za gradonačelnika, okrenuo se svom gospodarstvu te danas ima 80 grla stoke, a godišnje s bratom proizvode do 15 tisuća tona voća i povrća.

U svibnju 2017. ponovno će se kandidirati za gradonačelnika te je, kako kaže, spreman za rušenje MOST-a, stranke koja ga je zapravo i porazila 2013.

Poznat je po sukobima s Nikolom Grmojom, saborskim zastupnikom iz MOST-a. Naime, ovog je zastupnika optužio da mu majka krade po samoposlugama u Metkoviću. Osim toga, na metu mu se često nađe i Božo Petrov te ostali članovi MOST-a i HDZ-a.

Najveća postignuća

Mnogih je godina ovaj političar uživao povjerenje svojih sugrađana te je tako postao jedan od najdugovječnijih hrvatskih gradonačelnika, a ispred njega je samo bivši gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić koji je tu dužnost obnašao čak 19 godina. Pokazao se kao izuzetno sposoban poduzetnik, pogotovo u području poljoprivrede te danas gospodari velikim imanjem.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*