Luka Bebić

Luka Bebić poznat je kao hrvatski političar koji je ostvario mnogo za vrijeme svog političkog djelovanja u Hrvatskoj. Bio je bivši gradonačelnik grada Metkovića, ministar obrane, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i član Saveza komunista. Vrijedi izdvojiti da je bio na poziciji predsjednika Hrvatskog sabora u šestom sazivu.

Obrazovanje

Luka Bebić je prva četiri razreda osnovne škole pohađao u rodnom mjestu Desne, kod Kule Norinske, u blizini Metkovića, a zatim je ostala četiri razreda, s odličnim uspjehom, završio u Dubrovniku. Za svoje školovanje u Dubrovniku izdvaja mjesto stanovanja koje je bilo Dom za nezbrinutu djecu.

Srednju poljoprivrednu školu završava u Kaštel Lukšiću.

Nakon srednje škole odlazi u Sarajevo gdje, 1955. godine upisuje agronomski fakultet. Još kao student pokazuje interes za političko zbivanje u svijetu i ulazi u Savez komunista.

1977. godine upisuje poslijediplomski studij u Zagrebu, odsjek za cvjećarstvo i povrtlarstvo, koji nije završio.

Privatni život

Luka Bebić rodio se 21. kolovoza 1937. godine u mjestu Desne, u blizini Metkovića. Njegov otac, Ante Bebić, bio je dobrostojeći zemljoradnik, a majka domaćica. Otac mu je u partizanima poginuo 1943. godine. Mjesto pogiblje još uvijek nije poznato. Neki dokazi navode na Neretvu, drugi, pak na Sutjesku.

Nakon što je izgubio oca, Luka sa samo sedam godina, zbog financijske situacije koja je snašla njegovu obitelj, s majkom, bakom, dvije sestre i dva brata odlazi u južnu Italiju za boljim životom, gdje ostaje godinu dana. U Italiji su putovali od mjesta do mjesta gdje su bile organizirane nastave na hrvatskom jeziku.

Godine 1945. godine se vraćaju u rodno mjesto Desne gdje nalaze na pola spaljen dom. Jedno vrijeme su živjeli samo u kuhinji jer ostale prostorije nisu bile adekvatne za život.

U rodnom gradu je upoznao svoju suprugu Gerdu iz Celja, gdje je dolazila sa svojom prijateljicom. Oženili su se 1964. godine i u braku su dobili kćer Asju i sina Antu. Luka također ima unuka koji se zove kao on.

Luka je vlasnik većeg broja nekretnina u Zagrebu i po obali. Nekretnine je sam kupio, a obiteljsku kuću u Desnima je naslijedio i renovirao. Na tom mjestu je posadio i tristo stabala maslina i klementina. Kako sam kaže, maslinovo ulje ostavlja sebi, a klementine prodaje Konzumu.

Posao

Još za vrijeme studija u Sarajevu Luka pokazuje veliki interes za politiku i postaje članom Komunističkog saveza, ali je iluziju o komunizmu počeo gubiti nakon njegovog posjeta Moskvi, gdje tamošnje ljude opisuje kao izgubljene, tužne i sive.

Prvo radno mjesto nakon studija dobiva u Bosni i Hercegovini, u Planinsko-privrednom dobru na Vlašiću. Povratkom u Metković dolazi do pozicije šefa zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda. Luka je pokazao ambiciju za poslovnim napredovanjem, stoga je nakon pozicije šefa u odjelu Općinskog suda ubrzo postao Sekretar općine Metković, a zatim i gradonačelnik grada Metkovića.

Dok je bio na poziciji gradonačelnika u Metkoviću, za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. godine upoznaje i budućeg predsjednika dr. Franju Tuđmana, na otkrivenju spomenika Stjepanu Radiću u Metkoviću. Godine 1975. Luku isključuju iz Saveza komunista i on prestaje biti na funkciji gradonačelnika.

Nakon toga je jedno vrijeme radio u “Hrvatskom kulturnom društvu Napredak”, a zatim i u poznatoj firmi “Koteks”, gdje je bio na poziciji komercijalista za područje Južne Dalmacije. Bio je u odjelu za otkup vune i kože.
U stranku HDZ-a ulazi u rujnu 1989. godine. U stranci se zalagao za potporu Franji Tuđmanu kao lidera pokreta koji će obnoviti hrvatsku državu. Nakon što je HDZ odnio pobjedu na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj, Luka dolazi u vrh vlasti.

Na toj poziciji 1991. godine postaje predsjednikom Vijeća općina u Saboru, a nakon toga i ministrom obrane. Bio je i članom Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti, gdje je obnašao dužnost Tuđmanovog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Čak šest puta bio je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. U razdoblju od 2008. do 2011. godine bio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Godine 2011. se povlači u mirovinu.

Najveća postignuća

Dok je bio predsjednik Vijeća općina u Saboru, šest puta je biran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Od 2008. do 2011. godine, nasljeđuje dugogodišnjeg prijatelja Vladimira Šeksa i dolazi na funkciju predsjednika Hrvatskog sabora.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*